Szegedi Arcok

Fényképezőgép bekészít: napokon belül megkezdődhet a tiszavirágzás Szegeden

Nem hagy minket nyugodni a tiszavirágzás kezdetének várható időpontja, hiszen már június van, beköszöntött a nyár, és ha minden igaz marad a tartós meleg Szegeden, viszont a kérészek még nem bújtak elő! Gyorsan rá is kérdeztünk Tokodi Bélánál, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Csongrád megyei titkáránál, hogy akkor mikorra várhatjuk a kérészek násztáncát? A titkár információi szerint Bodrognál egy-két példány már előbújt, Szegednél viszont a jövő hét végén lesz érdemes késő délutánonként sasolni a kérészeket a Tiszán!

VÁRHATÓAN JÖVŐ HÉTVÉGÉN, DE 10 NAPON BELÜL MÁR ELŐBÚJNAK A TISZAVIRÁGOK

Érdekesség, hogy a tavalyi évben a tiszavirágzás Szegednél az Öreg-híd alatt június 12-én indult be, akkor egy 100-as nagyságrendű repülés volt, majd a főrajzás ezután következett. Nagyon úgy tűnik viszont, hogy az idei évben ez egy picit későbbre tolódik. Tokodi Bélától ma egyébként azt is megtudtuk, hogy az idei évben nem volt túl kegyes hozzánk eddig a természet: a hidegebb, csapadékosabb időjárás mellé nemrég még áradás is párosult a Tiszán, ami azt vonta maga után, hogy ez egy kicsit felkavarta a folyó medrét, ez pedig természetesen nem kedvez az iszapban megbújó tiszavirágoknak. Most viszont, hogy már remélhetőleg tartósan marad a melegebb idő, és a Tisza is apad, jó esély van arra, hogy a jövő hétvégén, de 10 napon belül mindenképp, beinduljon a kérészek násztánca Szegednél. Tehát, ha nem tudsz még programot magadnak a jövő hét végére, akkor porold le a fényképezőgépet és irány kérészekre vadászni a Tiszán!

AKÁR SZEGED BELVÁROSÁBAN IS TALÁLKOZHATUNK MAJD A KÉRÉSZEKKEL

Ahhoz, hogy megértsük a tiszavirágzás folyamatát tudni kell azt, hogy a lárváknak 3 év kell a kifejlődéshez, ami azért fontos az idei évben, mert 2018-ban volt az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb rajzása, tehát most is több milliónyi kérészre és napokig tartó intenzív násztáncra számíthatunk Szegeden. Ha a jelenlegi időjárás tényleg marad stabilan a mostani, 28-30 fokon, akkor elképzelhető, hogy gyakorlatilag akár Szeged belvárosában is találkozhatunk majd ezzel a jelenséggel.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb