Közélet

Közgyűlés: jövőre 3,5 milliárd forintos gázszámlája lesz az önkormányzatnak, 1,1 milliárd forintos energiaválság tartalékkeretet hoznak létre

Reggel 9-kor indult, és 12 óra után nem sokkal lett vége a közgyűlésnek Szegeden, az esemény legfontosabb történéseiről pedig már meg is hoztuk az összefoglalót. Eszerint: Binszki József lett Szeged harmadik alpolgármestere, és a megnövekedett költségek miatt 1,1 milliárd forintos energiaválság tartalékkeretet hoznak létre.

BINSZKI JÓZSEF LETT A HARMADIK ALPOLGÁRMESTER

A politikus társadalmi megbízatású alpolgármesterként látja majd el feladatát, így tiszteletdíja fele lesz a két főállású alpolgármesterének. Binszki József emlékeztetett rá, az elmúlt 30 évben Szeged irányítását lényegében folyamatosan három alpolgármester végezte. Binszki József korábban a közgyűlés jogi, ügyrendi bizottságát vezette, ezen a poszton utódjául Szécsényi Rózsát (MSZP) választották.

TARTALÉKKERETET HOZNAK LÉTRE

A közgyűlés döntött arról is, hogy az önkormányzati költségvetést módosítva 1,1 milliárd forintos energiaválság tartalékkeretet hoznak létre, hogy ebből fedezzék az intézmények és az önkormányzati cégek megnövekedett rezsiszámláit. Botka László (Összefogás Szegedért) polgármester kifejtette, a gáz- és a távhődíj emelkedése több mint egymilliárd forintos többletköltséget jelent idén az önkormányzat számára. A város költségvetésében a legnagyobb tétel a villamosenergia díja, az önkormányzat szerződése december végéig tart, 2023-ban ez öt vagy tízszeresére emelkedhet.

A GÁZBESZERZÉS MÁR LEZÁRULT

Jövőre az önkormányzat energiaköltségi várhatóan nagyságrendileg nagyobbak lesznek, ennek fedezete egyelőre nem látszik az önkormányzat 2023-as költségvetésében. A gázbeszerzés már lezárult, az idei 500 millió forintos kiadás jövőre 3,5 milliárd forintra nő – tudatta a politikus. A tartalékkeret fedezetét a dologi kiadások csökkentésével, a fejlesztések átütemezésével teremtik meg. A legnagyobb elvonás a polgármesteri hivatalt érinti, ahol minden nem létszükségletű kiadást elvontak – mondta Botka László. Október 21-re egy újabb, rendkívüli közgyűlést hívott össze, melynek témája a rezsiválság lesz.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb