KözéletVideo365

Áldatlan állapotok uralkodnak a Cserepes soron: a lakók összefogásával takarítják el az önkormányzati tulajdonú területen felhalmozódott szeméttengert

Áldatlan állapotok keserítik meg a Cserepes sor lakóinak mindennapjait. Ezen a részen 30%-ban magántulajdonosok élnek, 70%-ban önkormányzati tulajdonú a terület. Míg a magántulajdonosok rendben tartják maguk körül az ingatlanokat, addig a főként lakatlan, vagy önkényes lakásfoglalók által birtokba vett részeken halomra áll a szemét, lomok árasztják el az utcákat. Ezeket az állapotokat elégelte meg az ott lakó hat tulajdonos, akik Chovanecz Kata, politikusnő, egyben társasházi közös képviselő segítségével elhatározták, felszámolják a már-már élhetetlen mértékig fokozódó szeméthelyzetet.

AZ OTT ÉLŐK A POLITIKUSNŐ SEGÍTSÉGÉT KÉRTÉK

Hétfő reggel Chovanecz Kata vezetésével összefogtak a Cserepes sor lakói és hatalmas konténerekbe válogatták az önkormányzati ingatlanok környékén felhalmozódott végeláthatatlan szemétmennyiséget. Ahogy a Fidesz-KDNP politikusa elmondta, a területen élő magántulajdonosok keresték fel őt és a segítségét kérték.

A KIALAKULT ÁLLAPOTOKBAN FELMERÜL AZ ÖNKORMÁNYZAT ÉS AZ IKV, MINT TÁRSASHÁZKEZELŐ FELELŐSSÉGE

Az ott lévő, a bontást eddig megúszó hat darab telken lévő magánházat 1996-ban papíron egybevonták, társasházzá nyilvánítva azt. Tehát, ahogy a képviselőnő elmondta, jogilag ugyan társasházi területről van szó, területmegosztás nincsen, de az udvar ilyen szempontból közös lenne, erre alapozzák a szemétszállítás megosztását is, azonban a valóságban ez nem közös. Az önkormányzati területet, amelyet nem laknak, teljesen elárasztotta a szemét. “Az önkormányzatnak és az IKV-nak, mint társasházkezelőnek a felelőssége felmerül ebben az ügyben, ami most kialakult” – mondta el a képviselő.

AZ EGY – KÉT ÉVVEL EZELŐTTI LOMTALANÍTÁS SORÁN 3,5 MILLIÓ FORINTOS KÖLTSÉGET OSZTOTTAK SZÉT A TULAJDONOSOK KÖZÖTT

Egy-két évvel ezelőtt volt lomtalanítás a területen, akkor egy 3,5 millió forintos költséget osztottak szét a tulajdonosok között. “Érdekes, hogy néha a társasházi törvény szerint kezelik a társasházat, bizonyos esetben pedig nem, tehát ahogy az érdeke kívánja az önkormányzatnak, vagy az IKV-nak” – közölte Chovanecz Kata.

AZ OTT LAKÓK SZÁMÁRA HATALMAS TEHER EGY EKKORA ÖSSZEG KIFIZETÉSE, FŐLEG ÚGY, HOGY NEM IS AZ Ő SZEMETÜKRŐL VAN SZÓ

Farkasné Makula Mónika már 1978 óta él a Cserepes soron családjával, takaros kis házban, amit rendben tart. Mint mondta, soha nem volt adóssága, viszont, most több százezer forintos tartozás terheli az ingatlanját, még pedig azért, mert például a korábbi lomtalanítás 3,5 milliós költségét ráterhelték arra a hat házra, melyek még magántulajdonban vannak a területen, holott a szemetet nem ők termelték, azok az önkormányzati tulajdonú telkeket és környéküket borítják be. Egyrészt az önkényes lakásfoglalók miatt, de ahogy Mónika megosztotta velünk, arra is volt példa, hogy mások megálltak az autóval, kipakolták oda a szemetüket és továbbhajtottak.

A POLTIKUSNŐ ELMONDTA, VÁRJÁK A SZEMÉT FELSZÁMOLÁSÁBAN AZ ÖNKORMÁNYZAT SEGÍTSÉGÉT IS

“Mindenképpen szükséges az ügyben az önkormányzattal egyeztetni, hogy ők, hogyan gondolják, mi az elképzelésük. Sőt, mi a tulajdonosokkal holnapra várjuk az önkormányzatot, hogy jöjjenek ki, segítsenek, hiszen a szemét és az elszállítás költségének a 70%-a őket illeti meg. Kíváncsian várjuk, hogy milyen segítséget kapunk, akár munkaerőben, akár konténerek ideküldésében” – mondta el Chovanecz Kata, aki azt is elárulta, előreláthatólag szerdáig felszámolják a Cserepes soron összegyűlt szemetet.

Operatőr: Magyar Andor

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb