Kikapcs

Hátborzongató helyek Szeged környékén: szellemvárosok és kísértetjárta helyek, Halloween alkalmából

A kísértet-történetek gyakorlatilag egyidősek az emberiséggel. Ezek helyszínei általában elhagyatott kastélyok, szellemvárosok, rémisztő legendákkal rendelkező rejtélyes helyek. Gondoltad volna, hogy Szeged környéke és úgy általában Magyarország is tele van ilyenekkel? A Szállás Blog Halloween alkalmából összegyűjtött párat a legizgalmasabbak közül, mi pedig megspékeltük őket 3 Szeged környéki helyszínnel!

SÖTÉT TÖRTÉNELEM SZEGEDEN: AKIK AZ ÖRDÖGGEL CIMBORÁLTAK

Ízig-vérig szegedi hírportálként mi mással is kezdhetnénk a gyűjteményt, mint a jó öreg Boszorkányszigettel. A Tisza egyik félszigete a boszorkányüldözések rémes múltjával rendelkezik. A 124 magyarországi boszorkányper felét Szegeden tartották a középkorban, a leghíresebb azonban az 1728-as eset volt. Ekkoriban súlyos aszály és éhínség gyötörte a várost, a megviselt lakóknak pedig bűnbak kellett: úgy vélték, az ördöggel cimboráló boszorkányok tehetnek az átokról.

Július 23-án, a kínvallatások után hat nőt és hat férfit égettek el elevenen a máglyán, köztük a 82 éves Rózsa Dánielt, a város egykori, vagyonos bíráját. Ez volt a magyar történelem legnagyobb boszorkánypere. Miután a kivégzés megtörtént, a lakók állítólag elkezdtek félni a boszorkányok haragjától, és hallani vélték az ártéri erdőben visszhangzó boszorkánysikolyokat. Ha vonzanak az efféle szörnyű múltú helyek, a jó öreg Boszorkánysziget a legjobb hely Magyarországon:

CSERNOBIL? SZEGEDTŐL 200 KILOMÉTERRE VAN EGY HASONLÓ

Ha felfedeznél egy igazi szellemvárost, nem kell Csernobilig utaznod, ugyanis nagyon hasonló élményben lehet részed a Veszprém megyei Szentkirályszabadján. Az egykori orosz laktanya ma az ország legnagyobb szellemvárosa, azonban nem volt ez mindig így.

Érdekesség, hogy a 70-es 80-as években ez a terület hivatalosan nem tartozott Magyarországhoz. A laktanya egy igazi élő városrész volt még ekkor. A tisztek panel házakban éltek, de volt itt általános iskola, óvoda, középiskola, húsfeldolgozó üzem, könyvtár, mozi, kultúrház, sőt még boros pince is. Mára azonban a terület teljesen elhagyatott, az épületek teljesen kifosztottak. Ez viszont mind hozzájárul ahhoz, hogy egy igazi hátborzongató élményben legyen itt részed. Kicsit olyanban, mintha a Csernobil melletti szellemvárosban, Pripjatyban járnál.

EGY PARÁS HELY, SZEGED SZOMSZÉDSÁGÁBAN: A MEZŐHEGYESI SÍLÓTORONY

Bár az utóbbi hetekben a Mezőhegyes név hallatán Lázár János, Csányi Sándor és a teljesen felújított Mezőhegyesi Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium ugrik be 10-ből 9 Szeged365 olvasónak, azért van még a Békés megyei kisvárosban látnivaló… nem is akármilyen! A minőségi állat, kiváltképpen a lótenyésztés fontos feltétele volt a megfelelő minőségű és mennyiségű takarmányozás a 19. század elején Magyarországon. Ennek kapcsán Mezőhegyesen több zabsiló is épült az 1800-as években. Az egyik legjellegzetesebb épület a 39-es majorban található még ma is, azonban a gazdasági épület ma már csak üresen áll. A magas építményt Bolondtoronyként is szokták emlegetni, a pletykák szerint az egykor a környék legmagasabb épületének számító silót, gyakran választották utolsó úti célul a helybéliek.

MÚMIA, MAGYARORSZÁGON? IRÁNY A SZÉCHENYI-KASTÉLY!

A Nagycenken található Széchenyi-kastély az ország egyik legszebb kastélya, mindenképpen érdemes felkeresni – azonban a mauzóleum már jóval hátborzongatóbb élményt nyújt. A Széchenyi család 47 tagjának sírját őrzi, és többek közt Széchenyi István koponyacsontját is kiállították egy kis fémládikában, amit az öngyilkosságkor elkövetett lövés szakított le. De itt található gróf Széchenyi Pál, egykori kalocsai érsek földi maradványa is. Állítólag arzénnal mérgezték meg bosszúból, amiért sikertelen béketágyalásokat folytatott II. Rákóczi Ferenccel, ám a mérget nem tudták kimutatni a múmia vizsgálatakor. A mumifikálódott test jelenleg is üvegkoporsóban nyugszik a kriptában. A mauzóleum idegenvezetéssel megtekinthető.

HIDEGHÁBORÚS KATONAI BUNKEREK SZEGED KÖRNYÉKÉN

Az megvan, hogy Szeged környéke gazdag egykori hidegháborús bunkerekben? A létesítményeket 1952 és 1955 között húzták fel a magyar – jugoszláv határ mentén az úgynevezett Déli Védelmi Rendszer részeként, mintegy 630 km-es szakaszon Nagylaktól egészen az Őrségig. Erre azért volt szükség, mert tartottak egy esetleges titói jugoszláv támadástól, ami szerencsére nem következett be, így ezeknek a bunkereknek a használatára sosem került sor.

Fülöp Timi és Magyar Andor kollégáink öt ilyen bunkert fedeztek fel, nem feltétlenül javasoljuk, hogy utánuk csináld (inkább nézd meg az alábbi cikkünkben lévő videónkat, az biztonságosabb):

EGY HELY, AMIT NE LÁTOGASS MEG KISTELEKEN

Míg az előző helyszínek tökéletesek, a “Kisteleki Szellemhotelt” szépen kérünk, ne látogasd meg. Egyrészt, magánterület, másrészt totál életveszélyes az épület. A sztori még 2012-re nyúlik vissza, amikor is 822 millió forintos uniós támogatást kapott egy szegedi cég a Hungaromed Hotel**** és Komplementer Gyógyászati Központra, Kistelekre. A holisztikus hotelt építtető, 26 éves szegedi lány által alapított vállalkozás csúnyán belebukott a dologba, bár a támogatást 2015-ben kifizették, a képeken látható förmedvény lett a projekt végeredménye.

Következzen egy tavaly év végi helyzetjelentés az egyik Szeged365 olvasó jóvoltából, a Blair Witch Project című filmet idéző fotókkal a hotelből, ahonnan még a jó öreg Norman Bates is sikítva szaladna el:

…ÉS EGY SLUSSZPOÉN: ÍME A MAGYAR FALU, AHOL MINDÖSSZE EGYETLEN EMBER ÉL

A Mezőkövesd közelében található Nagyecsér nevű szellemfalu alighanem az egyetlen olyan település az országban, melynek mindössze egy lakója van. Azonban a falu nem volt mindig szinte lakatlan, hajdanán egy virágzó kis községnek számított.

Egykoron a falu lakói leginkább mezőgazdasági munkákból, állattartásból éltek. A környező tanyák lakói pedig Nagyecsérre jártak szórakozni, bevásárolni, ugyanis üzletek és cipészet  is megtalálható volt a kicsinyke településen. Sőt, az 1930-as években még egy 1 tantermes iskola is épült, ami egyértelműen a fejlődés jele volt. A szocialista időkben azonban gyors hanyatlásnak indult a falu. A hajdanán virágzó település és az összetartó közösség darabjaira hullott. 2001-re már mindössze 187 lakosa maradt a településnek, mára pedig csak 1 személy, aki gyakorlatilag remeteként éli életét a szellemfaluban. Ha van bátorságod felfedezni az erdő által benőtt romos épületek maradványait, azt ajánljuk, mindenképp száraz időben indulj útnak, nehogy elakadj a felázott földutak valamelyikén!

A Szállás Blog további kísérteties kiránduló-tippjeit IDE kattintva találod.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb