Közélet

A legkorruptabb uniós tagállam lett Magyarország, globálisan Kuvaittal és Vietnámmal vagyunk azonos szinten

Az Európai Unió legkorruptabb országa lett Magyarország. Ezzel együtt a Transparency International jelentése szerint az elmúlt tizenkét év legkomolyabb korrupció elleni intézkedéssorozatára sarkallta az unió a magyar kormányt – írja a 24.hu.

Idén 28. alkalommal készítette el a világ legátfogóbb korrupciós felmérését a Transparency International. Az úgynevezett korrupció érzékelési index szerint Magyarország a tavalyi évben az uniós tagállamok sorában Bulgáriát is megelőzve az utolsó helyre csúszott vissza. Az antikorrupciós szervezet kutatásában Magyarország 42 pontot szerzett a 0 ponttól (a leginkább korrupt ország) 100 pontig (a korrupcióval legkevésbé fertőzött ország) terjedő skálán, ezzel egy év alatt egy pontot és négy helyezést rontva a 2021-es eredményen. Idén mindez a 77. helyre volt elég a 180 országot vizsgáló felmérésben, ami világviszonylatban a középmezőnynek tekinthető, az EU-ban azonban a legrosszabb értéknek számít.

KUVAITTAL ÉS VIETNÁMMAL VAGYUNK AZONOS SZINTEN

A portál szerint hazánk 2020-ban Bulgáriával és Romániával közösen osztozott az Európai Unión belüli rangsor utolsó helyén, majd egy évvel később Románia előttünk, Bulgária pedig mögöttünk végzett. Ezzel Magyarország 2019 után másodszor szorult az utolsó előtti helyre. Az utolsó helyet azonban idén először birtokoljuk egyedül, ami a Transparency szerint az elmúlt bő egy évtizedben zajló, „rendszerszintű korrupció kiépülését jelentő folyamat betetőzésének tekinthető”. 2012-ben az akkor 27 tagú Európai Unión belül hazánk még a 19. helyen állt, azóta azonban trendszerűen romlott a teljesítménye, összességében 13 pontot veszítettünk. Ugyanebben az időszakban Szlovákia és Csehország egyaránt 7 ponttal javította a megítélését, így aligha meglepő, hogy a V4 csoporttal való összevetésben zsinórban hetedik éve végeztünk az utolsó helyen. A Transparency szerint mára a korrupció súlyossága szempontjából hazánk globálisan Kuvaittal, Burkina Fasoval, a Salamon-szigetekkel, Kelet-Timorral, Trinidad és Tobagoval, valamint Vietnámmal van azonos szinten.

A Transparency International tavaly arról készített elemzést, hogy milyen az önkormányzatok átláthatósága hazánkban. Szegeden átlag alatti, de Vásárhelyen még rosszabb a helyzet:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb