Közélet

Újabb önkormányzati feladatokat vehet át az állam, a megyei jogú városok vezetőivel találkozik majd Orbán Viktor

A megyei jogú városok vezetőinek Orbán Viktor miniszterelnökkel tervezett találkozóján szó lesz nemcsak a szolidaritási adó fizetésének átmeneti könnyítéséről, de arról is, hogy milyen önkormányzati feladatokat vehetne át az állam a forráshiányos helyhatóságoktól. Ezt az információt Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke osztotta meg a hvg.hu-val, aki szerint legkésőbb február közepéig várható a találkozó.

A portál értesülései szerint a már megítélt rezsitámogatáson túl is szóba kerülhet a kormányfői találkozón az önkormányzatok további állami segítése, ami lehet akár egy újabb körös kompenzációra tett ígéret is. Sőt, a Hódpress azt írja, hogy így Márki-Zay Péter személyesen is megkérdezheti Orbán Viktort, hogy Vásárhely miért maradt ki a rezsitámogatásokból.

MÉRSÉKELHETNÉK A SZOLIDARITÁSI ADÓT

A lap szerint a legtöbb városnak az is nagy segítség lenne, ha mérsékelné a kormány azt az összeget, amit szolidaritási adóként kell befizetniük az állami költségvetésbe. Ezt a kérést már jó előre fel is vetette az egyik megyei jogú város, a 95 ezer lakosú Székesfehérvár Fidesz-KDNP-s polgármestere. Cser-Palkovics András az adó elvével egyetért, csak azt kéri a kormánytól, hogy annak az új szabályzónak, számítási módnak a bevezetését halasszák el, ami miatt sokuknak nőne 2023-ban az adóterhe. A lap úgy tudja, folyhat arról is egyeztetés, hogy a helyi sportlétesítmények üzemeltetését átvegye-e az állam, különösen annak tükrében, hogy ezeknek a fenntartási költségét nagyon megdobta a rezsi emelkedése. 

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb