Közélet

Rusvai Miklós szerint nem kell aggódnunk a Nagy-Britanniában felfedezett új vírusvariáns miatt

Megugrottak a koronavírusos-esetszámok a járványügyi korlátozások feloldása után Európa nagy részén, Nagy-Britanniában ráadásul egy új, XE nevű variánst azonosítottak. Rusvai Miklós állatorvos-virológus az Indexnek beszélt arról, hogy kell-e itthon tartani egy tavaszi járványhullámtól és arról, miért nem működik a Kínában használt, komplett városrészek lezárásához vezető zéró stratégia.

NEM KELL AGGÓDNUNK A NAGY-BRITANNIÁBAN FELFEDEZETT ÚJ VARIÁNS MIATT

“Nem okoz súlyosabb tüneteket, és nem is fertőzőképesebb az omikronnál, ezért nem kell aggódnunk” – magyarázta az állatorvos-virológus az Egyesült Királyságban megjelent XE variáns kapcsán, majd hozzátette, a rekombinánsok gyakoriak, de gyorsan el is tűnnek.

Mint magyarázta, egy hibrid variáns úgy jöhet létre, hogy egy ember szimultán megfertőződik két vírus-változattal, ami a szervezetében egy rekombinánssá kereszteződik. Az Egyesült Királyságban nem tapasztalták, hogy ne védene az XE ellen az oltás, vagy súlyosabb szövődményeket okozna, esetleg végzetes kimenetelű lenne.

NINCS ÉRTELME A ZÉRÓ STRATÉGIÁNAK

„Kínának is lassan rá kell jönnie, hogy az omikronnál nincs értelme a zéró stratégiát alkalmazni. Ott a koronavírus-járvány kezdete óta így védekeznek, ezért a 1,4 milliárd kínaiból csak 1,5 millióan fertőződtek meg, tehát több mint egymilliárdan még fogékonyak a betegségre” – értékelte az ázsiai országban történteket, arra reflektálva, hogy márciusban az elmúlt két évben nem tapasztalt mértékben terjedő koronavírus-fertőzések miatt egész városrészeket zártak le. Mint korábban írtuk, kijárási tilalmat vezettek be

  • Csangcsun 9 milliós városában,
  • a 7,7 milliós Tangsanban,
  • a 17 milliós Sencsenben,
  • majd a 26 milliós Sanghajt zárták le.

A lakosok hetekig ki sem mehettek az utcára, mégsem sikerült megakadályozni az újabb fertőzéseket. Az elmúlt hónapban az ázsiai országban rekord magas esetszámok egyértelműen a 30 százalékkal gyorsabban terjedő omikronnak tudható be, és hogy nagyrészt tünetmentesen fertőz”

FELESLEGES TALÁLGATNI, JOBBAN TESSZÜK, HA PÁR NAPIG NEM MEGYÜNK KÖZÖSSÉGBE

Az elmúlt hónapokban Szegeden is megszaporodtak a felső légúti megbetegedések. Március 7. óta már sehol sem kell Magyarországon maszkot viselni, ami kedvez a tavaszi szeszélyes időjárásban intenzívebben terjedő vírusok továbbadása szempontjából. “Szinte lehetetlenség megmondani, hogy épp ki mivel fertőződött meg, mert az omikronnak és a náthának közel azonosak a tünetei: orrfolyás, torok-, fejfájás, köhögés, tüsszögés, levertség, hőemelkedés. Az influenza ettől csak annyiban tér el, hogy magasabb lázzal és ízületi fájdalmakkal jár. A gyorstesztek a koronavírus fertőzőképességét, a PCR-tesztek a fertőzőképességet mutatják ki” – magyarázta a szakember, aki szerint felesleges találgatni, hogy épp mivel betegedtünk meg, ha jönnek a tünetek, jobban tesszük, ha 5-7 napig izoláljuk magunkat, és nem megyünk közösségbe.

A teljes beszélgetést ITT találod.

Forrás: Index

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb