Szegedi ArcokVideo365

“Az idegsebész azt mondta, ez a gyerek járni fog” – a nyitott gerinccel született kis Bende családjánál jártunk látogatóban

Várkonyi Bea és Gábor élete akkor lett teljes, amikor négy hónaposan örökbe fogadták a nyitott gerinccel született kis Bendét, akiről rögtön, ahogy a világra jött, édesanyja lemondott. Amikor tavaly tavasszal először látogattuk meg a családot, még arról számoltak be, hogy a szakemberek szerint lehet, a kisfiú sose tud majd járni, ennek ellenére idén, második megkeresésünkkor egy hihetetlenül mozgékony, aktív kisgyermekkel találkozhattunk, aki bámulatos fejlődésével még az orvosait is ámulatba ejtette.

A kisfiú közvetlenségével, nyitottságával egy pillanat alatt az ujja köré csavarta egész stábunkat, s ahogy édesanyja elmondta számunkra, bárhol megjelennek Bendével, ez így van, a kisfiút pozitív kisugárzásával rögtön mindenki a szívébe zárja.

BENDE MOZGÁSA ROHAMOS FEJLŐDÉSNEK INDULT

Mint megtudtuk, nagyon sok minden történt a család életében az elmúlt több, mint félévben. A legújabb fejlemény, hogy Bende már egy kis gurulós járókerettel, sínnel a lábán, gyakorlatilag minimális segítséggel, önállóan tud járni. A kisfiú nyár elején kapta meg a kerekesszékét, amivel szülei örömére rögtön megtanult nagyon profin közlekedni. Bende mozgása az elmúlt időszakban rohamos fejlődésnek indult. Októberben állt fel először a kisfiú a gurulós járókerettel, köszönhetően többek között a pécsi Borsóház Intenzív Terápiás Központ fejlesztő foglalkozásainak, amelyekre 1-2 havi rendszerességgel viszik Bendét szülei. “Amikor Bende először felállt, fantasztikus látvány volt számunkra. Ezt nem lehet szavakba önteni” – árulta el Bea.

MÉG A KISFIÚ CSÍPŐFICAM MŰTÉTJÉT IS ELHALASZTOTTÁK, HOGY AZ NE AKASSZA MEG AZ ELÉRT LÁTVÁNYOS FEJLŐDÉSÉT

“Ezzel a járókerettel, gyakorlatilag 2-3 hónap alatt arról szintről, hogy elkezdte tanulni, hogyan kell benne mozogni, most januárban már addig eljutott, hogy egy nagyon pici rásegítéssel ő támaszkodik és rakosgatja a lábait” – újságolta el Gábor az örömhírt. Sőt, olyannyira látványos a kisfiú fejlődése, hogy az orvosok ezt látva még a januárban esedékes csípőficam műtétjét is elhalasztották őszre, hiszen olyan rohamos a mozgásfejlődése, és annyira szenzitív ez az időszak Bende életében, hogy nem tartották szükségesnek megakasztani ezt a folyamatot egy műtéttel.

BENDE ELSŐSORBAN SAJÁT AKARATEREJÉNEK KÖSZÖNHETI A CSODÁLATOS ELŐREJUTÁST

Nyár óta még az úszást, illetve a vízi tornát is elkezdték Bendével, amit ő nagyon élvez, imád a medencében lubickolni. Pécs mellett Szegeden is több helyre járnak fejlesztésre, nem utolsósorban pedig a kisfiú hihetetlen akaratereje, örökmozgó léte is hozzájárult ehhez a csodálatos eredményhez. “Bende folyamatosan beszél és folyamatosan mozog, elsősorban saját magának köszönheti, hogy ilyen látványos fejlődést mutat” – mondta el Gábor.

“MÁRA MÁR CSAK POZITÍV VISSZAJELZÉST KAPUNK A SZAKEMBEREKTŐL”

“Régebben több negatív véleményt kaptunk a szakemberektől és most már állíthatom, hogy csak pozitív visszajelzést kapunk az orvosoktól. Azt gondolom, hogy ez a mi lelkünknek is nagyon nagy erőt ad” – mesélte el Bea, majd hozzátette, habár senki sem tudhatja előre, mi lesz, azonban kaptak olyan megerősítést, miszerint Bende néhány év múlva akár háromágú bottal járhat.

“EZ A GYEREK JÁRNI FOG”

“Az idegsebész azt mondta, ez a gyerek egy zseni és ez a gyerek járni fog. Azt gondolom, hogy ennél fontosabb nincs, ez a célunk, de mindig a szemünk előtt tartjuk azt, hogyha mégsem, akkor pedig Bende kerekesszékkel fog teljes életet élni. A lényeg az, hogy boldog legyen és úgy fogadja el magát, ahogy van, mert ő így tökéletes” – zárta gondolatait Bea.

Operatőr: Magyar Andor

Fotók: Szűcs Péter

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb