Közélet

Napi összefoglaló: tovább csökkent az új fertőzöttek száma, jól alakult a pedagógusok oltása

Itt a hétfő, megkezdtük a hetet Szegeden és hát bőven akadt fontos hír is a mai napra. Mutatjuk tehát, a nap legfontosabb történéseit: javulóban vannak a számok országos szinten, viszont a halottak aránya még mindig magas. Müller Cecília szerint rendben ment a pedagógusok oltása és Rusvai Miklós is bízik a szabadabb nyárban. Arról is hírt kaptunk ma, hogy Kína fontolóra vette a Covid-19 elleni védőoltásainak keverését a hatékonyságuk növelése érdekében. Szegeden is zajlik az élet: Martinek Tamás, a Szegedi Tudományegyetem Orvosvegytani Intézetének professzora kapta az idei Szent-Györgyi Talentum Díjat és megszólalt az ex-mentősünk is, aki maga mesélte el nekünk a kalandját és a rendőrök hősies helytállását.

5 EZER ÚJ FERTŐZÖTT, MAJDNEM 300 HALOTT

Az elmúlt 24 óra adatai alapján tovább csökkent az új fertőzöttek száma, 5077 új esetet regisztráltak az országban, ezzel a járvány kezdete óta összesen 725 241 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Csongrád-Csanád megyében is csökkent az új fertőzöttek száma a tegnapi naphoz képest, az elmúlt 24 órában 175 új esetet regisztráltak Szegeden és környékén. Elhunyt 291 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 23 708 főre emelkedett. 

A PEDAGÓGUSOK KÖRÉBEN 80 SZÁZALÉKOS VOLT AZ OLTÁSON VALÓ RÉSZVÉTELI ARÁNY

Müller Cecília a mai Operatív Törzs sajtótájékoztatóján többek között kiemelte, hogy az oltás közben mindig vannak olyanok, akik kivételt képeznek a sorrendben. Így volt ez most a pedagógusokkal, az óvodai és bölcsődei dolgozóknál, a két oltási körben 80 százalékuk jelent meg az oltásért.  Az országos tiszti főorvos bejelentette, hogy pótidőpontot biztosítanak az oltási kampányból eddig kimaradt pedagógusoknak, és újra soron kívül oltják majd őket.

RUSVAI MIKLÓS BÍZIK A MSZKMENTES NYÁRBAN

Az eddigi vizsgálatok szerint a brit mutáns Romániában már kimutatott új variációja sem ellenállóbb a védőoltásokkal szemben – mondta Rusvai Miklós virológus hétfőn az M1 aktuális csatornán, majd hozzátette, a magas átoltottsággal bíró országok példája jelenleg azt mutatja, hogy ha itthon is a jelenlegi ütemben folytatódik az oltakozás, és nem jön egy újabb agresszív mutáns, akkor elkerülhetjük a pandémia negyedik hullámát Magyarországon. A virológus bízik a maszkmentes nyárban is.

MOST AKKOR JÓ A KÍNAI VAKCINA, VAGY SEM?

Kína fontolóra vette a Covid-19 elleni védőoltásainak keverését a hatékonyságuk növelése érdekében – közölte Gao Fu, a kínai járványügyi központ vezetője szombaton, elismerve, hogy a forgalomban lévő kínai vakcinák nem elég hatásosak. Vasárnap már úgy nyilatkozott a vezető, hogy kiforgatták a szavait, egyszerűen arról beszélt, milyen módszerekhez érdemes nyúlni, ha javítani akarunk a vakcinák hatékonyságán.

MARTINEK TAMÁS KAPTA A SZENT-GYÖRGYI TALENTUM DÍJAT

Martinek Tamás, a Szegedi Tudományegyetem Orvosvegytani Intézetének professzora kapta az idei Szent-Györgyi Talentum Díjat – közölte a Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány. Sir Richard Timothy Hunt brit Nobel-díjas biokémikus volt a 2021. április 8-9. között megrendezett Nobel-díjasok és tehetséges diákok XVI. találkozója konferencia díszvendége. 

MEGSZÓLALT A SZEGEDI HŐS

Pénteken írtuk meg annak a szegedi exmentős taxisofőrnek a történetét, akinek a rendőrök siettek a segítségére az éjszakában, miközben taxijával éppen egy szülő nőt szállított a Női Klinikára. Nem sokkal cikkünk megjelenése után a korábbi mentős megkereste szerkesztőségünket, és a rendőrök hősies helytállásáról ő maga mesélte el nekünk a teljes történetet.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb