Közélet

Folytatódik a mórahalmi makettpark ügyének tárgyalása Szegeden

A Szegedi Törvényszéken folytatódik a büntetőperes tárgyalás B. S. vádlott és társai ügyében, akikre költségvetési csalás bűntettének elkövetése miatt emelt vádat a Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség. Az öt vádlott összesen 436 millió forint kárt okozott az államnak, és ebből mindössze 50 millió forint térült meg, írta az Index.

Költségvetési csalás bűntette miatt emelt vádat a Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség öt férfi ellen, akik 2011 és 2014. év között Mórahalmon, az uniós és magyar költségvetési forrásokból megvalósítandó makettpark építésére több mint félmilliárd forint támogatást kíséreltek megszerezni.

A VÁDLOTTAK AZT VÁLLALTÁK, HOGY LÉTREHOZZÁK A NAGY MAGYARORSZÁGOT BEMUTATÓ EMLÉKPARKOT

A vádirat szerint a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretén belül pályázati felhívást tett közzé. A felhívásra a vádlottak egyikének cége 2009. novemberében pályázatot nyújtott be, melynek elbírálását követően a Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség (röviden DARFÜ) a társasággal 2010. októberében támogatási szerződést kötött. A támogatást elnyert nonprofit társaság vállalta, hogy Mórahalom területén egy, az 1910-es Nagy Magyarországot bemutató emlékparkot létesít, melyben 50 fontos magyar műemlék kicsinyített mását helyezi el, valamint fogadóépületet alakít ki, s a létesítményt az elkészültét követő 5 évig üzemelteti. A beruházás során a generálkivitelezői és a műszaki ellenőri tevékenységet a vádlottak befolyása, illetve irányítása alatt álló gazdasági társaságok végezték.

FOLYAMATOS FINANSZÍROZÁSI GONDOKKAL KÜZDÖTTEK

A projekt összköltsége 648 millió forint volt, melyet a cég 15%-os önerő biztosítása mellett, 550 millió forint vissza nem térítendő uniós és hazai támogatási összegből vállalt megvalósítani. A vádlottak a kivitelezés kezdeteitől folyamatosan finanszírozási gondokkal szembesültek, az önerő meglétét is úgy igazolták, hogy az összeget a pályázat menedzselését, illetve a projekt pénzügyi irányítását végző vádlott egy napra utalta át az erre a célra fenntartott bankszámlára, az azonban a kivitelezés tényleges megkezdésekor már csak részben állt rendelkezésre. A likviditási problémák áthidalása és a minél nagyobb összegű támogatás lehívása érdekében a vádlottak közösen elhatározták, hogy a kivitelezés folyamán benyújtandó kifizetési kérelmekben el nem készült maketteket és munkálatokat jelentenek majd készre.

TÖBB MAKETT NEM VOLT FELLELHETŐ A HELYSZÍNEN, MÁSOK PEDIG SÉRÜLTEK VOLTAK

Az utolsó, záró kifizetési csomagban a vádlottak 2014. március 31. napjával a projektet készre jelentették. A benyújtott elszámolásban foglaltak ellenőrzése során azonban az nyert megállapítást, hogy a projekt műszaki állapota a pályázatban vállalt funkció betöltésére alkalmatlan, 20 makett nem volt fellelhető a helyszínen, több pedig sérült volt. A projekt során tapasztalt szabálytalanságokra, valótlan iratokkal történő megtévesztésekre és szerződésszegésekre figyelemmel a DARFÜ a költségvetési támogatást jogosulatlanul igénybe vettnek minősítette, és kifizetett összeg visszafizetésére kötelezte a támogatott társaságot.

MÓRAHALOM ÖNKORMÁNYZATA MEGMENTETTE A PROJEKTET, AMIT MA AZ EZER ÉV PARKJA NÉVEN LÁTHATNAK A VENDÉGEK

A történelmi Magyarország híres épületeinek makettjét bemutató Mini Hungary Parkot Mórahalom önkormányzata a projektet megvalósító cég felszámolási eljárása során megvásárolta, komoly ráfordítással megmentette a pusztulástól, és Az ezer év parkja címmel jelenleg is működik, valamint fogadja a látogatókat.

Forrás: index.hu/szegeditorvenyszek.birosag.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb