- Hirdetés -
- Hirdetés -
Szegedi Arcok

Az SZTE Növénybiológiai Tanszékének egyetemi docense, Ördögné Kolbert Zsuzsanna kapta a Nők a Tudományban Kiválósági Díjat

- Hirdetés -

Nők a Tudományban Kiválósági Díjjal ismerte el a nanotechnológiával foglalkozó Ördögné Kolbert Zsuzsanna, az SZTE Növénybiológiai Tanszékének egyetemi docensének munkásságát a Nők a Tudományban Egyesület.

Az egyesület évről évre olyan fiatal kutatónőket díjaz, akik a magyar és nemzetközi tudományos életben egyaránt maradandót alkottak és a fiatal lányok körében is örömmel népszerűsítik a tudományos és mérnöki pályák adta lehetőségeket – közölte az MTI-vel hétfőn a Nők a Tudományban Egyesület.

SZEGEDI SIKER AZ ÉLŐ TERMÉSZETTUDOMÁNYOK TERÜLETÉN

Mint a közlemény emlékeztet, a méter milliárdod részével egyező méretű részecskékből álló nanotrágyák felhasználhatók például a növények csírázásának, növekedésének és terméshozamának növelésére, ám a használatból fakadó pozitív és negatív hatások pontos megértéséhez és az eljárások fejlesztéséhez még további kutatásokra van szükség. Ezen a területen ért el elméleti és gyakorlati szempontból egyaránt kiemelkedő eredményeket Ördögné Kolbert Zsuzsanna, a Szegedi Tudományegyetem Növénybiológiai Tanszékének egyetemi docense, akinek munkásságát az élő természettudományok területén ismerték el Nők a Tudományban Kiválósági Díjjal.

NAGY HANGSÚLYT FEKTET A KUTATÓI UTÁNPÓTLÁS NEVELÉSÉRE

A méltatás szerint Ördögné Kolbert Zsuzsanna munkája során nagy hangsúlyt fektet az oktatói tevékenységre és a kutatói utánpótlás nevelésére is, így szakmai iránymutatása mellett már három fiatal nő szerezhetett doktori címet, és hallgatói között jelenleg is nagy számban vannak lányok. A közlemény idézi a kutatót, aki szerint kevesen vannak tisztában azzal, hogy a nanoanyagok segítségével olyan globális problémákkal is fel lehet venni a versenyt, mint a növekvő népesség élelmezése. A nanorészecskék felhasználását azonban minden esetben meg kell előznie a növényekre gyakorolt molekuláris szintű hatások laboratóriumi feltérképezésének, melyhez a díjazott minden elméleti és gyakorlati tudását igyekszik átadni hallgatói számára – méltatja Ördögné Kolbert Zsuzsannát az egyesület

A TÖBBI DÍJAZOTT

Ördögné Kolbert Zsuzsanna mellett a nanotechnológia szerepe a műszaki tudományok területén Balogh-Weiser Diána egyetemi adjunktus, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar kutatójának munkásságát ismerték el Nők a Tudományban Kiválósági Díjjal. A kiváló kutatónők szakmai sikereihez és életpályájához ugyanakkor a biztos családi háttér mellett nagymértékben hozzájárulnak az őket segítő és támogató női technikusok, laboránsok, asszisztensek és szakmai segítők is. Épp ezért a Nők a Tudományban Egyesület már a kutatói tevékenység támogatásáért is adományoz Nők a Tudományban Kiválósági Díjat, idén először Jerkovicsné Stefán Klárának, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Természettudományi Kar Földrajzi és Földtudományi Intézet ügyvivő szakértőjének.

Még több siker:

Forrás: MTI
 

- Hirdetés - - Hirdetés - - Hirdetés -

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb