Szegedi Arcok

“Harmadik napja fekszem lábtöréssel a szegedi klinikán, hat migránst műtöttek meg előttem” – írta egy felháborodott Szeged365 olvasó

“Harmadik napja fekszem lábtöréssel a Klinikán, 6, azaz hat migránst műtöttek meg eddig előttem és még mindig kilátástalan, hogy mikor jutok be” – írta a Szeged365 Társalgó csoportban pénteken egy Szabolcs nevű olvasónk, aki többek között megjegyezte, hogy az alapvető ellátáshoz mindenkinek joga van, így neki is.

“Alacsony a kerítés” – írta, majd sokat mondóan hozzátette, hogy kíváncsi lenne, hogy “náluk” mi várná fordított esetben.

Arról, hogy mennyire jellemző a szegedi egészségügyben a Szabolcséhoz hasonló eset, illetve arról, hogy jelenleg mennyi illegális bevándorlót látnak el az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ intézményeiben, péntek délelőtt érdeklődtünk az illetékeseknél, megkeresésünkre cikkünk megjelenéséig nem érkezett válasz (amint jön, az írásunkat frissíteni fogjuk vele).

EXTRÉM KIHÍVÁST JELENT A MAGYAR EGÉSZSÉGÜGYNEK A MIGRÁCIÓS VÁLSÁG

A háború sújtotta közel-keleti, ázsiai és afrikai országok felől 2015-ben milliós nagyságrendű migrációs áradat indult el Európa felé, a menekültkrízis pedig komoly kihívást jelentett mindegyik európai ország egészségügyi rendszere számára – összegzi a Dr. Rurik Imre és további 16 hazai és európai orvos által jegyzett tanulmány a kialakult helyzetet. Mint írják, kevés figyelmet kapott az a hatalmas munkaterhelés, amelyet a menekültek egészségügyi ellátása jelentett az alapellátás számára, amely erre kapacitásában és részben szakmailag sem volt megfelelően felkészülve.

GYAKRAN BEHAJTHATATLAN AZ ELLÁTÁS FEDEZETE

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár anyaga szerint további problémát jelent a menekültek, menedékesek sürgősségi ellátásában, amikor az ellátást igénylő beteg nem jutott el az elismerését kérő státuszba, nem adott be kérelmet a menekültügyi hatósághoz. Jellemzően a zöldhatáron elfogott emberekről van szó, akik láthatóan rossz egészségi állapotban vannak, ezért a határrendészet vagy a rendőrség indokoltnak látja azonnali orvosi ellátásukat. Ez lehet háziorvosi praxis, járóbeteg-szakellátó vagy fekvőbeteg-ellátó intézmény is.

Mivel a betegnek nem volt lehetősége beadni a menekültstátusz iránti kérelmét, nincs olyan azonosítója (igazolványa), amelyet a BÁH elfogadna az ellátásuk finanszírozására.

Az ellátás megtörténte után a migránsok nagy része továbbutazik, nem jelentkeznek a számukra kijelölt befogadó állomáson és elhagyják Magyarország területét. Jövedelemmel, lakcímmel nem rendelkeznek, tehát behajthatatlan az egészségügyi intézmény számára az ellátás fedezete.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb