Közélet

Prof. Dr. Kiss István: “a terasznyitáskor megtörtént minden, ami a negyedik hullámhoz kell”

A terasznyitáskor megtörtént minden, ami ahhoz kell, hogy elinduljon a következő hullám, ez tulajdonképpen az egész eddigi zárást pofoncsapta – jelentette ki Prof. Dr. Kiss István epidemiológus, a Pécsi Tudományegyetem Orvosi Népegészségtani Intézetének igazgatója az ATV-ben, majd hozzátette: ha lesz is negyedik hullám, az már nem lesz akkora, mint a harmadik.

A TERASZNYITÁSKOR MINDEN MEGTÖRTÉNT, AMI EGY NEGYEDIK HULLÁM ELINDULÁSÁHOZ KELL

Kiss István szerint a harmadik hullám hamarosan befejeződik, mert már a leszálló ágában vagyunk. A csökkenés már korábban, még az óvintézkedések hatására megkezdődött, de az egyre emelkedő beoltottak száma újabb lendületet adott a hullám szelídülésének – magyarázta a szakember. A kérdés szerinte most az, hogy lesz-e negyedik hullám. Kiss saját bevallása szerint pesszimista, a hétvége ugyanis szerinte azt mutatta, hogy nem viselkedünk felelősségteljesen. Szerinte a terasznyitáskor megtörtént minden, ami ahhoz kell, hogy elinduljon a következő hullám.

BEKAVARHAT AZ INDIAI MUTÁNS IS

A szakértő szerint egy új mutáns, például az indiai megjelenése is előidézhet egy negyedik hullámot. Azt tanácsolja, hogy egyelőre legyünk bizakodóak, ugyanakkor készüljünk fel arra is, hogy amennyiben a vizsgálatok azt mutatják, hogy a vakcinák nem elég hatékonyak ellene, akkor elölről kell kezdenünk az egész védekezést, mint minden hullám kezdetekor.

EGÉSZ ÉLETÜNKBEN VELÜNK MARADHAT EGY KORONAVÍRUS “LIGHT” VERZIÓ

Kiss elképzelhetőnek tartja azt is, hogy mostantól egész életünkben védekeznünk kell majd a koronavírus ellen. Azonban, ha ez így is lesz, annak úgy kell kinéznie, mint az influenza esetében, hogy amikor az új törzs elindul, védőoltásokat készítenek ellene és az embereket már azzal oltják, ami az éppen aktuális verzió ellen hatékony – magyarázta. A szakértő szerint egyébként, ha el már nem is tűnik a vírus, de megszelídül majd, és enyhe megbetegedéseket okozva marad csak itt velünk. Mint annyi más koronavírus, amikről eddig az emberek nem is hallottak” – tette hozzá.

Kiss leszögezte, az hogy hány védett személyre van szükség a nyájimmunitás eléréséhez, függ az adott betegségtől és verziótól is. Így, a jelenlegi helyzetben, a brit mutáns mellett, szerinte 7-8 millió, valamilyen módon (oltás, vagy átfertőződés által) védett személyre lenne szükség ahhoz, hogy ne terjedjen tovább a vírus.

Forrás: ATV

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb