Szegedi Arcok

Szegény embert még az IKV is húzza? Fura számlákat kaptak a Cserepes sori szegénynegyed lakói

Meghökkentően magas vízdíjat számláztak ki a Cserepes soron élő szegedieknek, mint Chovanecz Kata önkormányzati képviselő, egyben társasházi közös képviselő beszámolt róla, a vízdíj a duplájára nőtt egy év alatt, legutóbb 12 hónapra 1.100.000 Ft-os számlát kapott a lakóközösség. Mármint, a lakóközösség azon része, akik nem illegális házfoglalóként, hanem legálisan, tulajdonosként vagy bérlőként laknak a sokak által csak “gettóként” emlegetett részen.

Furcsa sztori jön, egy furcsa szegedi helyről.

Ha van még olyan ember a Napfény Városában, aki nem járt volna a Cserepes soron (vagy más városból olvasol bennünket), a sztori felvázolása előtt gyorsan megmutatjuk, miről van szó:

HAT HÁZ A SZEGÉNYNEGYED KÖZEPÉN, RENDES TULAJDONOSOKKAL, ILLEGÁLIS FOGLALÓKKAL ÉS EGY EGÉSZEN FURCSA JOGI HELYZETTEL

A Móravároson megtalálható telep még az ötvenes években épült, az állami büdzséből felhúzott házakba akkor téglagyári munkásokat költöztettek. A rendszerváltás után ugrott a Bajai úti téglagyár, az üresen maradt házak közel harmadát megvették a lakók, a többi pedig önkormányzati bérlakás maradt. A helyzet két szempontból is furcsa:

  • egyrészt, az ingatlanok jelentős részét önkényes lakásfoglalók foglalták el, akikkel azóta sem nagyon tudtak mit kezdeni a szegedi önkormányzatnál,
  • másrészt pedig, hogy az ott lévő, a bontást eddig megúszó hat darab telken lévő magánházat 1996-ban papíron egybevonták, társasházzá nyilvánítva azt.

Adott tehát hat különálló ház a Cserepes sor 9-14. alatt, amelyek papíron társasházként léteznek, tulajdonosuk 70%-ban az önkormányzat, 30%-ban pedig a bennük lakó szegedi magánszemélyek. A lakók között viszont hosszú évek óta illegális lakásfoglalók is vannak, akikkel az IKV a környéken lakók beszámolói szerint nem tud (vagy nem akar) mit kezdeni.

TÖBB, MINT EGYMILLIÓS VÍZSZÁMLÁT KAPTAK A CSEREPES SORON LAKÓK

A Fidesz-KDNP színeiben politizáló, de évek óta társasházi közös képviselőként dolgozó Chovanecz Katát az egyik ott lakó kereste meg. Mónika keményen dolgozik, a képviselőnő által küldött fotók alapján takaros rendben tartja otthonát, viszont az életét megkeserítik a szomszédos ingatlanokon lakó illegális házfoglalók és egy egészen meghökkentő helyzet.

A papíron társasház közös vízszámlát kap, melyet a lakók közösen fizetnek, viszont az IKV tulajdonában lévő lakások (igazából házak) illegális lakói természetesen nem fizetnek bele ebbe.

Igazából ezeken a lakhelyeken vízóra sincs felszerelve, viszont, mint portálunknak Chovanecz Kata beszámolt róla, Mónika szomszédjában 8-9 “bérlő” is tartózkodik szimultán, akik jócskán fogyasztanak vizet. Így jöhetett ki az is, hogy az elmúlt egy évben 1.1 millió forintos vízszámlát kellett befizetnie a “lakóközösségnek” úgy, hogy az utóbbi egy jelentős része papíron nem is létezik (és nem is fizet). A fenti tétel 100 köbméteres fogyasztást jelent havonta, lakásonként.

TAVALY NYÁRON SZÓLTAK AZ IKV-NAK, SEMMI SEM TÖRTÉNT

A szakértőnő és a lakók úgy gondolják, a fenti tényező mellett akár egy láthatatlan csőtörés is szerepet játszhat a szürreálisan magas számlában, viszont az IKV egyik megkeresésre, felvetésre sem reagált. Tavaly augusztusban tettek először bejelentést, azóta állítólag semmiféle kivizsgálás nem történt, sőt, az üresen hagyott bérlakásait sem ellenőrzi az IKV, pedig Chovanecz Kata szerint ezt évente egyszer illene megtenniük.

A képviselőnő úgy látja, hogy nem véletlen a tétlenség, szerinte a városi ingatlankezelő cég így akarja mielőbbi távozásra kényszeríteni az itt élőket. Ahhoz, hogy lebonthassák a megmaradt Cserepes sori házakat, meg kellene egyezni az itt élőkkel, azonban ez évek óta nem akar összejönni.

Az áldatlan állapotok kapcsán ma egy maratoni, 3 órás IKV-közgyűlésen próbáltak megoldást keresni, egyelőre konkrét eredmény nélkül.

Fotók: Chovanecz Kata

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb