Sport

Száz nap múlva kezdődik a 32. nyári olimpia


- Hirdetés -

Szerdához képest száz nap múlva kezdődik a tavalyról idénre halasztott nyári olimpia, melynek rendezési jogát Tokió 2013. szeptember 7-én nyerte el.

A KORONAVÍRUS MIATT EGY ÉVET HALASZTOTTAK


- Hirdetés -

A tokiói nyári játékok megnyitója eredetileg 2020. július 24-re volt kitűzve, a versenyek pedig a két nappal korábbi rajttól augusztus 9-ig tartottak volna. A 2019 végén elindult és 2020 tavaszára világméretűvé vált koronavírus-járvány miatt fokozódtak az aggodalmak, a NOB azonban igyekezett minél távolabbra tolni a végső döntés idejét, majd végül mégis a vártnál hamarabb született határozat a halasztásról. Miután számos sportág legtöbb eseményét törölték, leálltak a nemzeti és nemzetközi bajnokságok, versenysorozatok, márciusban már egyre több helyről azt lehetett hallani, hogy az olimpiának új időpontot kellene keresni. Erre vonatkozó döntést sürgetett több nemzeti olimpiai bizottság, illetve nemzetközi sportági szövetség is.

Tavaly március 30-án pedig meg is született az új időpont: 2021-ben július 23-án kezdődik hivatalosan a tokiói olimpia, és augusztus 8-ig tart. Az is eldőlt, hogy az ugyancsak elhalasztott paralimpiára – amely eredetileg 2020. augusztus 25. és szeptember 6. között zajlott volna – 2021. augusztus 24-től szeptember 5-ig kerül sor. 

NEM TELJES AZ ÖRÖM A JAPÁNOK KÖRÉBEN AZ OLIMPIA MEGRENDEZÉSE MIATT

Az egyik legfrissebb felmérés szerint a japánok 72 százaléka a koronavírus-járvány újabb hullámától való félelme miatt azt szeretné, ha törölnék az olimpiát, vagy ismét módosítanák az időpontját. A megkérdezettek 39,2 százaléka a törlés, míg 32,8 százaléka az újabb halasztás mellett foglalt állást. Csupán 24 százalékuk gondolja úgy, hogy idén nyáron kellene megrendezni az olimpiát és a paralimpiát a japán fővárosban. A válaszadók 92,6 százaléka elismerte, hogy aggódik a vírus újbóli megjelenése miatt, körülbelül 60 százalékuk pedig azt mondta, nem elégedett az oltóanyagok bevezetésének ütemével.

AZ OLIMPIÁRA KÉSZÜLŐ MAGYAR SPORTOLÓK KORONAVÍRUS ELLENI OLTÁSÁT MÁR JANUÁR VÉGÉN MEGKEZDTÉK

A nyári – és a 2022-es pekingi téli – olimpiára készülő magyar sportolók koronavírus elleni oltását már január végén megkezdték. Jelen állás szerint 123 magyar sportoló utazhat a tokiói játékokra, de a kvalifikációs időszak még sok sportágban tart, illetve a rangsorok nem zárultak le, azaz további magyar kvótaszerzésekre lehet számítani.

NŐI MAGYAR BÍRÓ IS MEGHÍVÁST KAPOTT AZ OLIMPIÁRA

Miután a tokiói ötkarikás játékokat el kellett halasztani erre az évre, a Nemzetközi Kosárlabda Szövetség (FIBA) újra kihirdette azoknak a sípmestereknek a névsorát, akiket meghívnak erre a tornára. Legnagyobb örömünkre a szegedi Tóth Cecília is ott van a listán.

Forrás: MTI


- Hirdetés -

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb