Közélet

Piaci sokkot okozott a mai Kormányinfó, 20-30 %-kal lőhet ki a napelemes rendszerek ára

Felbolydult a napelemes szakma, kapkodják a fejüket a piaci szereplők a váratlan ma délutáni kormánybejelentés után – írja a Világgazdaság, a lap megkeresésére Szenyán Endre, az A1 Solar ügyvezető igazgatója azt felelte, erre a lépésre senki sem számított. Közben Kiss Ernő, a Magyar Napelemes és Napkollektor Szövetség (MNNSZ) elnöke cáfolni kezdte, hogy telített lenne a hálózat, szerinte az elhangzottakkal ellentétben lenne még kapacitás. Mint délután megírtuk, Gulyás Gergely délután 1-kor kijelentette, hogy felfüggesztik a napelemek betáplálási kötelezettségét.

GULYÁS GERGELY: A JELENLEGI HÁLÓZAT NEM BÍR EL TÖBB NAPELEMES BETÁPLÁLÁST

A nagy igények miatt felfüggesztik a betáplálási kötelezettséget a napelemes villamostermelés esetén – hangzott el a Kormányinfón, a miniszter kifejtette, a jelenlegi hálózat nem bír el több napelemes betáplálást. Gulyás Gergely a bejelentést követően arról is beszélt, hogy több opció, alternatíva is rendelkezésre áll ebben a szituációban, ám a leginkább reális megoldás az akkumulátoros rendszerek kiépítése lehet. Mint a VG megjegyezte, ez azonban jócskán megdrágíthatja a beruházásokat.

MÉG AZT SEM LEHET TUDNI, MIKORTÓL LÉP ÉRVÉNYBE AZ INTÉZKEDÉS

“Az energiaválságnak leginkább kitett csoportnak nagy nehézséget jelenthet ez a pluszköltség”

– mondta a lap által megkeresett szakember. Szenyán Endre azt nem tudta megmondani, mikortól hatályos az intézkedés, és azt sem, meddig fogadhatják be ezeket a kérelmeket. Hangsúlyozta, az is nagy kérdés, lesz-e elég termék, hiszen eddig néhány százat adtak el ebből havonta országosan, ha most hirtelen megnő a kereslet, drasztikus alapanyaghiány várható.

Mint magyarázta, megoldás lehet az is, ha gyorsul az engedélyeztetés, ám azt több forrás is megerősítette, hogy a Mavirra irreálisan sokat kell várni, akad olyan jóváhagyás, amelyet december óta nem kaptak meg.

REAGÁLT A PIAC: 20-30% – KAL FOG TÖBBE KERÜLNI EGY NAPELEMES RENDSZER

Több cégvezető is azt mondta, a részletszabályok ismerete nélkül névvel nem szeretne nyilatkozni, ám azt mind megerősítették, hogy a drágulás elkerülhetetlen.

A beszámolók alapján egy azonnali 20-30 százalék volt a „legnépszerűbb” reakció, más úgy kalkulált, egy kétmilliós beruházás akár egymillióval is többe kerülhet, akadt viszont olyan, aki a napelemrendszerek egyedisége miatt azt mondta, megjósolhatatlan a változás.

Szenyán arról is beszélt, hogy a döntés következtében jóval nehezebb lesz megállapítani a megtérülési időt a megrendelők számára.

NAPI SZÜRREÁL ROVATUNK BEMUTATJA: 16-20 ÉV ALATT TÉRÜLHET MEG EGY RENDSZER KIÉPÍTÉSE, VISZONT AZ AKKUMULÁTOROK ÉLETTARTAMA CSAK 10 ÉV…

Az Index ma esti cikkében egy egészen szürreális, egyben dühítő jelenségről is beszámolt. Kiss Ernő, a Magyar Napelemes és Napkollektor Szövetség (MNNSZ) elnöke a korábban meghirdetett pályázatok alapján úgy kalkulált, hogy egy napelemes rendszer kiépítésének a 36 forintos áramtarifa mellett eddig 7-8 éves megtérülése a jó duplájára, 16-20 évre nőhet. Az elnök ugyanakkor jelezte: az akkumulátorok élettartama jellemzően 10 év, tehát a mai tarifák mellett elképzelhető, hogy az energiatároló beszerzése meg sem térül.

A NAPELEM SZÖVETSÉG ELNÖKE SZERINT LENNE MÉG KAPACITÁS

Kiss Ernő vitatta Gulyás Gergely azon kijelentését, hogy telített lenne a hálózat. Szerinte minden egyes bejelentés esetén megvizsgálják, tudják-e csatlakoztatni a leendő termelőt, és ezt jellemzően engedélyezik.

„Úgy vélem, még lenne kapacitás”

– mondta az elnök a HVG-nek.

A szakember azt is megjegyezte, hogy a napelemes erőművek két éve nem kaptak új csatlakozási lehetőséget, és tavasszal nulla kapacitású tendert írt ki a napelemes erőművek részére a Mavir. Kiss Ernő arra is rámutatott, hogy a hazai energiaimportot mérsékelni lehetne a napelemes kapacitásokkal. Viszont azzal, hogy a termelők nem csatlakozhatnak a hálózathoz, megfogalmazása szerint Magyarország „kidobja az ablakon az így megtermelhető energiát”.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb