Közélet

Szerdán dönt a kormány arról, maradnak-e az árstopok

E heti, a szerb kormánnyal közös ülésén dönt a magyar kormány arról, meghosszabbítja-e az egyes élelmiszerekre kivetett hatósági árak rendszerét – mondta el a hvg.hu érdeklődésére Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón. A kormány nem sieti el, hiszen a rendelkezés jelenleg június 30-ig hatályos, vagyis bárhogy is döntenek, a kereskedőknek mindössze tíz napja lesz a felkészülésre.

EURÓPA-REKORDER AZ INFLÁCIÓ

Orbán Viktor miniszterelnök korábban arra utalt, hogy a tavaly február óta hatályos, 2022 ősz óta már kilenc termékkörre érvényes ársapka kivezetése abban az esetben képzelhető el, ha az infláció üteme érdemben csökken. Ez egyelőre nem látszik: az év elején 25 százalék fölött tetőző infláció a legfrissebb, májusi adatok szerint 21,5 százalékra csökkent csupán, az élelmiszerek éves drágulása pedig még mindig meghaladja a 33 százalékot, ezzel messze Európa-rekorder.

ÉRDEMI JAVULÁS JÚLIUSTÓL LEHET

Érdemi javulásra a szakértők júliustól számítanak, ami leginkább annak köszönhető, hogy 2022-ben – például a rezsicsökkentés rendszerének átalakításával – júliusban gyorsult fel az infláció, vagyis komoly bázishatás érvényesül. A helyzetet javíthatja ugyanakkor az is, hogy – szemben a tavalyi súlyos aszállyal – idén jobb termés várható, ami több élelmiszer és takarmányféle árát visszavetheti.

A MÚLT HETE IGEN HEKTIKUS VOLT A KORMÁNYNAK

Bár Gulyás Gergely azt mondta, a döntés azért nem született meg eddig, mert a múlt hete igen „hektikus” volt a kormánynak, a várakozásnak lehet még egy indoka: a Magyar Nemzeti Bank a héten teszi közzé a legfrissebb Inflációs jelentését, benne a legfrissebb inflációs és növekedési prognózissal, ezt jó eséllyel figyelembe veszi a kormány is döntése meghozatalakor. Arra a kérdésre mindenesetre, hogy milyen inflációs számot tekintenek esetleg a kivezetés előfeltételének, Gulyás úgy válaszolt: ennél több szempontot vesznek figyelembe.

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk! 

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb