Szegedi ArcokVideo365

Szeged365 vízi kisokos: amikor már túl késő … így zajlik a vízben eltűnt személyek felkutatása, exkluzív interjú Lévai Norbi, vízimentővel

A vízimentők hivatásának legnehezebb része, amikor már nincs remény arra, hogy épségben kimentsék a bajbajutottat, és az az emberpróbáló feladat vár rájuk, hogy felkutassák a vízben eltűnt személyt. Arról, hogyan zajlik a keresés és hogyan dolgoznak fel a szakemberek egy-egy ilyen tragédiát, Lévai Norberttel, a Szegedi Vízimentő és Tűzoltó Szakszolgálat önkéntes vízimentőjével beszélgettünk.

KELL EGY ERŐS LÉLEKJELENLÉT AZ ELTŰNTEK FELKUTATÁSÁHOZ

Ha a bázison éri a vízimentőket a riasztás, – kezdte Norbi – negyedórán belül a vízen vannak és szonár segítségével az eltűnés sodorvonalában megkezdik a keresést. Nem könnyű feladat ez, az életmentők csak nagyon óvatosan haladhatnak, nehogy sérülést okozzanak az eltűnt személyben, amennyiben rábukkannak.

“Erre nem is lehet felkészülni. Általában a vezetőségünk ezekre az esetekre próbál összerakni egy olyan személyzetet, akik úgymond lelkileg kicsit erősebbek, mert kell egy lélekjelenlét ahhoz, hogyha megtaláltuk az eltűntet a partra szállítsuk a társhatóságokhoz” – árulta el Norbi.

“MINDIG AZ JÁTSZÓDIK LE BENNEM, NE BARÁT, ROKON, VAGY GYEREK LEGYEN”

Számára sajnos már nem ismeretlenek az ilyen bevetések, már több mint tíz alkalommal fordult elő, hogy elhunytat kellett felkutatnia. “Nem könnyű. Amikor ilyen helyszínre vonulunk, mindig az játszódik le bennem, hogy ne ismerős, barát, rokon, vagy gyerek legyen.” Egy gyerek esetében még a legedzettebb életmentőknek is szükségük van általában arra, hogy segítő emberekkel, pszichológussal átbeszéljék a történteket.

Szerencsére vannak jobb napok is a vízimentők munkájában. Ahogy Norbi elmesélte, eddig hét embert sikerült megmentenie a vízbefulladástól. “Ezek nagyon jó dolgok, amikor megmentesz valakit úgymond a halál árnyékából.”

A SZEGEDI VÍZIMENTŐ ÉS TŰZOLTÓ SZAKSZOLGÁLAT VÍZIMENTŐIVEL TOVÁBBI VIDEÓRIPORTJAINKAT AZ ALÁBBI CIKKEINKBEN TALÁLOD

Operatőr: Magyar Andor

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb