Szegedi Arcok

Botrány? 77 éves asszonyt és az unokáját paterolták le a tram-train ellenőrök Szegeden, papíron szabálytalanul

Ugyanazt a Facebook-posztot küldte el nekünk üzenetben legalább két tucat Szeged365 olvasó vasárnap késő este és hétfő reggel. Mint a sorok szerzője, Andrea írta, tegnap délután 5 körül a papíron ingyenesen utazó 77 éves édesanyját és a vele lévő kislányát szállították le a Szegedről Hódmezővásárhelyre tartó tram-trainen. A kipaterolás oka az volt, hogy az unoka jegye állítolag lejárt, a dühös édesanya most szemtanúkat keres.

“Keresem azokat az utasokat, akik ma 17 óra körül Szegedről Vásárhely felé utaztak a Tram-Train járaton és szem- illetve fültanúi voltak, ahogyan az ellenőrök leszállították Rókuson a 77 éves Anyukámat, aki ingyen utazhat és a kislányomat, aki 90%-os (45,-Ft) jeggyel utazik, mondván, hogy a kislány jegye lejárt. Köszönöm annak a hölgynek, aki segíteni próbált, és szeretett volna egy újabb jegyet vásárolni a bankkártyájával, sajnos ezt az ellenőrök nem engedték. Őt is szeretném megtalálni” – írta Andrea.

EZT MONDJA A MÁV SZABÁLYZATA

Az eset több kérdést is felvet, az idézett poszt alatt tegnap este óta egy kisebb fajta kommentháború alakult ki. Ha egy utas jegye nem érvényes, előbb pótdíjazni próbálnak az ellenőrök, ha ez meghiúsul, akkor jöhet az utazásból való kizárás. Az utóbbi alól viszont vannak kivételek, a jelek szerint pedig itt hibázhattak egyet az ellenőrök. Ránéztünk a MÁV nyilvánosan is elérhető személyszállítási üzletszabályzatára, itt azt írják, a vasúti társaság a menetdíj, menetdíj-különbözet és a pótdíj megfizetésének megtagadása esetén sem szállíthatja le a vonatról

  • az egyedül utazó 18 év alatti személyt,
  • valamint a 10 évesnél fiatalabb gyermeket és kísérőjét,
  • a fogyatékkal élő vagy csökkent mozgásképességű személyt és kísérőjét,
  • a terhes nőt,
  • illetve az olyan személyt – és a vele együtt utazó egy személyt -, akinek állapota vagy betegsége miatt az utazásból kizárása életét, testi épségét veszélyeztetné.

A szabályzat szerint tehát a 10 évesnél fiatalabb kislányt még akkor sem szállíthatták volna le, ha kísérővel – jelen esetben a nagymamájával – utazik a járaton. A dolog szerencsére nem egy települések közti megállóhelyen, hanem Szeged-Rókuson történt.

BEST OF SZEGEDI KÖZÖSSÉGI KÖZLEKEDÉS: BUNYÓ A JÁRATON, SZÁGULDOZÓ SOFŐRÖK, “HARAPÓS” ELLENŐRÖK

A fent vázolt esetnél jóval felháborítóbbak is megtörténtek már a szegedi közösségi közlekedésben, melyekről – hála a város minden pontjáról non-stop tudósító Szeged365 olvasóknak – rendre be is számoltunk. Februárban az egyik Volánbusz-járaton játszotta el a Sandra Bullock – Keanu Reeves féle Féktelenül leglátványosabb jeleneteit egy sofőr, de volt már olyan is, hogy rendőrt kellett hívni a 67Y járatra a rajta verekedő utasok miatt, sőt, a határ túlsó felén olyan is volt, hogy agyba-főbe verték a buszsofőrt a tinédzserek, mert rájuk szólt a maszkviselés miatt.

Az alábbiakban egy kis “közösségi közlekedési best of” válogatással jövünk, a leginkább hajmeresztő esetekkel:

Bár ez esetben nem történt fizikai attrocitás, a legnagyobb port a Budapestről SZIN-re érkező tinik esete kavarta az utóbbi időben, akik tavaly nyáron a nagyállomásnál vettek fejenként 1-1 db három napos jegyet, felpattantak egy villamosra, majd amikor meglátták a Bécsi körútnál felszálló ellenőrt, megkérdezték tőle, hogy Szegeden mit kell csinálni a jeggyel. Válaszul fejenként 7000 Ft-os büntetéseket kaptak, az internet népe egy emberként hördült fel, az anyuka pedig a Szeged365-nek nyilatkozott elsőként:

A fenti esetben természetesen megkerestük a MÁV-ot is, amint válaszolnak, cikkünk frissülni fog.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: auto swiper
'Fel a tetejéhez' gomb