Közélet

“A szegedi urológiai ellátás mellett recseg-ropog a közellátás teljes rendszere” – kifakadt Dr. Svéd Tamás, a MOK titkára

„A kecskeméti, majd a szegedi urológiai ellátás ellehetetlenülése mellett recseg-ropog a közellátás teljes rendszere. Csendesen szűnnek meg, zárnak be meghatározatlan időre osztályok, részlegek, műtők” – írta Dr. Svéd Tamás, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) titkára szerdai, Sodródva lendületlenül című blogposztjában. A szakember szerint a nyilvánosságig eljutó rész csak a jéghegy csúcsa.

EGY HÉTIG SZÜNETELT A FEKVŐBETEG FELVÉTEL A SZEGEDI UROLÓGIÁN

A Svéd által említett szegedi eset július végén következett be. „Személyi feltételek átmeneti hiánya miatt” lemondta a teljes urológiai ellátást a Szegedi Tudományegyetem, július 22-től augusztus elejéig – számolt be a Facebookon Kunetz Zsombor egészségügyi elemző. Állítását a Szent Györgyi Albert Klinikai Központ erősítette meg, de csak részben. Mint szerkesztőségünknek küldött válaszukban írták, betegség miatt átmenetileg szünetelt a fekvőbeteg felvétel, viszont – a DK-s körökhöz köthető orvos állításával szemben – a járóbeteg ellátás és a jelenleg is bent fekvő betegek ellátása zavartalanul ment tovább.

Kunetz Zsombor bejelentése:

A Szent Györgyi Albert Klinikai Központ reakciója:

A kényszerű, 8 napos leállást követően hétfő óta ismét teljes az ellátás az SZTE Urológiai Klinikán, amit Prof. Bajory Zoltán, tanszékvezető professzor jelentett be:

SVÉD: A NYILVÁNOSSÁGIG ELJUTÓ RÉSZ CSAK A JÉGHEGY CSÚCSA

Visszatérve a blogposzthoz, Svéd szerint – annak dacára hogy egészségügy ha saját minisztériumot nem is, tavasszal egy erős kezű, a rend és hatékonyság iránt elkötelezett új vezetőt kapott Pintér Sándor miniszter személyében – A gond az, hogy mindezen idő alatt az egészségügyben korábban megindult, kedvezőtlen folyamatok nem álltak és nem állnak meg. Sőt. “A világban zajló más események miatt magasra került ingerküszöböt mégis átütő egészségügyi témájú hírek az ellátás fokozódó nehézségeiről szólnak, egy-egy osztály vagy részleg átmeneti bezárásáról, a várólisták nagy mértékű hosszabbodásáról. A nyilvánosságig eljutó rész azonban csak a jéghegy csúcsa” – írta a Magyar Orvosi Kamara (MOK) titkára, aki szerint

“…a kecskeméti, majd a szegedi urológiai ellátás ellehetetlenülése mellett recseg-ropog a közellátás teljes rendszere. Csendesen szűnnek meg, zárnak be meghatározatlan időre osztályok, részlegek, műtők.” 

A BEZÁRÁSOK FŐ OKA: DOLGOZÓI LÉTSZÁMHIÁNY

A blogposztot író orvos szerint a bezárások, szünetelt működések indokai változatosak: CT karbantartás, műtőfelújítás, klíma- vagy liftszerelés, átszervezés, költözés zajlik. “Ezek egy része természetesen valós tevékenység. Igen jelentős része azonban fedősztori. Egy budapesti gyermek kórházi osztályt egész nyáron festenek, de már most szóltak, hogy várhatóan csak novemberre készülnek el. A helyettük dolgozó szomszédos kórházak maliciózus dolgozói szerint minden bizonnyal freskók készülnek sima meszelés helyett, valószínűleg a plafon mellett a falakra is. Amikor pedig a feladatot átvevő kórházak vezetői megkísérelték az így felszabadult személyzetet ezen időre kölcsönkérni, nemleges választ kaptak” – írja, majd megjegyzi:

…a valódi okok kevésbé változatosak: leggyakrabban egyszerű dolgozói létszám hiányról van szó.

Svéd az egészségügyben tapasztalható szakemberhiányt a következő okokkal magyarázza (ezek szerinte ráadásul „többfélék és szaporodnak”):

  • A közellátás szerinte sok, szétszórt telephellyel üzemel, a terület pedig már a járvány előtti években is létszámhiánnyal küzdött.
  • A magánegészségügy tovább erősödött, ez pedig mind az orvosokra, mind a szakdolgozókra jelentős elszívó erőt gyakorol.
  • A szolgálati jogviszony bevezetése miatt sokan felmondtak.
  • A hálapénz törvényi betiltását követően elmaradt a megígért újraszabályozás, emellett nem lett tisztázva a köz- és magánellátás viszonya, átjárhatósága.
  • Az új katatörvény miatt az egyes orvosok és a szakdolgozók egy része is átgondolja, megtartsa-e a másod- vagy harmadállását az ügyeleten vagy a sürgősségi osztályokon.

A teljes írást IDE kattintva tudod elolvasni, nem túl bíztató.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb