Közélet

Novák Katalin: Elképzelhető, hogy lesz járványhullám, de sosem lesz már olyan, mint az eddigiek

Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter sajtótájékoztatót tartott a Közösségi Élet Újraindításáért Felelős Operatív Törzs ülése után, ahol kulturális kérdésekről tárgyaltak és új javaslatok megfogalmazásáról döntöttek. Azt is megtudtuk, hogy az ülésen szó volt a negyedik hullám esélyéről, valamint a delta variáns következményeiről.

Harmadik alkalommal ült össze az operatív törzs – emlékeztetett Novák Katalin. “Meghallgattuk az aktuális járványügyi helyzetről a tájékoztatást, az NNK képviselője mindig velünk van az ülésen. Ő elmondta, hogy a harmadik járványhullám véget ért. Ráadásul igen magas az átoltottság, több vakcina van már, mint ahányan jelentkeztek védőoltásra. Biztonságban van tehát az ország” – magyarázta.

A MASZKHASZNÁLAT ÁLTALÁNOS JELLEGGEL MEGSZŰNIK

Számos olyan döntést hozott a kormány múlt szerdán a múlt heti ülésünket követően, amelyek az életünket megkönnyítik az előttünk álló időszakban. A járványügyi korlátozások fokozatosan szűnnek meg a kormány múlt heti döntése értelmében – idézte fel Novák Katalin. 5,5 millió beoltottnál búcsút mondhatunk a maszknak. A maszkhasználat általános jelleggel megszűnik Magyarországon – fogalmazott, megismételve a kormány múlt heti bejelentéseit. A védettségi igazolvány is kevesebb esetben fog kelleni a jövőben – sorolta a lazító lépéseket. “Hogy mikor érjük el az 5,5 millió beoltottat, csak a magyar embereken múlik” – hívta fel a figyelmet. Ez lehet néhány nap, vagy egy egész hét is – tette hozzá.

A FŐ TÉMA A KULTÚRA VOLT MA

A mai ülés fő témája a kultúra volt. Az elmúlt 1,5 évben le kellett mondanunk a kultúráról, ez két szempontból is nehézséget okozott: az ágazatban dolgozók számára nehézséget jelentett, másrészt a kultúrafogyasztók számára is böjt volt ez az időszak – vezette fel a keddi bejelentését. Lehet-e kultúra nélkül élni? Ha lehet is, nem biztos, hogy érdemes – mondta. Mindenki számára lehetővé kell tenni a kultúrát – fejtette ki. “A magyar kultúra újraindulásához forrásra van szükség első körben” – húzta alá. “Kulturális csomagot ajánlunk a kormány számára, sürgős elfogadásra” – vezette fel a részleteket Vashegyi György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke. 2021-2025-ös stratégiát jelentene ez. 17+1 kulturstratégiai intézmény számára adna ez plusz forrásokat, konszolidációt. A kiemelt nagy projekteket nem foglalja magában, viszont kiszámítható működéshez ad kereteket, plusz források biztosítása által – magyarázta.

IDÉN 19 MILLIÁRD PLUSZ FORRÁST JELÖLNEK MEG

Idén ez 19 milliárd forint plusz forrás, jövőre 20 milliárd forint, majd ezt követően inflációval megegyező mértékben emelkedik a forrás – részletezte az MMA elnöke. Fekete Péter államtitkár összefoglalta az elmúlt másfél év lépéseit a kultúra területén, majd jelezte, hogy a kormánynak azt javasolják, hogy a kisebb településekre szervezendő fesztiválokat, koncerteket támogassa az állam. Egyelőre konkrét számot azonban nem mondtak a sajtótájékoztató résztvevői.

125 MILLIÁRD TAO-TÁMOGATÁSOKRA

A tao-támogatások maximális összege az idei évben 100 milliárd forint volt 125 milliárd forint helyett. Az operatív törzs arra tesz javaslatot, hogy a sportszervezetek támogatása érdekében emelje vissza a kormány ezt a 100 milliárd forintot 125 milliárd forintra – mondta Novák Katalin. Működésre vagy futó programok támogatására tudják felajánlani a cégek – tette hozzá. “Részben utánpótlást nevelünk, részben támogatjuk a gyerekek sporttevékenységét” – ez a cél a forrásbővítéssel. Nem tudtak bizonyos beruházásokat befejezni a sportszervezetek – indokolta Novák Katalin a javaslatot.

ÚJ HULLÁM

“Fel van-e készülve a kormány egy újabb hullámra?” – hangzott a kérdés. Novák Katalin erre úgy felelt: elképzelhető, hogy lesz járványhullám, de sosem lesz már olyan, mint az eddigiek, mert be van már oltva közel 5,5 millió ember. A védekező képességünk nagyobb, mint valaha – húzta alá. A Delta variánsról is beszéltek az NNK járványügyi szakemberével a mai ülésen, aki Novák Katalin tájékoztatása szerint elmondta: a védőoltások nagy fokú biztonsággal védenek az új variánssal szemben a súlyos lefolyástól és a halálozástól. A brit tapasztalatok ezt mutatják – emelte ki.

Forrás: portfolio.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb