Szegedi Arcok

A tanárok egy része nem tart órát, a diákok ülősztrájkot szerveznek a Deák Ferenc Gimnáziumban Szegeden (frissítve)

A szülők “egységfrontot” alakítottak, a tanárok egy része nem tart órát, a diákok ülősztrájkot szerveznek Szegeden, ahol egy hétvége alatt szerveződött az ellenállás – írja a HVG. A Deák Ferenc Gimnázium lépcsőin olvasták fel a tanárok ma reggel a nyilatkozatukat, így állnak ki a kirúgott pedagógusok mellett.

„Felelősségem teljes tudatában bejelentem, hogy munkabeszüntetéssel tiltakozom a 2022. november 30-án, méltánytalanul elbocsátott pedagógusok helyzete ellen. Követelem, hogy mind őket, mind a korábban elbocsátott kollégákat azonnal helyezzék vissza, emellett követelem, hogy a tiltakozó szervezetek által megfogalmazott kilenc pont teljesüljön” – ezzel a nyilatkozattal állt ki a szegedi Deák Ferenc Gimnázium testületének harmada hétfőn reggel. Azt jogászok mérlegelik, hogy ez polgári engedetlenség vagy azonnali munkabeszüntetés-e. A HVG úgy tudja, hogy a diákok az ötödik órában ülősztrájkolnak majd.

A FÉLELEM MEGESZI A LELKET

Azt egyelőre nem tudni, hogy a Deák Gimnázium tanárainak akciójához más szegedi intézményekből mennyien csatlakoztak, a nem hivatalos hírek szerint néhány tanár merte vállalni a – súlyos következményekkel járó – megmozdulást. „A félelem megeszi a lelket” – mondták a Deák tanárai, akik maguk sem nyugodtak a jövőjüket illetően. „Átléptünk egy határt, ami nem volt könnyű, nagyon sok hezitálással járt, de felszabadító is egyben” – tette hozzá Erdélyi Eszter, több szegedi megmozdulás szervezője, aki megérti azokat a kollégákat is, akik nem mertek csatlakozni.

Mindezek mellett kiderült, hogy munkabeszüntetést terveztek hétfőre tanárok a szegedi Radnóti és Tömörkény gimnáziumokban, továbbá a Madáchban is.

MEGALAKÍTOTTÁK A SZEGEDI SZÜLŐI EGYSÉGFRONTOT

Hétvégén Szegeden és környékén a szülők is szerveződtek, rapid módon döntöttek a Szegedi Szülői Egységfront megalakításáról, amihez sokan csatlakoztak egy-két nap alatt. Mint Kisházi Sándor kollégánk ma reggel megírta, a szülők 40 iskola bejárata elé rajzoltak krétával vasárnap este tiltakozó feliratokat.

FRISSÍTVE (13:03): ÜLŐSZTRÁJKBA KEZDTEK A DIÁKOK

Hétfőn 11 körül ülősztrájkba kezdtek a diákok a Deák Ferenc Gimnáziumban. “Legyen szabad a Grund!” – énekelték a gyerekek. Az eseményről az Egységes Szülői Front – Szeged töltött fel videót a Facebookra:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb