Közélet

“Szegeden nem értesültek róla, hogy a Valódi Ellenzéki Városban nincs díszkivilágítás” – Hont András beszólt Botkának

“Szegeden nem értesültek róla, hogy a Valódi Ellenzéki Városban nincs díszkivilágítás!” – írta péntek esti Facebook posztjában Hont András, majd poénosan megjegyezte, biztos “csak M1-et néznek” a városunkban. Az ATV Öt című közéleti talk show oszlopos tagja, egyben az Átlátszó újságírója Botka László azon posztját osztotta meg, amelyben a polgármester az ünnepi fények felkapcsolásáról számolt be.

BUDAPEST, MISKOLC ÉS PÉCS (RÉSZBEN) FÉNYEK NÉLKÜL MARADT

Ha már a szegedi felmenőkkel rendelkező Hont az ellenzéki városvezetés – kikapcsolt díszvilágítás párhuzamon pörgött, megnéztük, mi a helyzet adventi díszkivilágítás ügyben más ellenzéki városokban.

  • Budapesten még októberben jelentették be, hogy nem lesz karácsonyi díszkivilágítás, a városvezetés szerint a döntéssel valamivel több mint 28 millió forintot takarítanak meg, sőt a szén-dioxid-kibocsátást is csökkentik. 
  • A szintén ellenzéki Pécsett is spórolnak, a külterületeken nem kerül a lámpaoszlopokra dekorelem, ezáltal nem lesz díszvilágítás Kertváros, Meszes, Uránváros és a Mecsek legforgalmasabb utcáiban – mondta a Pécs Aktuál kérdésére a Biokom ügyvezetője. A városi cég 4 millió forintot spórol ezzel.
  • “A város idén nem rendeli meg az adventi időszakban az ünnepi díszkivilágítást és minden olyan területen igyekszik megtakarítást elérni, ahol csak lehetséges.” – közölte pár hete a Veres Pál vezette Miskolc, ahol Pécsnél is szigorúbbra vették a figurát, az idén itt ugyanis abszolút nincs díszkivilágítás.

A nem fideszes városok között persze van ellenpélda is, ünnepi díszben pompázik már többek között Eger és Szombathely is, de vasárnap a Márki-Zay Péter vezette Hódmezővásárhelyen is elindulnak az adventi programok, ahol – Szegedhez hasonlóan – az idén is lesz óriáskerék.

SZEGEDEN PÉNTEK DÉLUTÁN GYÚLTAK FEL A FÉNYEK

“A földkerekség egyik legaranyosabb 7 éves kislánya, Abigél kapcsolhatta fel az ünnepi fényeket Szegeden” – írtuk elsőként péntek délután. Mint Makrai László, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetője a napokban elmondta, az idei díszkivilágítás teljesen LED-es, az izzók fele időzítőkapcsolós, ezek minden délután fél 5-kor kapcsolnak fel, majd este 10-kor le. Az ügyvezető azt is kiemelte, hogy az idei évben még a régi áron kapják a szolgáltatótól az áramot, így január másodikáig marad velünk az ünnepi díszkivilágítás. Ezek után már az új, emelt áron kellenne fizetni az MVM-nek.

EGY KIS SZEGEDI KÖTŐDÉS: HONT FERENC UNOKÁJA CSIPKELŐDÖTT BOTKA LÁSZLÓVAL

Nem kis népszerűségnek örvend a korábban még Fidesz-színekben politizáló, majd Orbán Viktort megkritizáló, végül a pártból 2007-ben kizárt Hont András, aki azóta felváltva osztja a virtuális tockosokat a kormánypártnak és az ellenzéknek. A közéleti megmondóemberről kevesen tudják, hogy egy olyan szegedi felmenővel rendelkezik, akinek rengeteget köszönhet a Napfény Városa. Nagyapja az a Hont Ferenc (Szeged, 1907. április 4 – Budapest, 1979. március 11.) Kossuth-díjas rendező volt, aki az 1930-as évek elején elindította a Szegedi Szabadtéri Játékokat.

Az alapító egyébként 1928–1937 között rendezett Szegeden, leghíresebb darabja Madách Imre – Az ember tragédiája című drámájának színre vitele volt 1933-ban.

Kapcsolódó cikkek

2 hozzászólás

  1. Visszajelzés: anchor
'Fel a tetejéhez' gomb