Szegedi ArcokVideo365

„Azt próbáljuk benne erősíteni, hogy amit csak szeretne, képes is lesz elérni” – exkluzív interjú a nyitott gerinccel született kis Bende szüleivel

Vannak az életben olyan sorsszerű, meghatározó pillanatok, amelyeknek egyszerűen meg kell történnie. Veszteségek, amiket át kell élni ahhoz, hogy eljöjjön a jó, emberek, akiknek találkozniuk kell, hogy utuk keresztezésében elválaszthatatlanul összefonódjon sorsuk.

Fotó: Török Kornél

A FIATAL SZEGEDI PÁR AZONNAL TUDTA, HOGY ENNEK A GYERMEKNEK ŐK LESZNEK A SZÜLEI

Várkonyi Bea és Gábor egy gyermekre vágytak, az akkor három és fél hónapos kis Bendének pedig anyára és apára volt szüksége, miután vér szerinti szülei lemondtak róla, nem tudták ugyanis feldolgozni azt a traumát, hogy a kisfiú nyitott gerinccel született. A fiatal szegedi pár azonnal tudta, ennek a gyermeknek ők lesznek a szülei. Azóta szinte napra pontosan eltelt két év, Bende csütörtökön ünnepelte a második születésnapját egy boldog, szerető családban Beával és Gáborral, akik ottjártunkkor bepillantást engedtek számunkra mindennapi életükbe.

BENDE ÉLETE NEM INDULT KÖNNYEN

Látogatásunkkor egy életvidám, hihetetlenül aktív beszédes kisfiút ismerhettünk meg, aki teli érdeklődéssel és kíváncsisággal szemlélte érkezésünket és fesztelenül csevegett jelenlétünkben, rögtön elfogadva minket. Boldog gyermeki kacajában nyoma sem volt születése megpróbáltatásainak emléke. Pedig nem indult könnyen Bende élete, aki több ortopédiai nehézséggel született: térdficammal, dongalábbal, kétoldali csípőficammal, alsó végtagi bénulással, ezeken kívül pedig agykamratágulata is volt. Élete első három hónapjában műtétek sorozatán kellett átesnie. Mindezen megpróbáltatások ellenére sorsa valóságos csodaként jóra fordult, amikor Bea és Gábor megjelentek az életében.

Fotó: Török Kornél

BENDE HÁROM ÉS FÉL HÓNAPOS VOLT, AMIKOR BEA ÉS GÁBOR RÁTALÁLT

„Egy ismerős baráti házaspáron keresztül jutott el hozzánk Bende híre, hogy van egy kisfiú a budapesti Péterfy Sándor Utcai Kórházban, akiről lemondtak a szülei és örökbefogadókat keresnek a számára. Elmondták, hogy milyen rendellenességekkel született. A találkozó után egymásra néztünk Beával és egyből azt kérdeztük a másiktól, ugye megnézzük ezt a kisfiút, és három nap múlva már ott is voltunk. Egy órát töltöttünk nála első alkalommal, igazság szerint már akkor beleszerettünk. Nagyon aranyos, nagyon kis mosolygós, közvetlen kisgyerek volt. A koraszülött osztályon gondozták őt, az ottani főorvos úr nagyon rendes volt, és ameddig lehetett, addig ott tartotta őt. Először abban reménykedtek, hogy hátha a vér szerinti szülei meggondolják magukat, vagy pedig találnak örökbefogadó párt Bende számára. Mi az utolsó pillanatokban értünk oda, mert lassan elkezdték volna intézni, hogy egy állami intézménybe kerüljön, mivel egyszerűen már a legnagyobb ágyat is kinőtte az osztályon. Ekkor volt Bende három és fél hónapos” – idézte fel a kezdeteket Gábor.

A SZÜLŐK RENGETEG SEGÍTSÉGET KAPTAK, MINDIG ÚGY ÉREZTÉK, HOGY VALAKI FOGJA A KEZÜKET ÉS BENDE CSAKIS NEKIK SZÜLETETT

Ezután felgyorsultak az események és rövid procedúrát követően Bende 2019. szeptember 11 -én Gábor és Bea személyében új családra lelt. A kisfiú érkezésével egycsapásra megváltoztak az SZTE pszichológia szakos párjának mindennapjai, de ők úgy érezték, most lett igazán teljes az életük, hogy Bende csakis nekik született. Bea elmondta, rengeteg segítséget kapnak azóta is orvosoktól, védőnőktől, gyógytornászoktól, akik mind részesei a kisfiú életének, és így mindig azt érezhették, hogy valaki fogja a kezüket. Tudják jól, hogy legrosszabb esetben Bende kerekesszékkel fog tudni közlekedni, de mindent megtesznek annak érdekében, hogy ez ne így történjen.

Fotó: Török Kornél

BENDE CSODÁLATOS ÉS GYORS FEJLŐDÉSE A SZAKEMBEREKET IS LENYŰGÖZI

„A rengeteg támogatásnak köszönhetően, amit kaptunk 4-5 alkalommal is gyógytornászhoz járunk egy héten, de azt is szem előtt tartjuk, hogy mindez ne legyen túl sok Bendének, hiszen ő egy kisgyerek, tegnap lett pont kétéves, és nagyon fontos, hogy meg tudja élni a gyerekkorát. A szakemberek a gyakorlatok közben mind arra összpontosítanak, hogy a játék felől közelítsék meg a dolgot, és Bende szerintem nem érzékeli sokszor, hogy ez most egy torna, ez egy kemény feladat, amit ő véghezvisz, küzd és harcol, de közben mindez játékos formában történik, és ez nagyon – nagyon klassz” – mondta el Bea. Mindennek köszönhetően Bende látványos fejlődést mutat, ami a gyógytornászokat is lenyűgözi.

BEA ÉS GÁBOR AZT PRÓBÁLJÁK ERŐSÍTENI A KISFIÚBAN, HOGY AMIT CSAK SZERETNE, AZT EL IS FOGJA TUDNI ÉRNI

„Nagyon nagy potenciált látnak benne, nagyon energikus, erős, már sokkal előrébb tart, mint amit vártak a szakemberek. Például a legutóbb kis segédeszközzel, meg egy kis támasszal már fel tudott állni, tényleg nagyon ügyes” – mesélte Gábor, ahogy Bea is megerősítette: Bendének nagyon nagy akaratereje van, ami előreviszi és ők ezt próbálják benne erősíteni, hogy amit csak szeretne, azt el is fogja tudni érni.

Fotó: Török Kornél

HATALMAS ÖSSZEFOGÁS BONTAKOZOTT KI SZEGEDEN BENDE TÖRTÉNETÉT MEGISMERVE

A házaspár arról is beszélt, hogy a hatalmas összefogásnak köszönhetően, ami kibontakozott Bende sorsát megismerve Szegeden, áldozatkész támogatókra leltek többek között a Karitáció Alapítvány segítségével, akiknek hála kevesebb, mint egy hét alatt összejött több, mint egymillió forint a kisfiú kerekesszékére, a Kiss Csillag Alapítvány jóvoltából vehetnek részt a pécsi Borsóház Intenzív Terápiás Központ fejlesztő foglalkozásain, de emellett sokan kupakgyűjtésbe kezdtek, szegedi üzletek, helyi iskolák, óvodák, de magánszemélyektől is érkezett jelentős számú támogatás. Beát és Gábort is meglepte, mennyi embert megmozgatott Bende sorsa. A sok segítség eredményeként pedig még több fejlesztő kezelést biztosíthatnak a kisfiúnak. A szülők reményei szerint például jövőre eljuthatnak a budapesti robotterápiát alkalmazó rehabilitációs központba, ahol még látványosabb eredményt érhetnek el gyermekük fejlődésében.

“SZÁMUNKRA Ő EGY TÖKÉLETES KISGYEREK, ÚGY, AHOGY VAN”

„Nekem személyes célom, hogy ő boldog legyen. Ha kerekesszékben, akkor kerekesszékben. Ha segédeszközökkel állva, akkor úgy, de tényleg az a legfontosabb, hogy boldog legyen. Bende nem egy egyszerű csomaggal érkezett. Az örökbefogadás, nyitott gerinc, az egyéb egészségügyi problémák, nem lesz neki egyszerű a serdülőkorban, és mi nagyon szeretnénk abban segíteni neki szülőként, hogy elhiggye, tényleg bármit el fog tudni érni, és hogy ennek így kellett történnie. Tudjuk, hogy ez egy nagyon nehéz csomag, amivel jött, számunkra viszont ő egy tökéletes kisgyerek, úgy, ahogy van” – zárta gondolatait Bea.

Ha szeretnél még többet megtudni a kis Bende és szüleinek nem mindennapi életéről, nézd meg Magyar Andor operatőr kollégánk Várkonyi családról készített riportfilmjét.

Operatőr: Magyar Andor

Fotók: Török Kornél

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb