Szegedi Arcok

Megérkezett Karikó Katalin, a Széchenyi téren fogadta Botka László

Megérkezett Szegedre Karikó Katalin, akinek a polgármester pénteken, Szeged Napján fogja átadni a Szegedi Városháza dísztermében tartott ünnepségen a díszpolgári kitüntetést. A világhírű biokémikus utoljára 2019-ben járt a Napfény Városában, mint a Szeged365.hu-nak legutóbb nyilatkozta, ha Szegeden jár, mindig visszalátogat egyetemi évei kedvenc helyszíneire, a Hősök Kapujához, a Szegedi Biológiai Központba és a Herman Ottó Kollégiumba. Mutatjuk, a három napos tartózkodása alatt ezúttal mely helyszínekre sétál el a Nobel-díjra is esélyes kutatónő.

Szerda délelőtt, érkezésekor Botka László polgármester egy virágcsokorral köszöntötte a kutatónőt a Széchenyi téren, a városházán. A polgármester arról beszélt, hogy normál esetben már a Szegedi Borfesztivál faházai állnának a téren, Karikó Katalin pedig elmondta, már túl van az első szegedi halászlén. Szeged 2021-es díszpolgára információink szerint az alábbi helyszínekre fog ellátogatni:

  • Széchenyi tér, városháza (szerda),
  • Szegedi Biológiai Kutatóközpont (szerda),
  • Radnóti-gimnázium (csütörtök),
  • Móra Ferenc Múzeum, itt a Folyónk és földje című új természettudományi kiállítást nézi majd meg (csütörtök), 
  • Somogyi-könyvtár, itt egy könyvritkaságot fogad örökbe (csütörtök),
  • Széchenyi tér, városháza (péntek), délután négy órától a Szeged-napi díszünnepségen veszi át a díszpolgári címet.

PÉNTEKEN NÉGYTŐL DÍSZÜNNEPSÉG A SZÉCHENYI TÉREN

A díszünnepséget péntek délután 4-től tartják meg, a Széchenyi tér városháza előtti szakaszát kordonokkal zárják le az esemény meghívott vendégei és a kitüntetettek számára. A szegediek a kordonon kívülről követhetik az eseményeket, a városháza információi szerint lesz LED fal is, ergo a hátsó sorokból is jól lehet majd látni. A város egyébként a napokban ünnepi díszbe öltözött, a Belvárosi hidat lobogók, a forgalmasabb közterületeket pedig muskátlik díszítik:

HALÁSZLÉ, MEGGYLEVES ÉS ÚJSZEGEDI LIGET

A legutóbbi Szeged365 interjúnkban arról számolt be a Szegedi Tudományegyetemen végzett kutatónő, hogy itt jártakor gyakran beugrik a Herman Ottó Kollégiumba, ahol öt éven keresztül lakott, végigsétál az újszegedi Ligeten, ahogy tette annak idején is, oly sokszor és vissza szokott látogatni a családjával azokra a helyekre, ahol egykor laktak: a Budapesti körútra és a Gyöngyvirág utcába. Karikó Katalin a kedvenc szegedi vendéglátóhelyeiről is mesélt, az egyik a Fehértói Halászcsárda, a másik pedig a Hági Étterem, ahol 1973-ban, az egyetemi felvételijét követően tejfölös meggylevest evett.

A teljes, dupla interjúnk, rengeteg személyes vonatkozással, sztorizással:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb