KikapcsVideo365

„Merj ismerkedni és kezdeményezni” – exkluzív interjú John-Paul Pretti-vel a Szegeden most startoló, Nemzetközi Informatikai Diákolimpia titkárával

Augusztus 28. és szeptember 4-e között a világ legígéretesebb koponyái beköltöznek a Napfény városába, ugyanis Szeged ad otthont a legrangosabb, egyben legnagyobb programozási diákversenynek, a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiának (International Olympiad in Informatics/IOI), ahol a tudományterület ifjú titánjai bizonyíthatják be rátermettségüket. De sokkal többről szól ez a verseny, mint a tehetséges elmék ragyogásáról. Mint John-Paul Pretti, az IOI titkára beszélgetésünk során elmondta, a rendezvény remek lehetőséget kínál a fiataloknak, hogy hasonló tehetségekkel találkozzanak, ismerkedjenek, barátságok, illetve akár a későbbiekben gyümölcsöző szakmai kapcsolatok szülessenek.

A 2023-as, sorban 35. verseny szervezésének jogát, mint már korábban beszámoltunk róla, Magyarország nyerte el, a rendezvény helyszíne pedig Szeged lesz, ahová augusztus végén 90 ország kivételes tehetségű diákjai érkeznek. Az idei világesemény Neumann János születésének 120. évfordulójához, a Neumann Emlékévhez kapcsolódva, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium szakmai vezetésével és támogatásával, a Neumann Technológiai Platform, a TechEd Hungary Zrt. és a Szegedi Tudományegyetem szervezésében valósul meg.

John-Paul Pretti már nem kis tapasztalattal rendelkezik a Nemzetközi Informatikai Diákolimpia szervezésében. A kanadai, Waterloo-i Egyetem tanára most már több mint egy évtizede, 2010 óta vesz részt a rangos verseny előkészületeiben. Először helyettes vezetőként, majd 2022 óta a rendezvény titkáraként, így már sok ragyogó elme kibontakozását láthatta az IOI-nak köszönhetően.

AZ EGYETEMEK TÁRT KAROKKAL VÁRJÁK AZ IOI TEHETSÉGEIT

Elmondta, ez az a verseny, ahol megtiszteltetés a diákoknak, hogy országukat képviselhetik, ez egy hatalmas pont a későbbiekben önéletrajzaikban, melyre a szakma krémje is biztosan felkapja a fejét. Az egyetemek tárt karokkal várják az IOI-on bizonyított ifjú tehetségeket, s olyan munkalehetőségek nyílnak meg előttük, melyről mindig is álmodtak. A kanadai professzor hangsúlyozta, a legnagyobb előnye mégis ennek a megmérettetésnek, hogy a versenyzők értékes kapcsolatokra tehetnek szert.

A NYOLC NAP ALATT A DIÁKOK ÉRTÉKES KAPCSOLATOKRA TEHETNEK SZERT

Nem véletlenül, hiszen a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiára a világ minden pontjáról érkeznek a diákok és a szervezők: 360 versenyző, összesen 1000 résztvevő közreműködésével zajlik majd a Magyarország történetében 1996 után második alkalommal megrendezett rangos megmérettetés. „Az IOI-on való részvétel során óriási előnyt jelent a fiatalok számára, hogy akár az étkezések során, a buszra várakozás alatt, a kirándulásokon, vagy éppen a versenyen való részvétellel összegyűlnek, és nagy izgalommal átbeszélik a folyamatokat, megosztják egymással, mi történt velük, ezek a legkedvesebb pillanatai számomra az IOI-nak. Az izgalom, a levegőben érezhető bizsergés, egyértelműen leszűrhető azokban a pillanatokban. A világ különböző pontjairól érkező tanulók így megismerhetik egymást. Megfigyelhető, ahogy a záró ünnepségen és ceremóniákon fotózkodnak egymással, jókedvűen búcsúznak társaiktól, úgy, hogy csak egy hete ismerkedtek meg. Tehát az IOI-on rengeteg lehetőség adott a barátkozásra”– árulta elJohn-Paul Pretti.

A IOI LEHETŐSÉG KILÉPNI AZ ONLINE ISMERETSÉGEK VILÁGÁBÓL

Hozzátette, nagyon fontos feladatuk, hogy felismerjék a top tehetségeket és összehozzák őket a versenyszerű programozásban. Hiszen főként azok, akik kisvárosokban élnek, valószínűleg csak online tudnak hasonló érdeklődési körrel rendelkező ismerősökre szert tenni. „Óriási szerepe van az IOI-nak a tehetséggondozásban. Hogy, mit jelent ez? Azt gondolom, hogy fontos felismerni a top tehetségeket, és az is nagyon fontos, hogy ezeket a fiatalokat összehozzuk. Tegyük fel, kiváló vagy programozásból, de egy kisvárosban élsz és az egyetlen módja a kapcsolatteremtésnek a hasonló érdeklődésű emberekkel kizárólag online lehetséges. Azt gondolom kiemelkedően fontos, hogy egy terembe hozzuk ezeket az embereket, különösen a pandémia után, ahol kapcsolatba tudnak lépni egymással, és élőben társaloghatnak. Ez a módja a tehetséggondozásnak kiemelkedően fontos. Minden résztvevő nagyszerű, de nagy kihívások előtt állnak. Bárki nyeri meg az IOI-t, nem ugyanolyan emberként távozik, mint ahogy jött, és itt nem kizárólag a győztesre gondolok. A tehetséggondozás egyik módja ez, hogy esélyt adunk a fiataloknak arra, hogy magas problémamegoldó képességre tegyenek szert”– magyarázta a titkár.

„MERJ ISMERKEDNI ÉS KEZDEMÉNYEZNI”

S, hogy mit üzen a szakember a versenyre készülő fiataloknak? Mint mondta, nagyon gyorsan el fog repülni az az egy hét, így minden résztvevőt arra buzdít, éljenek az IOI adta lehetőségekkel. „Élvezd a pillanatot, lassulj le egy kicsit, tarts szünetet, gondolkodj! És még egy gondolat, ha egy kicsit szégyenlős vagy, tégy meg minden tőled telhetőt, és tégy egy lépést egy olyan személy felé, akit még nem ismersz és mondd: “Helló, én J. P. Pretti vagyok, honnan jöttél?” Tedd meg ezt az extra lépést, hiszen nem tudhatod, hová vezethet. Talán ez az én kulcsfontosságú tanácsom, hogy a lehető legtöbbet kihozd az IOI-ból” – hangzott útravalóul a titkár üzenete.

@szeged365

„Merj ismerkedni és kezdeményezni” – így szól John-Paul Pretti, a Szegedre érkező, Nemzetközi Informatikai Diákolimpia titkárának üzenete a versenyzőknek

♬ eredeti hang – Szeged365 – Szeged365

Operatőr: Galyas Richárd

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb