Sport

Tiszavirág-bezárás: 500 szegedi úszó – és vízilabdázó palánta kénytelen Vásárhelyre átjárni a bezárás miatt, Molnár Tamásék csalódottak

Óriási csalódásként élik meg a városvezetés döntését – nyilatkozta Molnár Tamás, a Szegedi Vízilabda Egylet ügyvezető igazgatója a Tiszavirág Sportuszoda bezárását követően, mint a VLV nevű vízilabda-portál írta, a döntés miatt jelenleg 500 úszó- és vízilabdázó-palánta kénytelen Hódmezővásárhelyre átjárni edzeni, a Szeged OB1-es csapata pedig a soron következő két hazai bajnoki meccsét szintén a szomszédos megyei jogú városban kénytelen megrendezni. A szakember szerint a szükségmegoldás óhatatlanul a fiatalok egy részének lemorzsolódásához vezet majd, nyilvánvaló, hogy tehetségek is abbahagyják a sportolást, olyanok, akik később komoly eredményeket érhettek volna el.

Pont aznap, hogy lekapcsolták Szeged díszvilágítását, bejelentették, hogy közel 1.3 milliárd forintos kormányzati támogatást kap az önkormányzat a bölcsődék, óvodák, sportlétesítmények, kulturális és szociális intézmények üzemeltetésére – írtuk meg január 3-án. A kormány összesen 44 milliárd forint értékben támogatja a 10 ezer lakos feletti városokat és fővárosi kerületeket, a Csongrád-Csanád vármegyei települések között Szeged kapta a legmagasabb összeget, 1.299.504.290 forintot, ezzel az országos listán a harmadik legnagyobb támogatást kapó városnak számítunk.

A Tiszavirág Sportuszoda december 19-én történt bezárásakor Mihálffy Béla országgyűlési képviselő és Botka László polgármester is megszólalt, a város első embere akkor azt nyilatkozta, nyitottak arra, hogy kinyissák a létesítményt, amennyiben megérkezik a kormányzati pénz.

Pénz jött, az újranyitás viszont azóta sem történt meg, a VLV pedig egy csokorba gyűjtötte az eddig történteket, illetve megszólaltatták

  • Molnár Tamást, a Szegedi Vízilabda Egylet ügyvezető igazgatóját,
  • és Juhász Zsoltot, a szegediek csapatmenedzserét.

BEJÖTT A REZSIVÁLSÁG, ELINDULTAK A TÁRGYALÁSOK AZ ÖNKORMÁNYZATOKKAL

Mint a lap írta, a rezsiválság begyűrűzését követően a sportállamtitkárság “gesztorálásával” felmérő munka és egy, az önkormányzatokkal folytatott személyes tárgyalássorozat vett kezdetét. A sportvezetés rangsort állított fel a támogatás kiosztása számára. A fő szempontok közé nemcsak az élsport jelenléte tartozott, hanem az is, hogy egy adott uszoda milyen széles körben elégíti ki a helyi utánpótlásnevelés és tömegsport igényeit.

Az ország egyik legújabb és legszebb uszodakomplexuma, a szegedi Tiszavirág Sportuszoda az első kategóriába került.

Mint korábban írtuk, az üzemelés megnövekedett költségeihez a kormányzat az elmúlt év utolsó negyedévére 69.850.000.- Ft támogatást adott.

FURCSASÁGOK, TISZAVIRÁG ÜGYBEN: EREDETILEG AKKOR IS NYITVA MARADT VOLNA, HA NINCS ÁLLAMI TÁMOGATÁS

A VLV szerint kifejezetten érdekes, hogy a szegedi városi közgyűlés már korábban határozott arról, hogy az uszodát december 18-áig mindenképpen nyitva tartják, tehát állami támogatás nélkül is működött volna a Tiszavirág. Mivel a sportvezetés a támogatás folytatását ígérte, mindenki abban bízott, hogy eredeti tervét módosítja az önkormányzat és nem zárja be az uszodát. Ez azonban nem így történt, karácsony és újév után nem nyitott ki a Tiszavirág. A terv az, hogy a Városi Sportuszoda (a szabadtetős, sátortetős régi uszoda) február 3-áig, a Tiszavirág pedig március 3-áig zárva lesz.

Helyi forrásokból a szövetség úgy tudja, hogy a városvezetés akkor lett volna hajlandó biztosítani a folyamatos üzemeltetést, ha a kormánytól írásos garanciát kap a támogatás folytatására, a konkrét támogatási összeg megjelölésével.

PAPESZ ÉS A SZEGEDI VÍZILABDA EGYLET CSALÓDOTT

Molnár “Papesz” Tamás háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, a Szegedi Vízilabda Egylet ügyvezető igazgatója a lapnak elmondta, óriási hátrány, hogy ennyi vizes edzésre járó gyerek és az OB1-es csapat – egyedüliként a pólós első osztály mezőnyéből – uszoda nélkül marad a következő időszakban. A Szeged nyolc év után került vissza arra a méltó helyre, ahova – az utánpótlást is beleértve – tartozniuk kell, ezért most óriási csalódásként élik meg a városvezetés döntését. 

Nemcsak kényelmetlenségről van szó, hanem az egyesület számára jelentős extraköltséggel is jár, hogy Hódmezővásárhelyre kell szállítani a szegedi úszókat, vízilabdázókat. Emellett ez a fajta szükségmegoldás óhatatlanul a fiatalok egy részének lemorzsolódásához vezet majd, nyilvánvaló, hogy tehetségek is abbahagyják a sportolást, olyanok, akik később komoly eredményeket érhettek volna el.

VÁSÁRHELYEN KELL JÁTSZANIA A FELNŐTT OB1-ES CSAPATNAK A SZOLNOK ÉS A BVSC ELLEN

Juhász Zsolt, a szegediek csapatmenedzsere jelezte a VLV-nek, hogy két soron következő hazai OB1-es meccsüket (a Szolnok és a BVSC ellen) Hódmezővásárhelyen rendezik meg. Az írás itt megjegyzi, hogy a hódmezővásárhelyiek úgy fogadták be a bajba került szegedi vizes sportolókat, hogy ők maguk – a portál informáci szerint – egyáltalán nem kaptak állami támogatást uszodájuk üzemeltetésére.

Az 1.3 milliárdos támogatás konkrét felhasználásáról – miután a polgármesteri kabinet kijelentette, hogy semmit sem nyitnak újra az ideiglenesen bezárt intézmények közül – Botka László polgármesternél érdeklődtünk még január 3-án. A levelünkre egyelőre semmiféle válasz sem érkezett, ha egy hét csúszással mindez mégis megtörténne, cikkünk frissülni fog.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: auto swiper
'Fel a tetejéhez' gomb