Smart Szeged

Mától Szeged a világ közepe: elindult az IOI2023, a világ legnagyobb programozási diákolimpiája

Indul az IOI2023, avagy az International Olympiad in Informatics, magyarra fordítva a Nemzetközi Informatikai Diákolimpia, amelynek az idén Szeged ad otthont. A sorban 35. megmérettetés több szempontból is különleges, egyrészt 1996 után tér vissza Magyarországra, másrészt pedig, 2019 óta – a Covid-lezárások miatt – ez az első alkalom, hogy minden résztvevő személyesen vehet részt rajta. 90 ország 360 versenyzője, plusz a kisegítő személyzettel együtt 1000 résztvevő érkezett meg hétfőn a Napfény Városába, az első nap fotóit pedig már mutatjuk is:

A 2023-as, sorban 35. verseny szervezésének jogát, mint már korábban beszámoltunk róla, Magyarország nyerte el, a rendezvény helyszíne pedig Szeged lesz, ahová augusztus végén 90 ország kivételes tehetségű diákjai érkeznek. Az idei világesemény Neumann János születésének 120. évfordulójához kapcsolódva, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium szakmai vezetésével és támogatásával, a Neumann Technológiai Platform, a TechEd Hungary Zrt. és a Szegedi Tudományegyetem szervezésében valósul meg, a helyszín a PICK Aréna.

A nyolc napos rendezvényen a legkiválóbb fiatal elmék adnak számot informatikai tudásukról, s jutalmuk nem is marad el. A hatalmas presztízzsel rendelkező esemény eredményes versenyzőit ugyanis tárt karokkal várják a rangos egyetemek és megnyílnak előttük az ajtók a munkaerőpiacon is e tudományterületen. Arról, hogyan is néz ki maga a verseny, illetve arról, hogy milyen feladatok várnak a diákokra a megmérettetésen, Dr. Nyúl Lászlóval, a Szegedi Tudományegyetem informatikai intézetének docensével, az IOI technikai szervezőbizottságának vezetőjével, valamint Németh Zsolttal, az ELTE Informatikatudományi Intézetének és Numerikus Analízis Tanszékének egyetemi tanársegédjével, az IOI Nemzetközi Tudományos Bizottságának tagjával beszélgetett Fülöp Tímea kolléganőnk:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb