Szegedi Arcok

Szegediek a világ körül: egy lány, aki körbehajózta fél Európát

Egyszer mindenki álmodik arról, hogy fogja a bőröndjét és bejárja a világot, idegen kultúrákat ismer meg, különböző nemzetiségű emberekkel köt barátságokat, életre szóló élményeket gyűjt. A Reök Kézműves Cukrászda cukrászának, Domonkos Noéminek mindez nem csupán egy ábránd maradt, a fiatal lány elhatározását követően a tettek mezejére lépett és 2014-2018 között négy szezont töltött folyami hajókon a mesterségének hódolva, miközben bejárta Európát. Most Noémi élményeiről és tapasztalatairól mesélt nekünk.

NOÉMI ELSŐSORBAN A DUNA-RAJNA-MAJNA SZAKASZON HAJÓZOTT

Elmondta, az évek alatt végigjárta a szakmai ranglétrát: segédcukrászként töltötte az első évét a hajón, majd Pastry, vagyis cukrász cheffé nevezték ki, az utolsó évében pedig már más cukrászokat tanított. Ahogy mesélte szerencsésnek mondhatja magát, hiszen a kemény munka mellett bejárhatta fél Európát, eljuthatott azokra a helyekre, melyekről korábban csak álmodozott. Elsősorban a Duna-Rajna-Majna szakaszán hajózott Budapesttől Hollandiáig, de belekóstolhatott a Svájc -Hollandia utakba is, sőt megfordult Belgiumban, Franciaországban és volt olyan év is, amikor egészen Bulgáriáig lehajóztak.

SZABADIDEJÉBEN FELDERÍTHETTE EURÓPA LEGSZEBB VÁROSAIT

Noémi arról is beszámolt, mekkora felelősség van egy cukrászon egy ilyen út során, hiszen nem volt kis falat egyedül döntéseket hoznia a konyhában. Ő találta ki a díszítéseket, hogy, mit, hogyan tálaljanak, ebben teljesen szabad kezet kapott, sőt, az idejét is saját magának osztotta be, ennek köszönhetően pedig, ha minden munkával végzett, a nyakába vehette az aktuális várost, ahol éppen kikötöttek és felderíthette Európa legszebb helyeit.

Felejthetetlen az élmény, ahogy a cukrász mesélte, amikor az egyik nap még Bécsben kávézik az ember, a következő napokban már Linzben, Passauban vagy éppen Nürnbergben sétál a város nevezetességei között, de például Noémi már Amszterdamot is csukott szemmel körbejárta volna annyira otthonosan mozgott a városban.

NOÉMI KEDVENCEI A KÜLÖNBÖZŐ KARÁCSONYI VÁSÁROK VOLTAK

“A folyó közepén látni a tájat, az valami gyönyörű, teljesen magával ragadott engem. Nem tudtam betelni vele, négy évig néztem és képtelen voltam megunni a látványt” – mesélte Noémi, majd azt is elárulta, a kedvencei közé tartozott Budapest, ahogy éjszaka a Duna közepéről a parton felragyognak a fények. A cukrász nagyon szerette Linz városát is, mert amikor ott sétált olyan érzés fogta el, mintha Szegeden járna, örök emlék marad számára a Madame Tussauds viaszmúzeum is Amszterdamban, de Noémi legnagyobb kedvencei a különböző karácsonyi vásárok voltak, ahonnan mindig hazahozott egy-egy bögrét emlékbe.

NAGYON JÓ CSAPAT JÖTT ÖSSZE MINDEN SZEZONBAN

Noémi arról is beszámolt, hogy a gyors, precíz munkához elengedhetetlen volt a nagy összhang a konyhában, és bár a csapat tagjai szezonról szezonra változtak, mindig nagyon jó társaság jött össze, főleg indonézek, bolgárok, románok, szlovákok és szerbek voltak a munkatársai. Munka után nagyokat beszélgettek, együtt mentek ki a partra vacsorázni és bulizni, egyszóval remekül összekovácsolódott a banda egy-egy út során.

NÉGY ÉV UTÁN NOÉMI VÉGLEG PARTRA SZÁLLT

Négy év után azonban Noémi úgy érezte, a hajón elérte, amit elérhetett, stabilitásra vágyott, a szárazföldön élni, a családjával lenni, tartós kapcsolatokat kialakítani, így 2018-ban végleg partra szállt. Visszajött Szegedre és azóta is itt él szülővárosában.

A fotókat köszönjük szépen Noéminek!

Kapcsolódó cikkek

2 hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb