Közélet

Napi összefoglaló: rekordalacsony számokkal indítottuk a hetet, kiképezték az első tram-train járművezetőket

Hónapok óta nem voltak ilyen alacsonyak a számok mint ma, döbbenetes módon, de csupán 677 új esetet regisztráltak országosan. Jövünk egy kis tram-traines hírrel is: kiképezték az első 10 embert, aki vezetheti a járműveket. Ma adományozott a Mosolykommandó és a Karitáció Alapítvány is Szegeden és mindezek mellett megemlékezés is volt – többek között ezekről is olvashatsz a hétfői napi összefoglalóban!

REKORDALACSONY HÉTINDÍTÓ SZÁMOK

Az elmúlt 24 óra adatai alapján 677 új esetet regisztráltak országosan, ezzel a járvány kezdete óta összesen 792 386 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Csongrád-Csanád megyében 27 új esetet regisztráltak tegnapról mára. Elhunyt 91 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 28 693 főre emelkedett.

A VÉGSŐKIG KITART AZ ORSZÁGOS MENTŐSZOLGÁLAT

Csak a világháborúk és az 1956-os forradalom állította a mostani járványhoz mérhető kihívás elé a mentőszolgálatot – mondta az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) főigazgatója a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján hétfőn.

SZABAD AZ ÚT TÖRÖKORSZÁGBA

Magyarország és Törökország megállapodott arról, hogy kölcsönösen elfogadja az egymás által kiállított oltási igazolványokat, és mindazok, akik oltási igazolvánnyal rendelkeznek, szabadon közlekedhetnek a két ország között – jelentette be Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter hétfőn.

KIKÉPEZTÉK AZ ELSŐ HÁROM TRAM-TRAIN JÁRMŰVEZETŐIT

Végzett a képzéssel az első 10 tram-train járművezető. Mucsi László, a tram-train beruházás projekttanácsadója a Rádió7-nek elmondta, hogy összesen 40 járművezetőt képeznek ki a MÁV-Start koordinálásával. A képzésbe olyan szakemberek kerültek be, akiknek nagyvasúti közlekedésre is van jogosítványuk. Közülük válogatták ki az alkalmas jelölteket, akik a szegedi villamosközlekedéssel is megismerkedtek.

SEGÍTSÉGNYÚJTÁS SZEGEDIESEN

Újabb 30 családot segített a Karitáció Alapítvány a „Fogadj Örökbe Egy Családot Dél-Magyarországon” nevű programjával. A Karitáció Alapítvány megalakulása óta támogatja a nehéz sorsú, a társadalom peremére kerülő családokat adományaikkal. Mégis megdöbbentő volt számukra, hogy a segítséget kérők száma megtriplázódott a pandémia idején. 

A MOSOLYKOMMANDÓ IS ADOMÁNYOZOTT

A Mosolykommandó Közhasznú Alapítvány bohócdoktor szolgálata 2015 óta járja a gyermekkórházakat, hogy a nevetés gyógyító erejével segítse a kisbetegek mentális gyógyulását. Az eltelt 6 év alatt szoros kapcsolatot sikerült kiépíteniük a Szegedi Gyermekklinikával, ezért a bohócdoktori programon kívül folyamatosan igyekeznek tárgyi felajánlásokkal is segíteni a klinika munkáját. Ezúttal két darab, összesen közel egymillió forint értékű életmentő készülékkel lepték meg az intézményt.

BÁLINT SÁNDORRA EMLÉKEZTEK MA SZEGEDEN

Bálint Sándorra, a „a legszögedibb szögedire” emlékeztek halálának évfordulója alkalmából a mai napon Szegeden. A hitvalló néprajztudós boldoggá avatásának folyamata 2005-ben indult el.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb