Blog

Szeged365 Kisokos: augusztus 1. van, életbe lépett a rezsi-rendelet, itt az energia veszélyhelyzet

Mától lép életbe a rezsicsökkentés újraszabályozásáról szóló rendelet. A háború és a szankciók következtében energiaválság alakult ki Európában: az áram és a gáz ára is megsokszorozódott, az áremelkedés pedig tovább folytatódik, amit fokoznak az ellátási problémák. Az új szabályoknak megfelelően a rezsicsökkentés részeként bevezetett limitált árat augusztus 1-jétől a lakossági átlagfogyasztás mértékéig biztosítják. Cikkünkben a Híradó.hu írását szemlézzük, amely összeszedte a legfontosabb tudnivalókat az új rezsiszabályokról.

AUGUSZTUS ELSEJÉT ÍRUNK, ÉLETBE LÉPETT AZ ENERGIA-VESZÉLYHELYZET

Augusztustól energia-veszélyhelyzetet hirdet a kormány – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a július 13-i Kormányinfón. A politikus emlékeztetett, hogy Európa jelentős részén energiaválság van:

  • Az áram ára egy év alatt több mint ötszörösére, a gáz ára több mint hatszorosára növekedett, és nem látni, hol van ennek a vége, fejtette ki a politikus.
  • Úgy tűnik, hogy a téli időszakra nem lesz elég gáz Európában, így több országot követve Magyarországon is energiaveszélyhelyzetet hirdetett a kormány. Ennek célja, hogy felkészüljünk a válságra és megerősítsük az energiabiztonságot.
  • „A rezsicsökkentés az átlagfogyasztás mértékéig marad érvényben, ami azt jelenti, hogy a családok háromnegyede számára továbbra is fennmarad az intézkedés” – ismertette akkor Németh Szilárd rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos.

A villamosenergia sávhatára 210 kW havonta, gáznál pedig 144 köbméter. Ez éves mértékben 2523 kWh áram és 1729 köbméter gázt jelent. A háztartások háromnegyedét nem érinti a változás, az átlagfogyasztásig pedig mindenki számára elérhető marad a rezsicsökkentés.

A kormányzati tájékoztató anyag szerint az átlagfogyasztásig havi mintegy 159 ezer forintot – évi 1,9 millió forintot – spórolhat meg egy-egy család a rezsicsökkentéssel:

MEGMARAD A NAGYCSALÁDOS KEDVEZMÉNY

Németh Szilárd később újabb részleteket közölt az intézkedésről: megmarad a gázfogyasztásnál a nagycsaládos kedvezmény, és egy új kedvezményt is bevezetnek az egy gázmérővel rendelkező társasházak számára. A fideszes politikus kifejtette, hogy az orosz–ukrán háború és az arra adott rossz szankciós válaszok nem maradtak következmények nélkül: elképesztően elszabadultak az energiaárak, ami „brutális energiaválságot” okozott szerte Európában.

A kormány rendkívüli intézkedésekkel biztosítja, hogy az országnak legyen elég energiája télen is, a rezsicsökkentés pedig fenntartható maradjon. A rezsibiztos azt is bejelentette, hogy

“a háztartásoknak az átlagfogyasztáson felül – a rezsicsökkentés újraszabályozásával – sem kell piaci árat fizetniük, ugyanis a kormány bevezette az úgynevezett lakossági piaci árat, amely jóval alatta marad a versenypiaci árnak.”

ÍGY ALAKULNAK A PIACI ENERGIAÁRAK

A lakossági piaci energiaárak pedig a következőképpen alakulnak:

  • Villamosenergia tekintetében 2523 kilowattóra/év fogyasztásig 36 forint/kWh,
  • a limit átlépése után pedig 70,1 forint/kilowattóra.
  • Az éjszakai áram tekintetében a kedvezményes ár 23 forint,
  • a fölött pedig 62,9 forint,
  • a versenypiaci ár 268,9 forint.

A földgáz esetében a kedvezményes tarifa 1729 köbméterig áll, itt

  • a köbméterenkénti ár 102 forint,
  • a limiten túli fogyasztás esetében 747 forint/köbméter,
  • a piaci ár ezzel szemben 1020 forint.

NEM JÁR AUTOMATIKUSAN A NAGYCSALÁDOS KEDVEZMÉNY

A hőszivattyúval rendelkező háztartásokat a rendelet nem érinti, tehát ott a kedvezményes áram ára 36 forint/kilowattóra marad továbbra is.

Fontos, hogy a nagycsaládosok továbbra is kedvezményesen kapják a gázt. Náluk ugyanis a fogyasztási korlát jóval magasabb, mint más háztatásoknál, ráadásul minden gyermek után plusz 300 köbméter gázfogyasztásra jogosultak évente.

Az 1729 köbméteres átlagfogyasztás egy háromgyermekes családnál 600 köbméterrel emelkedik, és minden egyes gyermek után még 300 köbméterrel nő. Azonban fontos, hogy a nagycsaládos gázár-kedvezmény nem jár automatikusan, igényelni kell.


A rezsicsökkentésen túli gázár-kedvezményt a nagycsaládosok a kormányhivatalokban igényelhetik – hívták fel rá a figyelmet a kormány hivatalos Facebook-oldalán.

A nagycsaládosoknak járó kedvezményt a kormányhivatalokban, kormányablakokban kell igényelni, ahol megtalálhatóak az igénylőlapok. Az igénylőknek magukkal kell vinniük a legutolsó gázszámlájukat és a szolgáltatási szerződésüket, és a kedvezményt csak az a szülő veheti igénybe, akinek a nevére szól a gázszámla

KEDVEZMÉNYT KAPNAK A TÁRSASHÁZAK

A társasházaknál is új kedvezményt vezet be a kormány, a központi fűtés esetében – amennyiben a társasház nyilatkozik a szolgáltatójánál –, egy 60 lakásos társasháznál a kedvezmény a 60-szorosára nő. Nekik augusztus 15-ig kell nyilatkozniuk a kedvezményes ár igénybevételéhez arról, hány lakás van az épületben.

A rendeletekből az is kiderül, hogy a kormány a rendelkezéseket negyedévente felülvizsgálja. Az első felülvizsgálat tervezett időpontja 2022. december 30.

RENDKÍVÜLI DIKTÁLÁSI LEHETŐSÉGRE HÍVTA FEL A FIGYELMET AZ MVM

Az augusztus 1-jei árváltozás miatt a fogyasztóknak lehetőségük van augusztus 5-ig bediktálniuk az óraállást – olvasható az energiaszolgáltató honlapján. Azon ügyfelek is megadhatják a mérőállásukat, akiknek nem most van a diktálási időszakuk, vagy az energiaszolgáltató állapítja meg a havi részmennyiséget. Amennyiben a fogyasztó nem diktálja be az óraállást, akkor a szolgáltató becslés alapján fog számlázni.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: ai ดูดวง
'Fel a tetejéhez' gomb