Szegedi Arcok

Szeged365 hotel körkép:„Eddig sosem tapasztalt időket élünk, a koronavírus-járványhoz sem lehet hasonlítani őket” – így küzdenek a rezsidémon ellen a szegedi szállásadók

Az energiaválság szorító markában már-már mindennaposak az olyan hírek, amikor egy-egy vállalkozás nehéz szívvel meghozott döntéséről, melyben a bezárás mellett határoztak, kellett beszámolnunk nektek. Nincs egy hete sem, hogy a Tiszavirág Hotel és Kávézó bejelentette, határozatlan ideig bezárja kapuit, s ennek kapcsán megkérdeztük a szegedi hoteleket, szállásadókat, hogyan látják a jelenlegi helyzetet és milyen költséghatékony megoldásokkal tudnak fellépni a horror összegű rezsiszámlák ellen.

Nagy a bizonytalanság a szegedi szállodák, hotelek és szálláshelyek körében, hiszen sokan még nem látják, mekkora rezsiszámlákkal is kell szembenézniük az elkövetkezendő időkben és ehhez mérten, milyen lépéseket kell megtenniük ahhoz, hogy szerencsésen átvészeljék az előttünk álló téli hónapokat, miközben az energiaválság szinte napról napra szedi áldozatait. Arról, hogyan látják a jelenlegi helyzetet és milyen költséghatékony megoldásokkal tudnak fellépni a horror összegű rezsiszámlák ellen, Szabó Mihállyal, a szegedi Hunguest Hotel Forrás igazgatójával, Tóth Józseffel, az Édes Álom Vendégház egyik üzemeltetőjével és Szabó Melindával, a Napfény Szállás vezetőjével beszélgettünk.

SZABÓ MIHÁLY (HUNGUEST HOTEL FORRÁS): “EDDIG SOHA NEM TAPASZTALT NEHÉZ IDŐKET ÉLÜNK”

Szabó Mihály, a szegedi Hunguest Hotel Forrás igazgatója elmondta, a jelenlegi nehéz gazdasági helyzetben arra törekszenek, hogy minden olyan intézkedést megtegyenek, amivel ellensúlyozhatják a negatív hatásokat. Ezek jelenthetik a legapróbb lépéseket, minthogy kapcsoljuk le a lámpát ott, ahol nem szükséges égnie, egészen az olyan komoly beruházások megvalósításáig, mint  napelem telepítése „Szállodánkban adottak a termálvíz energetikai hasznosításának feltételei, ezzel fűtjük a szobákat, közösségi tereket, így a gázfogyasztásunk minimális, hiszen csak és kizárólag a konyhán használjuk fel. A világításra visszatérve, valamennyi fényforrásunkat igyekszünk kicserélni energiatakarékos izzókra, fénycsövekre, ledes lámpákra. Kollégáinkat folyamatosan trenírozzuk arra, hogy az energiatakarékossági intézkedéseinket a gyakorlatban is valósítsák meg” – árulta el az igazgató, aki arról is beszámolt, a szálloda jelenleg is folyó felújítása során is szem előtt tartják az energiatakarékossági lehetőségek beépítését az új szobákba. 

„Naponta monitorozzuk a mérőórákat, folyamatosan összehasonlítjuk az elmúlt időszakok értékeivel és örvendetes azt látni, hogy akár 20-30%-os megtakarítást is el lehet érni az intézkedésekkel, melyeket bevezettünk az elmúlt hónapokban – avatott be bennünket Szabó Mihály. Mint mondta, a megújuló energiák tekintetében azontúl, hogy termálhőt hasznosítanak a hotelben, napelem telepítését is tervezik, a beruházás jelenleg előkészítés alatt áll, a későbbiekben ezzel is hatékonyabbá téve az energiagazdálkodást. „Eddig soha nem tapasztalt nehéz időket élünk – a koronavírus-járvánnyal sem összehasonlíthatót – de mint minden vállalkozás, mi is igyekszünk megtenni a lehető legtöbb dolgot azért, hogy talpon maradjunk és megerősödve kerüljünk ki ebből a válságos időszakból”

Az igazgató azt is elárulta, mindaddig, amíg ésszerűen, a vendégek komfortérzetét nem csorbítva tudják racionalizálni és hatékonyabbá tenni energiafelhasználásukat és ehhez megfelelő kereslet, bevétel társul, mely terén jelenleg úgy látják előrejelzéseikben, egyelőre túlzott aggodalomra nincs ok.

TÓTH JÓZSEF (ÉDES ÁLOM VENDÉGHÁZ): “DÖCÖRÖGVE, DE MÉG MŰKÖDÜNK”

A szegedi Édes Álom Vendégház is a fűtés optimalizálásában látja a lehetőséget arra, hogy minimalizálják az energiafogyasztásuk költségeit. Tóth Józsefet telefonon értük el, és bár az édesanyjáé, Jakus Joláné a vendégház, József beszélt nekünk az előttük álló kihívásokról. Elárulta, a gázfűtés helyett a klímával történő fűtést részesítik előnyben, számolásaik alapján így olcsóbban fognak kijönni, a gázzal való fűtést pedig csak a legkeményebb téli hónapokban alkalmazzák majd. Ezen felül megrendeltek egy 15 kW-os napelemrendszert, ami majd reményeik szerint lefedi a klímák ellátását. Hosszútávon így jobban járnak, most viszont hat millió forint plusz költséget kellett költeniük erre a beruházásra.

Tóth József abba is beavatott bennünket, a vendégek számában az energiaválság és nehéz gazdasági helyzet ellenére még nem éreznek negatív változást. Ők még egy alacsonyabb árfekvésű szálláshelynek számítanak, ám tapasztalatai szerint az a tendencia, hogy folyamatosan mennek le az árak, mert mindenki enged, így próbálják feltölteni a szobákat, azonban van egy határ, ami alá már nem mehetnek. „Ez az olcsóbb szegmens döcörögve, de még működik” – osztotta meg velünk Tóth József.

Mint mondta, családi vendégházukkal ellentétben az általa üzemeltetett Kecskés-telepi Hattyú Vendéglő már sokkal nehezebb helyzetbe került. A kocsma, melyben meleg konyha is található már csökkentett nyitvatartással üzemel, egy-egy délutánra még kinyitnak, de, mint Tóth József elmondta, egy hónap múlva adják le a működési engedélyt, az már biztosan a bezárás sorsára jut.

SZABÓ MELINDA (NAPFÉNY SZÁLLÁS): A MEGOLDÁS A NAPELEMRENDSZER TELEPÍTÉSE ÉS A KLÍMAFŰTÉSRE VALÓ ÁTÁLLÁS

Szabó Melinda, a szegedi Napfény Szállás vezetője elmondta, apartmanjukban is tapasztalták már a megnövekedett gáz és villanyszámlákat, de míg az utóbbi összege nem volt olyan kiugró, addig a gáz esetében már borsos árat kellett fizetniük. Mint mondta, ahogy kijött a rezsirendelet rögtön elindult az egyeztetés a villanyszerelőkkel, gázszerelőkkel, tervezőkkel arról, hogyan tudnák költséghatékonyabban megoldani a működésüket, melyre a megoldást ők is a napelemrendszer kiépítésében és a klímafűtésre való átállásban látták.

Ahogy az üzemeltető elmondta, a gazdasági nehézségek ellenére szerencsére folyamatosan érkeznek be hozzájuk a foglalások, most főként egyetemisták és külföldiek közül kerülnek ki a vendégeik. Az árakkal kapcsolatosan viszont Szabó Melinda is arról számolt be, hogy ahhoz képest, Szeged mennyire felkapott hely, nagyon alacsonyan vannak a panziós és vendégházas árak, nagy a verseny ebben a szegmensben Szegeden. A nyári vendégszoba díjakhoz képest ugyan csökkentette őszre az árait, de nem merte olyan léptékben, mint a korábbi években, hiszen még nem látni a végét, mennyire fognak megemelkedni a rezsidíjak az előttünk álló hónapokban.

Megkerestük a Tiszavirág Hotel és Kávézót is, akik még nincs egy hete, hogy bejelentették, határozatlan időre bezárnak. Kíváncsiak voltunk az okokra, mi késztette őket erre a döntésre, azonban a témában egyelőre nem kívántak nyilatkozni.

A szegedi vendéglátósok is nehéz helyzetben vannak, erről alábbi cikkünkben írtunk:

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: click this over here now
'Fel a tetejéhez' gomb