Közélet

Napi összefoglaló: drasztikusan megnőttek a számok, marad minden szigorítás még egy hétig biztosan

Letudtuk a hét utolsó munkanapját is Szegeden. Akadt itt ma is bőven hír, úgy hogy igazi híráradat mellett engedünk el benneteket a hétvégére. Nézzük a napi összefoglalót: kétségbeejtő számokat produkált az ország ma Covid-terén, 10 ezer felett lett a fertőzöttek száma. Ennek köszönhetően Orbán Viktor bejelentette: minden korlátozás marad, Húsvétra külön szabályok lesznek. Az Operatív Törzs mai sajtótájékoztatóján kiderült, hogy tovább oltanak az AstraZenecával az országban és a regisztrált idősek fele már felvette a védőoltást. Hoztunk péntek estére egy kis összegzést és becslést is arról, hogy mikorra várható a nyitás és némi jó hírrel is szolgálhatunk: új 3D-s Központot kapott a mi csodás egyetemünk, az SZTE.

BRUTÁLIS SZÁMOK A HÉTVÉGE ELŐTT

Drasztikusan megnőtt a fertőzöttek száma az elmúlt 24 órában: 10 759 új esetet regisztráltak az országban, ezzel a járvány kezdete óta összesen 549 839 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma, közölte a koronavírus tájékoztató portál. Csongrád-Csanád megyében is nagyon megugrottak a számok, közelít a 400-hoz a fertőzöttek száma, 398 új beteget regisztráltak tegnapról mára.

MINDEN MARAD A JELENLEGI ÁLLÁS SZERINT

Orbán Viktor a Kossuth-rádióban kezdte a napot. Elmondása szerint a legfontosabb döntés az volt, hogy a korlátozó intézkedések hétfőtől hatályban maradnak. Ennek az oka, hogy rekordokat döntöget a harmadik hullám. 213 honfitársunk halt meg ma reggelre. Több mint 9 ezren vannak kórházban, 1174 ember lélegeztetőgépen van. Az intézkedések még egy hétig biztosan érvényben maradnak.

OPERATÍV TÖRZS: A REGISZTRÁLT IDŐSEK TÖBB MINT FELE MEGKAPTA MÁR AZ OLTÁSÁT

Továbbra is oltanak az AstraZenecával, mondta el Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője az operatív törzs mai online sajtótájékoztatóján. Az osztályvezető arról is beszámolt, hogy 1397 esetben igazolták a brit vírusvariánst az országban, ami leginkább felelős a járvány közösségi terjedéséért. A regisztrált időseknek már több mint fele megkapta a védőoltást.

MIKORRA LESZ MEG A 2,5 MILLIÓ BEOLTOTT?

Amikor eléri az átoltottság a 2,5 millió embert, el lehet kezdeni az újraindítást – jelentette be szokásos péntek reggeli rádióinterjújában Orbán Viktor miniszterelnök, majd az Index nekiállt és kiszámolta, hogy mikor érhetjük el ezt a bűvös számot, és mikor szabadulhatunk a szorítások alól Szegeden is.

INNOVÁCIÓS ÚT A GYÓGYÍTÁS TERÉN

A betegekre szabott egyéni gyógyítást, élettudományi kutatásokat, hozzájuk kapcsolódó oktatást, orvosképzést és innovációt támogat a Szegedi Tudományegyetem most lezárult 3D Központjának projektje. A háromdimenziós térbeli nyomtatás nemcsak műtétek pontos megtervezésére és implantátumok kinyomtatására ad lehetőséget: egyedi szerveket és biológiai szöveteket, a fül apró szerveit, protézist, koponya vagy állcsont pótlást, illetve ízületi porcfelszínt is tudnak vele „építeni” az orvosok és a kutatók.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb