Szegedi ArcokVideo365

Akcióban a strandok hősei: így zajlik a bajbajutottak mentése a Tiszából – a Sárgán jártunk a Szegedi Vízimentő és Tűzoltó Szakszolgálat vízimentőjével

Először is szeretnénk leszögezni, hogy valójában senki sem fuldoklott a Tiszában Szegednél, mint ahogy azt a címünk sugallja, csupán egy szimulációt végeztünk el, hogyan zajlik szakszerűen egy bajbajutott kimentése a folyóból. Ehhez Molnár János, a Szegedi Vízimentő és Tűzoltó Szakszolgálat vízimentőjének a segítségét kértük.

SZÁMTALAN BAJ ÉRHETI A FÜRDŐZŐT

Itt a nyár, s noha éppen pár fokkal csökkent az elmúlt napokban a hőmérséklet, tikkasztó kánikula tombol városunkban. Ilyenkor, aki csak teheti a strandokon, a vízben vészeli át a hőséget. Sokan látogatják például Szegeden a Sárgát is, – ahogy most mi is tettük -, ahol a Tisza hullámzó habjaiban hűsölhetünk. Ha nyílt vízbe merészkedünk nem árt azonban az óvatosság, hiszen számtalan baj érheti a fürdőzőt, amire nincs felkészülve, még akkor is, ha jó úszó.

SZERENCSÉRE SZEGEDEN ÉS KÖRNYÉKÉN LECSÖKKENT A VÍZBE FULLADÁSOK SZÁMA

Molnár Tamás beszélgetésünk elején leszögezte, szerencsére az utóbbi időben tapasztalatai alapján nagyon lecsökkent a vízbe fulladások száma Szegeden és környékén. Ez annak tudható be, mint ahogy a szakember magyarázta, hogy a hírekben megjelenő vízi tragédiák az eddigieknél sokkal nagyobb óvatosságra sarkallják a fürdőzőket, ám még így is óhatatlanul megtörténhet a baj.

NEM ÉRI MEG KOCKÁZTATNI

Bemutatónk során először kollégánk, Pipicz Dávid csobbant a Tisza habjaiba. Nagy lendülettel kezdett el beúszni a folyó közepe felé, így nem csoda, hogy vízimentőnk rögtön arra hívta fel a figyelmét, ússzon vissza közelebb a parthoz, hiszen ott kisebb a folyó sodrása, nem utolsó sorban pedig netalán, ha elfárad, könnyebben vissza tud térni a partra saját erejéből. Nem éri meg kockáztatni, s a határainkkal játszani ilyen közegben, fontos a víz tisztelete.

HA MÁR BEKÖVETKEZETT A BAJ…

De mi történik akkor, amikor már bekövetkezett a baj? Ennek szimulálásához Molnár János a Szegedi Vízimentő és Tűzoltó Szakszolgálat gyermek vízimentő táborának két gyakorlott úszóját hívta segítségül. Bodor Nóra még csak 11, Molnár Zoé pedig csupán 9 éves, de már mindketten profi úszók, hat éve minden nyáron részt vesznek a Szegedi Vízimentő és Tűzoltó Szakszolgálat vízimentő képzésén, ahol elsősorban azt sajátítják el mind elméleti, mind gyakorlati szinten, hogyan menthetik meg saját magukat, ha bajba kerülnének a vízben.

Videónkban már mutatjuk is, hogyan zajlott a mentés:

NÉZD VISSZA TAVALY KÉSZÜLT VÍZI KISOKOSAINKAT IS, MELYBEN SOK HASZNOS TANÁCS ELHANGZIK A SZEGEDI VÍZIMENTŐKTŐL

Operatőr és fotók: Magyar Andor

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb