Közélet

Újra itt a Kormányinfó, élőben! Gulyás Gergely: “mindent meg kell tenni, hogy elkerüljük a zárást” (frissítve)

Hosszú hetek, sőt, hónapok kihagyása után újra itt a Kormányinfó, Gulyás Gergely a legfrissebb döntéseket ismerteti. Már csak egy kis Operatív Törzs live hiányzik, és teljes az élmény…

Cikkünk folyamatosan frissül!

Fontos: közelegnek a választások, egyre több a politikai téma. Mivel a Szeged365 továbbra is mentes a politikai adok-kapoktól (és az is marad), cikkünkből mellőzzük a Gyurcsány Ferenccel és társaival kapcsolatos politikai üzeneteket, a kormányzati döntésekre fókuszálunk.

JÖHET A 200 EZRES MINIMÁLBÉR?

A nemzeti konzultáció válaszadóinak 94 százaléka kiállt a 200 ezres minimálbér mellett, folyamatosak a tárgyalások – nyilatkozta a miniszter. “Nagy eredmény lenne, ha sikerülne elérni a 200 ezer forintot. Ha sikerül elérni, akkor több lesz januártól itthon a minimálbér, mint Gyurcsány alatt az átlagbér” – fejtette ki Gulyás Gergely.

A téma kapcsán egy kicsivel később még elhangzott, hogy még az idei évben kell dönteni a minimálbérről. A munkáltatók adócsökkentést kérnek a minimálbér-emelés miatt – mondta Gulyás. A kormány kész költségvetési áldozatot hozni – tette hozzá.

JÓK A GAZDASÁGI SZÁMOK

Személyesen kell jelentkezni, ha valaki szeretne bent maradni a hitelmoratóriumban október 31-ig – mondta Gulyás Gergely. Bizakodásra adnak okot a III. negyedéves gazdasági adatok, ma 4,704 millióan dolgoznak, soha ennyi aktív munkavállaló nem volt még itthon, ezért a kabinet reméli, hogy az 5,5 százalékos növekedés meglesz.

JÖHET A VÁLASZTÁSI INTERVENCIÓ?

A magyar állam finanszírozási biztonságát meg kell teremteni, a kötvénykibocsátás független az unióval való megállapodástól – mondta kérdésre Gulyás. Bízik benne, hogy az Európai Bizottság nem szegi meg a szavát, és legalább 50 százaléknyi esély van a megállapodásra.

Mint mondta, ha az Európai Bizottság be akar avatkozni a magyar választásokba, akkor azzal megszegi az uniós szerződést.

MOST MÉG ÚGY NÉZ KI, NEM KELL ISKOLÁKAT BEZÁRNI A JÁRVÁNY MIATT

“Most általános tilalom van a digitális oktatást érintően, de ha a járványhelyzet olyan mértékben romlik, hogy be kell avatkozni, akkor lépni fog” – mondta kérdésre Gulyás. “Abból indulunk ki, hogy nem kell iskolákat bezárni” – tette hozzá.

DRÁGA MÓKA AZ EP

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy az EP határozatait a szórakoztatóipar részének tekintik, csak sajnos nagyon drága szórakozás ez. A miniszter szerint vissza kell térni ahhoz, hogy a nemzeti parlamentek delegáljanak képviselőket az EP-be, ezzel 750 milliárd forintot lehetne megspórolni.

ÚJABB ERŐKET CSOPORTOSÍTOTTAK A DÉLI HATÁRRA

3000 rendőr és katona szolgálatára van szükség a déli határon. Mivel a nyomás nőni fog, ezért könnyen lehet, hogy újabb erőket csoportosítanak majd át – mondta kérdésre Gulyás. Magyarország továbbra sem változtat a bevándorlási álláspontján – tette hozzá.

ORBÁN VIKTOR NEM KÉRTE A HARMADIK OLTÁST

Nagyon kevés olyan ember lehet ma Magyarországon, hogy nem hallott arról, hogy az oltás magas védettséget ad, tehát aki ennek fényében nem oltatja be magát, az onnantól kezdve maga felel az életéért – mondta kérdésre Gulyás. Orbán Viktor továbbra sem kérte a harmadik oltást – mondta kérdésre a miniszter.

KEVÉS EGÉSZSÉGÜGYI DOLGOZÓ UTASÍTOTT EL AZ OLTÁST

Most összesítik, hogy hány egészségügyi dolgozó adatta be magának az oltást. Ennek határideje ma éjfélkor jár le. Az előzetes adatokból az látszik, hogy nagyon kevés orvos és szakápoló nem oltatta be eddig magát. Ha meg lesz a végeredmény, mindenképpen nyilvánosságra hozzák az adatokat.

HAGYJUK MŰKÖDNI AZ ORSZÁGOT

Gulyás kérdésre elmondta, hogy a legjobb, ha az országot működni hagyjuk, és mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy ne térjünk vissza a zárás politikájához.

HATALMAS ÖSSZEGEKKEL SEM SIKERÜLT A MIGRÁNS-INTEGRÁCIÓ

Gulyás kérdésre elmondta, hogy Nyugaton még hatalmas összegekkel sem sikerült a migránsokat integrálni, párhuzamos társadalmakat akarnak. Azt mondta, a magyar baloldal migrációpárti, és a kerítésépítésre is nemet mondtak – hívta fel a figyelmet. Nagyon súlyos ára lenne, ha ez a politika megvalósulna – tette hozzá.

NINCS KONSZENZUS A MASZKVISELÉS KAPCSÁN

Egyelőre nincsen konszenzus a kötelező maszkviselést illetően, ezért nem döntött semmit a kormány – mondta egy kérdésre Gulyás, aki szerint az oltás jelenti a legnagyobb védelmet.

ÓRIÁSI FELELŐTLENSÉG VOLT A CSECSEMŐHALÁLT FÉLREKOMMUNIKÁLNI

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy óriási felelőtlenség, hogy néhány orgánum a koronavírus-járvány esetében minden etikai elvet felrúg. Jó példa erre egy csecsemő halála, ahol semmi köze nem volt a koronavírusnak a halálhoz.

HAZUGSÁG, HOGY AZ OLTOTTAK KÖRÉBEN UGYANÚGY TERJED A DELTA VARIÁNS

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy nem igaz az az állítás, hogy az oltottak körében ugyanúgy terjedne a delta variáns, mint a nem oltottak körében.

Forrás: M1 élő, Index, Origo

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb