Szegedi Arcok

Megvan, miért lépett ki az MSZP-ből a szegedi politikus, Ujhelyi István: reformjavaslatait megfojtották, és megüzenték, hogy nincs helye

Békésnek nem nevezhető válás zajlik az MSZP és a pártból kilépő EP-képviselőjük, a szegedi Ujhelyi István között. A szocialisták szerint még több milliós tartozása van, nem fizetett be mindent a párt szolidaritási alapjába, míg Ujhelyi azt állítja: rendezte adósságát. A politikus szerint nem azért lép ki, mert nem lenne 2024-ben EP-listavezető, hiszen így, pártnélküliként meg el se tud várhatóan indulni. A Szabad Európának azt mondta, azért nem marad, mert a párt megújítását célzó programját megfojtották, ő pedig “nem illett a képbe”.

MEGROGGYANT AZ MSZP BRANDJE

Az MSZP-ből a kilépését a minap bejelentő EP-képviselő, Ujhelyi István már 2014-ben is jelezte, “megroggyant az MSZP brandje”, valami újat kell csinálni, és azóta sem mond mást – derült ki a politikus Szabad Európának adott videóinterjújából. Mint mondta, nemcsak utolsó csepp, hanem utolsó két csepp is volt a pohárban, mielőtt bejelentette volna kilépését: ő a választás után jelezte – ezért is akart elindulni a párt társelnöki posztjáért –, hogy a pártban teljes megújulást, “barnamezős beruházást” kell végrehajtani, de “ezt nagyon gyorsan megfojtották”, ő meg visszalépett, mert ha a programja nem megy át, akkor nem akar vezető lenni.

PÁRTON KÍVÜLI LETT UJHELYI

Ezután a vezetés egy csoportja jelezte, hogy a pártban Molnár Zsolt nem támogatja őt, “nem illik a képbe”, és nyáron az is kiderült, hogy a 2024-es EP-felkészülés és a lista arca, a listavezető sem ő lesz – részletezte az előzményeket. Nem az emiatti sértettségében döntött azonban úgy, hogy kilép – állítja, hiszen mint mondta, kilépésével az a helyzet állt elő, hogy párton kívüli lett, az EP-választáson pedig pártok jelöltjei indulhatnak, így “valószínűleg nem indulok 2024-ben”. “Túlmozgásos és öntörvényű vagyok, ez igaz, nehéz engem kordába tartani, de nem igaz, hogy ne lennék csapatjátékos – csak ahhoz kell csapat is” – mondta Ujhelyi a videóban. Az MSZP októberi tisztújításáról szólva megjegyezte: valószínűleg marad az a mechanizmus a pártban, amibe neki beletört a bicskája. A politikus a kilépése bejelentésére válaszul kiadott MSZP-s közleményben megfogalmazott állítólagos tartozásáról is beszélt: pénteken, még a lemondása előtt befizetett egy komoly összeget az MSZP Szolidaritási Alapjába.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb