Közélet

Beütött a baj, nem indul újra a MOL százhalombattai finomítója

“Most lehet igazán nagy a baj a benzinkutakon, nem indul újra Százhalombatta” – írta csütörtök hajnalban az Index, akik szerint a legutóbbi nyomáspróbán újabb műszaki gond akadt. Korábban december másodikára, péntekre tervezték a magyar olajvállalat szakemberei a restartot, amely most már biztos, hogy ezen a héten nem történik meg.

ÚJABB REPEDÉST TALÁLTAK A RENDSZERBEN, MINIMUM 3 NAP TOVÁBBI CSÚSZÁS LESZ AZ ÚJRAINDULÁSBAN

Az elmúlt hetekben gőzerővel dolgoztak a Mol százhalombattai Dunai Finomítójának karbantartásán, amely körülbelül 55 százalékon üzemelt sokáig, miután egy tervezett karbantartási folyamat közben olyan meghibásodást észleltek, ami miatt újabb javításokra volt szükség. A magyar olajvállalat úgy tervezte, hogy december 2-tól ismét teljes kapacitással termel majd az üzem, miután addig biztonságosan befejezik az egyik legkényesebb egység, a HDS karbantartását és ellenőrzését.

A portál információi szerint a csütörtöki nyomáspróbán újabb repedést találtak a rendszerben, így újabb, minimum 3 napos csúszás lesz az újraindításban.

MI LESZ VELED, ÁRSAPKA?

Az Index szerint mindez a száraz tényeken kívül azt is jelenti, hogy igaza lesz Grád Ottónak, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkárának, aki néhány napja azt nyilatkozta: 

amíg a 480 forintos ársapka érvényben van, addig együtt kell élni azzal, hogy a nagykutakon is átmeneti készlethiány lehet. 

„A kormányzatnak el kell döntenie, hogy árat szabályozunk vagy üzemanyaggal látjuk el a piacot. Én azt gondolom, hogy a korlátozások ma már nagyobb kárt okoznak, mint amit az árnövekedés okozott a múltban” –fogalmazott pár napja Grád Ottó, a MÁSZ főtitkára.

NAGY MÁRTON SZERINT A KULCS A BARÁTSÁG KŐOLAJVEZETÉK LEHET

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a lapnak adott nyilatkozatában úgy fogalmazott: a kormány álláspontja egyértelmű, az ársapka akkor fenntartható, ha a Barátság vezetéken zavartalanul folyik az olaj, illetve ha a finomítók az érkező olajat fel tudják dolgozni. 

A miniszter hozzátette:

a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy fenntartsa az ársapkát, de ha az látszik, hogy ez a két tényező veszélyezteti az ellátást, akkor nehéz helyzetbe kerülünk, hiszen jelenleg az ársapka következtében nincs olyan piaci szereplő, aki szívesen importál Magyarországra. 

Egyelőre nem tudni, hogy a december másodikai újraindítás elhalasztása miatt mekkora áruhiány alakul ki a következő napokban, és azt se, hogy a Mol mikor tudja majd visszatölteni a korábban lehívott, a hasonló helyzetekre való stratégiai készleteket.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb