Szegedi Arcok

Az SZTE kutatásainak támogatására ajánlotta fel legújabb díjának jutalmát Karikó Katalin

A Szegedi Tudományegyetem kutatásainak finanszírozására ajánlotta fel Karikó Katalin a 2022. évi Novo Nordisk-díj támogatásának ráeső részét, melyet április 1-jén amerikai és két németországi kutatótársával együtt vehetett át – számolt be a hírről az SZTE.

A DÍJ TISZTELGÉS KORUNK NAGY TUDÓSAI ELŐTT

Az első mRNS-alapú Covid-19 vakcinához vezető felfedezéseiért és kitartó munkájáért a Novo Nordisk Alapítvány Karikó Katalinnak és kutatótársainak – Drew Weissmannak, Uğur Şahinnak és Özlem Türecinek – ítélte a Novo Nordisk-díjat. „A díj odaítélésével tisztelgünk a korunk egyik legkiválóbb teljesítménye mögött álló emberek előtt” – fogalmazott Mads Krogsgaard Thomsen, a Novo Nordisk Alapítvány vezérigazgatója.

A KITÜNTETÉSHEZ ÖSSZESEN 247 MILLIÓ FORINTNAK MEGFELELŐ TÁMOGATÁS JÁR

Az európai orvosbiológiai kutatásokat ösztönző kitüntetéshez 5 millió dán korona (672.000 euró, azaz több mint 247 millió forint) támogatás jár. A Novo Nordisk Alapítvány elismerésének különlegessége, hogy ennek 90 százaléka kutatási ösztöndíj, fennmaradó része személyi jutalom. A Novo Nordisk Fonden további 500.000 DKK (67000 euró) támogatást nyújt a négy kedvezményezett kutatási területein belüli nemzetközi tanácskozáshoz.

AZ SZTE A KARIKÓ KATALINTÓL KAPOTT ÖSSZEGBŐL KUTATÁSAIT TÁMOGATJA ÉS SZIMPÓZIUMOT FOG RENDEZNI

Karikó Katalin a díj ráeső részét egykori Alma Materének, a Szegedi Tudmányegyetemnek ajánlotta fel, az egyetem kutatásainak támogatására, sőt az SZTE kutatóprofesszora által vizsgált témakörökről és eredményekről az intézmény szimpóziumot is rendez.

Karikó Katalin március 31-én egy másik díjat is bezsebelhetett, kutatótársával, Drew Weissman-nal együtt elnyerték a 2022. évi „Empowering Research and Discovery Award” , vagyis a Kutatás és Felfedezés Ösztönzése Díjat is.

Forrás és fotók: SZTE

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb