KözéletVideo365

“Az ökoszisztéma megteremtésében egyénileg is nagy szerepünk van” – Nemesi Pál tartott előadást a Nemzetközi Építésügyi Konferencián Szegeden

Csütörtök délelőtt tizenharmadik alkalommal került megrendezésre a Szegedi SzC Vedres István Technikum dísztermében a Nemzetközi Építésügyi Konferenciára, többek között a Csongrád-Csanád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében, ahol a szakma képviselői a térség – és városfejlesztés lehetőségeiről, kihívásairól és jövőjéről hallgathattak előadásokat. A rendezvényen előadást tartott Nemesi Pál, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Építésgazdasági Kollégium Társelnöke is, aki beszédében rendhagyó módon, új megközelítéssel az ökoszisztéma megteremtéséről szólt régiónk építőiparának tekintetében.

A DÉL – ALFÖLDI RÉGIÓBAN A KÖVETKEZŐ ÉVEKBEN NAGYOBB ÜTEMBEN VALÓSULNAK MAJD MEG A BERUHÁZÁSOK

Nemesi Pál elmondta, az építőipar óriási kihívások előtt áll, ahogy ez már jellemző volt az elmúlt egy – két évben is, főleg itt a Dél – Alföldön. “Azt gondolom, hogy a beruházások régiónkban nagyobb ütemben fognak megvalósulni és jelen lenni, mint az elmúlt években” – mondta el a társelnök, aki elődásában a fenntartható építőipari ökoszisztéma megteremtéséről beszélt a Dél-Alföldön.

JELENLEG A LEGFONTOSABB TÉMÁK, MELYEKRŐL BESZÉLNI KELL A FENNTARTHATÓSÁG, A KÖRFORGÁSOS GAZDASÁG ÉS A KARBONSEMLEGESSÉG

Mint mondta, a téma rendhagyó az építőiparban, hiszen új látásmódot mutat be ebben az ágazatban. “Ez egyfajta figyelemfelhívás, hasonlóan ahhoz, amikor jó néhány évvel ezelőtt digitalizációról, robotikáról és mesterséges intelligenciáról beszéltünk” – magyarázta Nemesi Pál, majd hozzátette, most a legfőbb kérdések a fenntarthatóság, a körforgásos gazdaság és a karbonsemlegesség körül folynak.

NEMESI PÁL ELŐADÁSÁVAL ÚTMUTATÁST NYÚJT AZ ÁGAZAT SZEREPLŐINEK ABBAN, HOGY AZ ÉPÍTŐIPARBAN HOGYAN TEREMTHETŐ MEG AZ ÖKOSZISZTÉMA EGYENSÚLYA

“Az ökoszisztéma megteremtése nem egy globálisan megoldandó feladat, nekünk is, egyénileg is szerepünk van benne, részesei vagyunk” – folytatta a társelnök, majd hozzátette, előadásával abban szeretne egy kis útmutatást nyújtani az ágazat szereplőinek, hogy az építőiparban hogyan kezelhető ez a kérdés és kit, milyen felelősség terhel abban a tekintetben, hogy a versenyképesség, fenntarthatóság, a körforgásos gazdaság és a karbonsemlegesség munkájában részt vegyen.

A DÉLI TISZA – HÍD PROJEKTJÉBEN ŐSSZEL VÁRHATÓ AZ ELSŐ MÉRFÖLDKŐ

Beszélgetésünk során szó esett a szegedi déli Tisza-híd építéséről is. Nemesi Pál beavatott bennünket abba, hogy jelenleg a harmadik híd tervezési folyamata zajlik. Őszre, októberre várható az első mérföldkő, a stratégiai és koncepcióterv elkészítése, hogy milyen feltételek mellett fog megépülni a híd. Ezt követően pedig kezdetét veheti a mérnöki munka.

Operatőr és fotók: Magyar Andor

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb