Közélet

Baljós árnyak? Nem haladnak az orosz-ukrán béketárgyalások, mindkét fél negatív nyilatkozatot tett

Két típusú nyilatkozatot olvashattunk eddig az orosz-ukrán béketárgyalásokról: vagy mindkét fél azt mondta, hogy van haladás, vagy legalábbis az egyik. Most viszont mind az oroszok, mind az ukránok azt nyilatkozták, hogy semmi előrelépés, sőt – foglalta össze az elmúlt 24 óra fejleményeit az Origo.

UKRÁNOK: AZ OROSZOK MIATT SZÉLSŐSÉGESEN NEHÉZZÉ VÁLTAK A TÁRGYALÁSOK

Mihajlo Podoljak, az ukrán elnök béketárgyalási főtanácsadója szerint egészen szélsőségesen nehézzé vált a tárgyalás, szerinte főleg azért, mert az oroszok a nyilvánosság elé tárnak bizonyos részleteket.

OROSZOK: AZ UKRÁN TÁRGYALÓDELEGÁCIÓ MÁR EGYMÁSSAL IS VESZEKSZIK

Vlagyimir Putyin orosz elnök pedig arra utalt, hogy az ukrán tárgyalódelegáció olykor egymással is veszekszik, nincs közöttük semmilyen egység, ami megnehezíti, hogy befejeződjön az orosz-ukrán háború. Az egyik orosz újságnak azt nyilatkozta, hogy az ukrán delegáció egy olyan kérdésben kért változtatást, amiben az előző nap már megegyeztek. 

EKÖZBEN EGY PÁRHUZAMOS DIMENZIÓBAN: MÁJUS 9-RE GYŐZELMI FELVONULÁST TERVEZNEK MARIUPOLBAN

Elakadt tárgyalások ide vagy oda, győzelmi felvonulást tervez Oroszország az ukrajnai Mariupolban a város polgármesterének egyik tanácsadója szerint, írja a BBC. Elmondása szerint az oroszok által a város élére állított Kosztyantin Ivascsenkot bízták meg azzal, hogy tisztítsa meg a városközpontot a romoktól és a holttestektől, hogy május 9-én meg tudják tartani itt a felvonulást.

Ugyanakkor hozzátette, hogy „a jó hír, hogy se járművek, se emberek nincsenek a városban ahhoz, hogy egy ilyen rendezvényt le tudjanak bonyolítani”.

Oroszország számára egyébként május 9. nemzeti ünnep, ekkor ünneplik a második világháborúban a németek felett aratott győzelmet.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb