Közélet

Megkezdődött a Kijevben élő magyarok evakuációja, teljes kapacitással működnek az ukrán-magyar határátkelők

Pénteken délelőtt megkezdődött a Kijevben élő magyarok evakuálása – számolt be róla az Azonnali. A lap úgy értesült, hogy a külügyminisztérium szervezésében autókonvoj indult meg Magyarország felé az ukrán fővárosból.

Arról egyelőre nincs információ, hogy az érintettek mikor érhetnek Magyarországra, hiszen óriási dugók alakultak ki Kijev környékén és a határátkelőknél. Mindeközben Szijjártó Péter kiemelte: teljes kapacitással működnek az ukrán-magyar határátkelők és a magyar képviseletek.

FOLYAMATOS A KAPCSOLATTARTÁS A MAGYAR KÉPVISELETEKKEL

Szijjártó Péter a közösségi oldalán közzétett videóban azt mondta: a kijevi nagykövetség és a beregszászi, valamint az ungvári főkonzulátus minden munkatársa dolgozik, és segítséget nyújt a magyaroknak és a nem magyaroknak egyaránt. Folyamatos a kapcsolattartás a magyar képviseletekkel és a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetséggel (KMKSZ) is – emelte ki, hozzátéve: az Információs Hivatalban is minden munkatárs dolgozik, és folyamatosan figyelik az ukrajnai eseményeket. Beszámolója szerint a pénteken, az ukrán válságból fakadó külügyi kérdések koordinálásáért létrejött külügyi koordinációs operatív törzs ülésének elején Íjgyártó István magyar nagykövet arról adott tájékoztatást, hogy a kijevi nagykövetségen a biztonságot kereső magyar állampolgároknak, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ), valamint az Európa Tanács kijevi irodájának munkatársainak ideiglenes elhelyezést, tartózkodást biztosítanak.

MIND AZ ÖT HATÁRÁTKELŐHELYEN FOLYAMATOS AZ ÁTKELÉS

Hangsúlyozta azt is, hogy mind az öt határátkelőhelyen folyamatos a határátkelés, és a korlátozott időtartamban működő barabási és lónyai határátkelő a körülményekre tekintettel 6-23 óra között üzemel. Ennek ellenére jelentős a várakozási idő, az ukrán oldalon 3-5 kilométeres autósorok várnak – tette hozzá Szijjártó Péter. A miniszter beszámolt arról is, hogy sok harmadik ország – India, Irán, Ecuador, Izrael, Zimbabwe, Maldív-szigetek, Mongólia, Jordánia – arra kérte Magyarországot, hogy az Ukrajnában jogszerűen tartózkodó állampolgáraiknak nyisson humanitárius folyosót. Ennek megfelelően Magyarország vízum nélkül beengedi az országba az Ukrajnában jogszerűen tartózkodókat, akiket a nagykövetségek munkatársai a legközelebbi nemzetközi repülőtérre, Debrecenbe visznek – mondta, hozzáfűzve: a debreceni repülőtér forgalma emiatt megnő. Tudatta azt is, hogy az ukránok kérésére Magyarország könnyíti, gyorsítja az Ukrajnába Magyarországon keresztül érkező humanitárius szállítmányok határátlépését.


 

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: our website
'Fel a tetejéhez' gomb