Szegedi Arcok

Vendégségben is dolgozott szegedi látogatása első napján Karikó Katalin, majd átvette a Fodor József Emlékérmet

A Szegedi Tudományegyetem volt hallgatóját, az mRNS technológia klinikai alkalmazását kutatásaival megalapozó tudóst 2021. május 19-én fogadta alma matere városának polgármestere. A világhíres tudós munkanapját doktori képzésének helyszínén, első munkahelyén, a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban töltötte. Karikó Katalin egy nap alatt két kitüntetést is kapott.

A városháza után Újszegedre vitt Karikó Katalin szerdai útja. Az SZBK főigazgatója, korábbi egyetemi iskolatársa és későbbi kollégája, Nagy Ferenc főigazgató fogadta a világhírű tudóst. A személyes beszélgetésbe bekapcsolódott Nagy Ferenc egykori PhD-hallgatója, az SZBK munkatársaként pályáját kezdő, jelenleg az SZTE professzora és stratégiai rektorhelyettese, Széll Márta is, majd online konferencia szólította Karikó Katalint az SZBK azon tanácstermébe, ahol az intézmény első főigazgatója, Straub F. Brunó fogadta egykori mesterét, a szegedi egyetem Nobel-díjas kutatóját, Szent-Györgyi Albertet. Az SZBK átadási ceremóniájára a terem falára helyezett épületfotó, valamint egy Szent-Györgyiről készült karikatúra, illetve Karikó Katalin első „főnöke”, Straub F. Brunó portréja is emlékeztetett.

MÜLLER CECÍLIA IS KÖSZÖNTÖTTE

“Országos hírnevet szerzett Magyarországnak Karikó Katalin. Szerénységgel, választott feladata iránti elkötelezettséggel, szívósan dolgozott. Beérett a szorgalmas munkája, tevékenységét siker koronázta” – fogalmazott laudációjában Müller Cecília. Az országos tisztifőorvos a Magyar Higiénikusok Társasága jubileuma alkalmából köszöntötte az online konferencia programjába bekapcsolódó Karikó Katalint. A szegedi egyetem alumnája a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban a számítógépe előtt ülve hallgatta meg a 90 éve alakult Magyar Higiénikusok Társasága históriáját.

FODOR JÓZSEF EMLÉKÉRMET KAPOTT

„1978-ban végzett a Szegedi Tudományegyetemen…” – kezdődött a Karikó Katalint életútja főbb állomásaira épített méltatás. Elhangzott: 180-nál több publikációjára több mint 13 ezer hivatkozás érkezett. Eddigi díjai közül kiemelkedik a Széchenyi Díj, ugyanakkor a Csongrád Megye Díszpolgára és Szeged díszpolgára címet is elnyerte. Karikó Katalin a SARS-CoV vírus elleni küzdelem sikeréhez jelentős mértékben hozzájárult. Ezért őt illeti 2021-ben a Fodor József Emlékérem. A 120 évvel ezelőtt elhunyt orvosról és higiénikusról, Fodor Józsefről elnevezett díjat a Magyar Higiénikusok Társasága adományozta Karikó Katalinnak. A hírvivő RNS 60 évvel ezelőtti felfedezésétől kezdve a koronavírus okozta pandémia kiváltotta fordulaton át az mRNS terápiában rejlő lehetőségek fölvillantásáig tartott Karikó Katalin előadásának íve. A Fodor József Emlékérmet elnyerő kutató bemutatójában most is kitért a kollegái, így például a szintén a szegedi egyetemen végzett Pardi Norbert munkájának a jelentőségére, koronavírus pandémia megállításához hozzájáruló vakcina fejlesztésének az állomásáira.

Reggel érkezett meg Szegedre Karikó Katalin:

Forrás: u-szeged.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb