Közélet

Dől a lé: kijött a kormánytagok jövedelmi listája, mutatjuk, melyik miniszter kereste a legtöbbet 2022-ben

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter kereste 2022-ben a legtöbbet a miniszterek és kormánytagok közül – derült ki a kormany.hu-ra feltöltött adatlapokból. Arra is fény derült, hogy a honvédelmi minisztert Pintér Sándor követte a listában, Lázár János pedig a hatodik helyen áll a 64,6 millió forintos jövedelmével.

Mint kiderült, Szalay-Bobrovniczkynek 3 milliárd 61 millió forint külön adózó jövedelme volt, és 31,5 millió forint volt az összevont adóalapja tavaly. A politikus kaszinó érdekeltségekkel és többek között csehországi repülőgépgyárral is rendelkezett, ezekről a tavalyi miniszteri kinevezése után le kellett mondania.

A MÁSODIK PINTÉR SÁNDOR, AKIT ROGÁN ANTAL KÖVET

A második legtöbbet kereső kormánytag Pintér Sándor belügyminiszter volt, aki 633 millió forintnyi jövedelemre tett szert tavaly, ebből 28,5 millió forint volt a miniszteri fizetése. Őt követi Rogán Antal miniszterelnöki kabinetirodát vezető miniszter, aki 425 millió forint jövedelmet vallott be az adóhatóságnak, amelynek a nagyobb része a találmányából származik, legalább is a vagyonnyilatkozatában erre utalt.

LANTOS CSABA ÉS LÁZÁR JÁNOS SEM PANASZKODHAT

Szintén százmilliós nagyságrendű bevétele volt Lantos Csaba energiaügyi miniszternek, aki összesen 205,5 millió forintos jövedelemről tett nyilatkozatot. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter 2022-ben 77,8 milliós adóalap után, 3 millió adókedvezménnyel már 11,2 millió forint jövedelemadóval gazdagította az államot, míg Lázár János Navracsics Tiborral együtt 64,6 millió forintnyi jövedelemmel számolhatott.

ORBÁN LEMARADT

A 24.hu megjegyzi, hogy hiába kapott az előző nyáron 135 százalékos fizetésemelést Orbán Viktor miniszterelnök, a nyilvános bevételei jóval elmaradnak a legjobban kereső minisztereitől: Orbán 47,2 millió forintos jövedelemről számolt be a tavalyi évvel kapcsolatosan, ami a miniszterelnöki és a képviselői fizetéséből adódik össze.

A tavalyi vagyonnyilatkozatok így festettek:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb