Közélet

Kovács László, MVI: a vendéglátók több mint ötven százaléka zárhat be 2023 elején

A magyarok 70 százaléka élelmiszereken és az otthoni energiafogyasztáson, 55 százaléka a szórakozáson spórol, 60 százalék pedig nem is jár már étterembe – derül ki a Groupama spórolási szokásokról készített felméréséből, amelyet az ATV híradója szemlézett. A csatornának Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke azt nyilatkozta, hogy a vendéglátók több mint ötven százaléka zárhat be 2023 elején. A legutóbbi Szeged365 körképünk egy kicsit azért pozitívabb képet mutat, a legtöbb szegedi étteremtulajdonos egészen változatos túlélési stratégiákról számolt be.

“Bizonyos vendéglátóhelyek már érzékelik is az egyelőre 10-20 százalékos forgalomcsökkenést, de ez néhány hónap múlva még nagyobb problémát jelenthet majd a cégeknek” – mondta az ATV-nek Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke.

A műsorban elhangzott:

A vendéglátók ipartestületének elnöke szerint most is vannak olyan vendéglátóhelyek, melyek 10-20 százalékos forgalomcsökkenést észlelnek, azonban a jelentős visszaesés 1-2 hónap múlva látszik majd.

„Ebben az évben olyan jelentős forgalomcsökkenésre talán nem lehet számítani, hiszen mindenki ezt az évet még nyugalomban, békében akarja, és főleg az év végét így akarja megünnepelni, a nagyobb bezárásokra és a forgalomcsökkenésre inkább januártól lehet inkább szakmai körökben meglévő vélemények alapján számítani” – fogalmazott Kovács László a  Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke.

Az elnök szerint a vendéglátók több mint ötven százaléka zárhat be 2023 elején.

VÁLTOZATOS TÚLÉLÉSI STRATÉGIÁKAT ALKALMAZNAK A SZEGEDI VENDÉGLÁTÓSOK

A bezárások szele már elérte a Napfény Városát, a sort még júniusban a legendás Gulyás Csárda kezdte meg, majd sorban

  • a Tiszavirág Hotel és Kávézó,
  • a Kredit Pub,
  • a Süti nem Süti,
  • a Mamma Mia Pizzéria,
  • és a Dublin Pub következett.

Összességében egyelőre elmondható, hogy az erős lábakon álló, a saját piacukon jól pozícionált, lojális vendégkörrel rendelkező szegedi helyek talpon vannak, sőt, egészen változatos túlélési stratégiákat alkalmaznak. A 2022-es ősz – és a vele együtt csomagban érkező energiaválság – kezdete óta több meghatározó arcot is mikrofonvégre kaptunk, a legutóbbi Szeged365 körinterjúnkban többek között

a REÖK Kézműves Cukrászda, a Pizza Monkey, a Hungi Vigadó, a Garden Bistro, a Fehértói Halászcsárda, a Napfény Műterem, a Trója Ételbár és Hummusz Terrace, Roosevelt Téri Halászcsárda, a HÁGI Étterem és a Maláta Sörkert

üzemeltetőit faggattuk. A tulajdonosok, étteremvezetők, séfek megkeresésünkre más és más eszközöket soroltak fel a talpon maradásra, ami közös volt interjúalanyainkban, hogy eszük ágában sem volt feladni a meccset, sőt.

SOKAT SEGÍTHET, HA KINYITJÁK AZ UNIÓS PÉNZCSAPOKAT

A Kovács László által lefestett 2023-as prognózis a következő hetekben-hónapokban természetesen még sokat változhat, már csak azért is, mert a napokban szinte biztossá vált:

Magyarország hamarosan minden uniós forráshoz hozzájuthat,

bár a 24 cikke szerint az Európai Bizottság viszont még jó ideig sakkban tarthatja majd a magyar kormányt. A két tétel közül azonban most az elsőn van a hangsúly, amely ha bekövetkezik, a korábbi hetek nyilatkozatai alapján valószínűsíthető, hogy – akárcsak a Covid-krízis idején – újabb mentőövet dobnak majd a vendéglátó-szektornak.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb