Közélet

Mi lesz veled, Plaza-mozi? Csődközelben a Cinema City anyavállalata

Rövidesen csődvédelmi eljárást kérhet az amerikai tőzsdén a Szegeden is mozit üzemeltető Cinema City lánc anyavállalata – adta hírül a The Wall Street Journal, mint írják, közel 9 milliárd dolláros nettó adósságállomány van a Cineworld Group nyakán, amely mellé mindössze 1,8 milliárd dollárnyi éves bevétel társul. Az ügyben Buda Andrea, a Cinema City PR- és marketingigazgatója azt nyilatkozta a Forbes.hu-nak,

hogy nem zárnak be.

„Minden Cinema City mozi a szokásos módon nyitva tart, nincs változás a büfékínálatban, a kiszolgálás és a vetítés minőségében sem” – mondta, majd az anyavállalat hétfői kijelentését ismételte, miszerint a csoporton belüli üzleti tevékenységet várhatóan nem befolyásolják ezek az ügyek, beleértve a Cinema City-t is.

A menedzser hozzátette, az őszi szezon még mindig nem olyan lesz, mint ahogy a koronavírus előtt megszoktuk. Buda Andrea az alábbiak szerint foglalta össze a következő pár hónapra várható helyzetet a Forbes-nak:

  • Ha csak a covid előtti éveket nézzük, 2019-ig akár 4-7 darab premierfilmmel is tudtak számolni heti átlagban, ez csökkent most 3-4-re – magyarázta Buda. És ezekben az adagokban sem találunk mindig nagyobb költségvetésű darabokat. A Cinema Citynél is tisztában vannak azzal, hogy a következő hollywoodi kasszasikerekre októberig kell várniuk.
  • Buda szerint költségoptimalizálási tevékenységeik hónapok óta folynak. A jelenlegi gazdasági helyzet „nyilván váratlanul ért minket is, de nem annyira”, mondta, rezsicsökkentett árakkal eleve nem gazdálkodhattak.
  • Nézőoldalról szerinte „most fog megjelenni látványosabban az infláció”. A filmkínálatot ebben befolyásoló tényezőnek tartja. Azt is, hogy szerinte a mozizás még mindig az egyik „legolcsóbb, leghétköznapibb szórakozási forma például a színházhoz, koncerthez, sporteseményekhez képest”.
  • Ami a jegyárakat illeti: áremelkedésről még nincs konkrét döntésük, az előző években alapvetően december környékén emeltek árakat. Tavaly óta a hálózat fővárosi egységeiben a leggyakoribb normál jegyár már 2150 forint.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb