Közélet

Napi összefoglaló: no vakcina, no party, zöld utat kapott a Sinopharm a WHO-tól, csavarral indulnak a tervezhető műtétek

Az érdekes kijelentések napja volt ez a mai Szegeden: Maruzsa Zoltán keményen beszólt a fiataloknak, míg Kásler kijelentette, hogy indulnak a tervezhető műtétek, de csak a védettségi igazolvánnyal rendelkezőknek, vagy azoknak, akik rendelkeznek 48 óránál nem régebbi PCR-teszttel. Zöld utat kapott a WHO-tól a kínai Sinopharm-oltóanyag, de volt itt még ma megyei Mortal Kombat és újabb kitüntetésben részesült Karikó Katalin is – többek között ezekről is olvashatsz a napi összefoglalóban!

1500 FELETT AZ ÚJ ESETEK SZÁMA

Az elmúlt 24 óra adatai alapján 1541 új esetet regisztráltak országosan, ezzel a járvány kezdete óta összesen 789 188 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Csongrád-Csanád megyében 54 új esetet regisztráltak tegnapról mára. Elhunyt 106 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 28 403 főre emelkedett. 

NO VAKCINA, NO PARTY

Maruzsa Zoltán közölte: biztos benne, hogy nem alakulnak ki gócpontok az érettségi miatt, azonban arra kér minden 16 és 18 év közötti fiatalt, hogy éljen a lehetőséggel, és vegye fel az oltást. “No vakcina, no party” − zárta szavait az államtitkár. 

INDULNAK A HALSZTHATÓ MŰTÉTEK, DE..

Május 13-ától újraindulnak az elektív beavatkozások és a rehabilitációs ellátások, amelyek az egészségügyi szolgáltatónál előre egyeztetett időpontokban, a már bevált egészségvédelmi óvintézkedések betartásával történhetnek.Mint írja, a betegek felvételének feltétele, hogy érvényes védettségi igazolvánnyal rendelkeznek, vagy a tervezett beavatkozást megelőző 48 órán belüli negatív PCR teszt eredménnyel és a műtét napján végzett negatív antigén-gyorsteszttel rendelkeznek.

NAPI SZÜRREL EGYENESEN AZ UTCÁRÓL

Nem mindennapi sztori és igazi Mortal Kombatba illő jelenet kerekedett az egyik megyei kakaskodásból elfajult balhé végére. Volt itt minden, mint karácsonykor: késrántás a vendéglő előtt, „meghalsz” beszólás, majd egy 25-30 fős társaság, akik vascsővel, lapáttal, nyújtófával és biciklivel (?) voltak felfegyverkezve. Nem is kérdés mi lett a vége…

VISSZAFOGOTT VOLT AZ ÉRDEKLŐDÉS A MOZI IRÁNT

Visszafogott érdeklődéssel, de annál nagyobb lendülettel nyitott ki tegnap a Belvárosi Mozi Szegeden. Viszonylag szolid látogatószámot hozott az első nap. Ez több okra vezethető vissza: egyrészt, a nagy forgalmazók még nem jöttek ki az idei blockbusterek-kel, másrészt pedig az elsődleges célközönségnek számító fiatalok között kevés a védettségi igazolvánnyal rendelkező.

ÚJABB KITÜNTETÉS KARIKÓ KATALINNAK

Az Emberi méltóságért kitüntetéssel ismerte el Karikó Katalin Széchenyi-díjas magyar kutatóbiológus, biokémikus, az egyik koronavírus elleni, mRNS alapú vakcinát kifejlesztő BioNTech cég alelnöke munkásságát pénteken Budapesten az Emberi Méltóság Tanácsa.

ZÖLD UTAT KAPOTT A SINOPHARM

Megadta a vészhelyzeti engedélyt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a kínai Sinopharm oltóanyagának. Az engedély azt jelenti, hogy egy adott oltóanyag hatékony és biztonságos, a szakértői munkacsoport 18 év feletieknek ajánlja, két dózisban.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb