KikapcsVideo365

Fedezd fel velünk Szeged elfeledett hidegháborús bunkereit

Izgalmas túrára invitálunk most Titeket, mely során Magyar Andor operatőr kollégámmal Szeged elfeledett hidegháborús bunkereinek eredtünk a nyomába. Nem is hinnénk, mennyi ilyen objektum maradt fenn városunkban, melyekre szinte bárhol rálelhet a jó megfigyelő: felbukkanhatnak csatornák, árkok partján, elhagyatott erdős részeken, szántóföldeken, vagy a nagy pusztaságban. Olvasónk, Kristóf (aki megosztotta velünk a rengeteg szuper információt a téglagyári tavakról és az újszegedi romház történetéről), ezúttal a Szeged környéki bunkerek megtalálásában nyújtott nekünk nagy segítséget.

Ezeket a létesítményeket 1952 és 1955 között húzták fel a magyar – jugoszláv határ mentén az úgynevezett Déli Védelmi Rendszer részeként, mintegy 630 km-es szakaszon Nagylaktól egészen az Őrségig. Erre azért volt szükség, mert tartottak egy esetleges titói jugoszláv támadástól, ami szerencsére nem következett be, így ezeknek a bunkereknek a használatára sosem került sor.

Utunk során öt bunkert sikerült felfedeznünk, mely még meg sem közelíti a Szegeden fellelhető objektumok számát, ennél sokkal több bújik meg környezetünkben. Ezeknek a katonai bunkereknek egy része téglából, vályogból, vagy földből épült, mára azonban csak a vasbeton szerkezetűek maradtak meg. A könnyebb szerkezetű építményeket elbontották, vagy a még jó állapotú alapanyagokat máshol hasznosították. Még a betonszerkezetűekből is elvittek minden mozdíthatót, a bizonyára rettentő nehéz, vastag vasajtók sincsenek már meg sehol, ahogy tapasztaltuk is az általunk bejárt bunkerekben.

MATY – ÉRI EVEZŐSPÁLYA MELLETTI BUNKER

A Maty-éri Evezőspálya közelében található bunkert már az E5-ös úton haladva könnyű kiszúrni. Egy, a főút melletti részen húzódik egy dombos rész, melyet többnyire elszáradt fű és gaz borított. Ha közelebbről megnézzük, a domb alatt helyezkedik el a bunker, amelynek belső terébe az építmény falakkal védett, de még fedetlen „folyosóján” keresztül juthatunk be. Belül két helyiség helyezkedik el a félhomályban, csak a kis lőrésen jut be némi fény a kis belterű létesítménybe. Sajnos szemét is akad itt bőven, no meg találtunk egy már ütött-kopott gumicsizmát is.

A FÜVÉSZKERT MELLETTI BUNKEREK

A Füvészkert irányába indulva a Sulyom utcán tértünk le a töltés felé, ahol otthagyva az autónkat már csak gyalogosan tudtuk folytatni az utat. Túránk során ez a helyszín jelentette a legnagyobb kihívást, hiszen a töltést körülölelő ágas – bogas, sokszor úttalan erdőben nem könnyű rálelni egy-egy bunkerre. Így nem csoda, hogy mi is nagyon megörültünk, amikor az elsőt végre felfedeztük. Ez a bunker tulajdonképpen a domboldalban feküdt, beltere jóval nagyobb volt, mint a Maty -éri objektumnak, de csak egy helyiség fogadott minket. Látszódott, hogy a létesítménynek valaha mindkét oldalán volt ajtaja, most anélkül nyitottan áll a bunker. Itt találtunk a földön otthagyva hálózsákot és nadrágot is, valószínűsíthető, hogy valamilyen okból szállásként használhatták a helyet, a holmik viszonylag jó állapotából ítélve nem is olyan régen. Volt ott betonból egy kis asztalszerűség is, amelyen egy üres, sárga borítójú füzet hevert.

A töltésoldalban tovább haladva beigazolódott az a tény, hogy a bunkerek általában csoportokban helyezkednek el, és aki egyet talál, valószínű még többre bukkanhat annak a közelében. Ezzel mi is így voltunk, és pár száz méteren belül még kettő objektumot találtunk. Ezekbe már szűkebb ajtón lehetett csak bejutni, a másodiknál már elő kellett vennünk az elemlámpát is, hogy lássunk a sötétben, sőt a harmadik bunker esetében már csak kúszva juthattunk volna be, így itt beértük egy kis bekukucskálással az ajtónyíláson.

A KOSSUTH LAJOS SUGÁRÚTI BUNKER

Városunk egyik legforgalmasabb belvárosi útja bizonyítja, ahhoz, hogy bunkert láss, nem is kell kimenned Szeged centrumából, ugyanis a Kossuth Lajos sugárúton, a ruhagyárral szemben is található egy. Igaz, ennek nincs ajtaja, befalazhatták azt, vagy az is lehet a föld alatt vezetett. Régen ez az objektum az itt működő városi gázművek védelmére szolgált. Ez is része volt az akkor csillagászati összegnek számító 7 milliárd forintba kerülő déli határt védő erődrendszernek.

Fotó: gpsgames.hu

Ha igazán kalandvágyó vagy, nagyon sok hasonló bunkert fedezhetsz fel Szegeden és környékén, ami izgalmas kikapcsolódást kínálhat nemcsak a történelem rajongóinak, hanem bárkinek, aki kedveli a kalandos túrákat. Kedvcsinálóként nézd meg Magyar Andor operatőr kollégánk lencséjén keresztül, milyen is volt utunk a szegedi bunkerek nyomában.

Operatőr: Magyar Andor, szeged365.hu

A képeket és a nagyon sok hasznos információt köszönjük Olvasónknak, Kristófnak!

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: linked here
'Fel a tetejéhez' gomb