Közélet

Breaking: teljes lezárás jön Ausztriában, a beoltottak sem ússzák meg

Pénteken délelőtt sajtótájékoztatót tartott Alexander Schallenberg osztrák kancellár és Wolfgang Mückstein egészségügyi miniszter, amelyen bejelentették: hétfőtől tíz napra lezárják az országot – írja az Index.

A szomszédban már korábban is vezettek be korlátozásokat, főként az oltatlanokra fókuszálva. Hétfőn lépett életbe a rendelet, amely alapján a be nem oltottak csak nyomós indokkal hagyhatják el otthonukat, ilyen például munkába járás vagy az alapvető élelmiszerek beszerzése.

A ma délelőtt bejelentett intézkedések alól azonban a beoltottak sem mentesülnek. Az új rendelkezéseket a Kurier szerint az Osztrák Néppárt (ÖVP), Ausztria Szociáldemokrata Pártja (SPÖ) és a Zöldek is támogatták. Az életbe lépő szabályozások szerint: 

  • A beltéri közösségi helyeken mindenhol kötelezővé teszik a maszkviselést;
  • Kijárási tilalom lép életbe;
  • A munkahelyeken – ha lehetséges – home office-ban kell dolgozni;
  • Az iskolák és az óvodák viszont nyitva maradnak, de az intézményekben is kötelező lesz a maszkviselés. A szülőknek nem muszáj iskolába küldeniük a gyerekeket, a tanároknak pedig biztosítaniuk kell, hogy a diákok otthoni tanulás esetén se maradjanak le.

A korlátozásokat egyelőre tíz napra rendelték el, majd az eredmények kiértékelését követően további tíz napra meghosszabbíthatják, így legkésőbb december 12-én oldják fel a korlátozásokat. A kancellár a korlátozások szükségességét azzal indokolta, hogy csökkenteni kell az esetek, kontaktok számát azért, hogy a családok együtt ünnepelhessék a karácsonyt.

MAGYARORSZÁGON JÓVAL LAZÁBBAK A SZABÁLYOK

Gulyás Gergely csütörtök délutáni bejelentését követően késő este megjelent a Magyar Közlöny 2021. évi 209-es száma, benne a vonatkozó kormányrendeletekkel. Ennek értelmében, dióhéjban holnaptól így változik a nagybetűs élet, Szegeden (is):

  • Szombattól zárt térben újra kötelező a maszkhasználat – így a bevásárlóközpontokban, boltokban, színházakban. A szolgáltatások esetén ott kötelező a maszkviselés, ahol az üzlethelyiségben öt főnél többen tartózkodnak. A sportolás céljára szolgáló helyiségek kivételt jelentenek. Az iskolai maszkviselésről az igazgatóknak kell dönteniük.
  • Az ötszáz főnél nagyobb rendezvényeket csak védettségi igazolvánnyal lehet látogatni.
  • Az egészségügyben a harmadik oltás felvételét is kötelezővé teszik.

Forrás és borítókép: Index

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb