Blog

Szeged365 gyorsteszt: 2500 forintos kolbász, kamu-mentes forrócsoki és szeretni való atmoszféra várt a Szegedi Karácsonyi Heteken

Péntek óta Szeged a Dél-Alföld adventi fővárosa, egy grandiózus tűzzsonglőr-show-val és a fények felkapcsolásával elindult a Szegedi Karácsonyi Hetek, amely alapos telt házzal pörgette végig az első hétvégét. Az induló három nap tapasztalatait egy Szeged365 gyorsteszt keretében foglaltuk össze, az atmoszférától az árakon át az örökké nyűgös WC-helyzetig, a saját szubjektív meglátásaink mellett az olvasói visszajelzésekre is erőteljesen építve.

ATMOSZFÉRA, HELYSZÍN

Kezdjük a legjobbal, a hangulat mindent visz. Nem lehet elégszer áldani Klebelsberg Kuno kultuszminiszter, Glattfelder Gyula csanádi püspök és Rerrich Béla műépítész nevét, amiért nekik köszönhetően 1929 és 1932 között létrejött a szegedi Fogadalmi Templom és az azt körülvevő Dóm tér épületegyüttese. Őszintén írhatom, hogy Magyarország és Európa (szerintem) legszebb tere a miénk, szegedieké, ide bármit csináljon az egyszeri fesztiválszervező, jól fog kinézni. Volt itt már olyan esemény, ami az olcsóbb falunapok szintjét is csak nehézkesen ugrotta meg, de még az is elment látvány-ügyben, hála a neoromán stílusban épült székesegyház által nyújtotta gyönyörű háttérnek. A Szegedi Karácsonyi Hetek Dóm téri kiadása viszont mindig is igényes produkció volt, a Mocselini Rudolf féle Ördögszekér, majd a Szegedi Városkép és Piac nevével fémjelzett időkben is, szóval, egy pofás rendezvény került egy meseszép helyre, a látványon-hangulaton pedig óriásit dobott a Szeged Eye átköltöztetése (bár ez így nem teljesen helyes, mivel az idei óriáskerék nem egyezik meg a tavalyi, Széchenyi térivel).

KORREKT FORRÓCSOKI, MINIATŰR LÁNGOS, ARANYÁRON MÉRT KOLBÁSZ

Alap, hogy az infláció elszabadulásával minden, mindenhol veszett mód drága lett Magyarországon, így aztán egy-egy fesztivál vagy rendezvény kritikáját nem illik és talán nem is lehet azzal elintézni, hogy “drága” volt. Kimentünk pénteken-szombaton-vasárnap, kóstoltunk forralt bort, kürtős kalácsot, lángost plusz előkaptuk emlékeinket a legutóbbi óriáskerekezős tesztünkről és igyekeztünk minél több árat összeírni.

Ez lett belőle:

  • Forralt bor, forró csoki, tea. Kezdjük a legfontosabbal, karácsonyi vásár ugyanis nincs a gőzölgő nedű nélkül. Tavaly pont a Dóm téren szaladtunk bele a galaxis talán legrosszabb forralt borába, az idén az elkövető vagy nem volt kint, vagy nekünk volt szerencsénk, de a minőség (persze csakis forraltbor-kategórián belül) teljesen rendben volt, az árak pedig a szokásos 4-500 Ft per deciliter környékén rajtoltak. Egy kávé szintén 400-500 Ft, teából két decit 400 Ft körül adnak, ennek a kétszereséért mérik a forró csokit. Az egyik, a régi SZOTE Klub felőli oldalon lévő kiállítónál tényleg csokoládé íze volt a nedűnek, a különféle kézműves csokoládéfesztiválokon relatíve gyakran használt Callebaut-pasztillák ízvilágára emlékeztetett, a sok tejszínhabbal és ipari mennyiségű reszelékkel egészen parádés volt az összhatása.
  • Kapaszkodjatok: van forró sör is, sőt, kifejezetten jó volt. A forgó és az adventi koszorú között fél úton áll az egyik Békés megyei főzde truck-ja, ahol 800 Ft-ért adnak két deci forró sört, csoki-meggy ízesítéssel, ami kellemes meglepetést okozott, főleg úgy, hogy pár éve még emberiség ellenes bűntettnek tartottam az ilyesmit. A többi sör 900-nál indult, persze, mivel kézműves sörről van szó, határ a csillagos ég, de ha azt nézzük, hogy speckó, kisüzemi nedűről van szó, az árak abszolút elfogadhatóak.
  • Eszünk-iszunk, falatozunk? Ez már egy kicsit zsebbe nyúlósabb tétel lesz, a sült gesztenye 1200 Ft körül volt, a mindössze kb. 15 centi átmérőjű sajtos-tejfölös lángos 1500, a lepények pedig 1800-3200 Ft környékén kóvályogtak. Van kint klasszikus lacikonyha is, nagyjából a Szegedi Borfesztivál árain dolgoznak, ami meg ugye, sosem volt olcsó mulatság, egy darab sült kolbász 2500-2600 Ft környékén volt. Ha karácsonyi vásár, akkor kürtős kalács, ezt odakint 1300 és 1600 Ft közötti áron mérik.
  • Szalmalabirintus, ringlispíl, Szeged Eye. A Dömötör torony tövében lévő forgóra 800 Ft a behopp, az idén 50 méteresre nőtt Szeged Eye pedig 2500 Ft-ba kerül a felnőtteknek és 2000 Ft-ba a kicsiknek. Nem olcsó mulatság, főleg, ha a komplett család fel szeretne szállni (9000 Ft a családi jegy, amiért két felnőtt és maximum három gyerkőc csodálhatja meg Szegedet madártávlatból), de a látvány ezúttal tényleg mindent visz. A szalmalabirintus természetesen továbbra is díjmentes.

Összességében nem olcsó, de nem is horror a 2022-és Szegedi Karácsonyi Hetek árfekvése, amikor először kimentem, zúzósabbra számítottam.



AZ ELTŰNT SZÉCHENYI TÉR NYOMÁBAN

A Széchenyi téri helyszín úgy eltűnt, mint a kámfor, bár a jelenség már nem újdonság, igazából már tavaly is csak pislákolt a klasszikus helyszín. Utoljára 2019-ben volt nagy volumenű karácsonyi vásár a város főterén, 2020-ban a Covid miatt törölni kellett az eseményt, aztán tavaly, 2021-ben már csak az óriáskerék és egy-két bodega maradt a korábban 80-100 kiállítóval pörgő rendezvényből.

Hogy hiányzik-e?

Szubjektív leszek: annak dacára, hogy a Széchenyi téren is voltak hangulatos, jópofa elemek (Mesés Kastély és társai), a kiállítói mix nagy részét tekintve messze elmaradt a Dóm tér kézműves vonalától, amiért rengeteg kritikát kapott az évek során. A 2022-es Dóm téri advent telt házas sikeréhez szinte biztos, hogy jócskán hozzátesz a kettőből egy pólusúvá válás, vagyis a mostani helyszín látogatói számainak kifejezetten jól jön a Széchenyi téri rendezvény megszűnése.

FAST ‘N FURIOUS, SZEGEDI ANYUKÁK-APUKÁK MÓDJÁRA, AVAGY, IRÁNY A SZALMALABIRINTUS

Még a rendezvényt korábban szervező Ördögszekér vezette be a szalmalabirintust, amely azóta is közönségkedvenc a szegedi gyerekek körében. Hatalmas találmány, örök móka, személy szerint is imádom, úgy jó, ahogy van, leszámítva egyetlen bosszantó apróságot.

Alapból két dolog tudja elrontani az élményt:

  • amikor a vége felé már kezd szétcsúszni a bálákból álló szerkezet,
  • és az, amikor a nagyobb gyerekek a Halálos Iramban filmek hangulatát megidézve tapossák le a kicsiket.

Az előbbit profin megoldották az idén, vasárnap este még nagyon egyben voltak a bálák, bízunk benne, a vége felé is ilyenek lesznek. A gyorsulási verseny azonban maradt szegedi népszokás, bennünket szégyen szemre pont egy 40-es éveiben járó anyuka taposott el kis híján, aki valamiért Ben Johnson módjára sprintelve ment végig a labirintuson (a motiváció nyilván az előle iszkoló gyermeke lehetett, de akkor is). Egy kérés, mindenkihez, aki használja a helyszínt:

nézzetek a lábatok elé és ne rohanjatok, köszi, tényleg, a kisebb gyerkőcök nevében is.

NINCS WC, DE MÉGIS VAN

Az olvasóink közül a legtöbben a WC hiányát kritizálták, az üzenetek, levelek többségére villámgyorsan válaszoltunk is:

igazából van toalett, csak valahogy ezt senki sem tudja,

akárcsak a Szegedi Szabadtéri Játékok idején, most is a Vitrin melletti nyilvános illemhely látja el ezt a funkciót. Szerintünk nem ártana pár extra információs tábla vagy néhány félreeső helyre kitett extra toalett, már csak azért sem, hogy a ma délutáni, az egyik olvasónk által vázolt jelenet ne ismétlődjön meg:

“Sziasztok, most mentünk ki a barátnőmmel a gyertyagyújtásra. Nem volt túl meghitt, amikor a Glattfelder téren slagolt egy amúgy nem éppen hajléktalan kinézetű f@szi, a parkoló autók mellett, pont Advent szent vasárnapján. Gondolom sok volt a forralt bor, budi meg sehol.”

– írta Tamás, aki a jelek szerint szintén nem tudott a vitrines megoldásról.

ÖSSZESSÉGÉBEN…

…szerettük a 2022-es Szegedi Karácsonyi Hetek első hétvégéjét. Szép, hangulatos, méltó Szegedhez és városunk lakóihoz. Kicsit drága (de tényleg csak egy kicsit, ennél sokkal durvábbra számítottam), de sajnos minden az, lassan már az lesz hírértékű, ha valamit normál áron adnak valahol.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb