Közélet

Megszólalt a Szegedi Repülőtér vezetője a vasárnap Újszegeden kényszerleszállást végrehajtott gép ügyében (videóval)

Kényszerleszállást kellett végrehajtania egy repülőgépnek vasárnap Szegeden, az újszegedi Sulyom út mellett ért földet – írtuk meg aznap. Az esettel kapcsolatban kérdésünkre Báló Tamás, a Szegedi Repülőtér vezetője most elmondta, jelenleg is folyik a vizsgálat az ügyben, még nem tudni pontosan, mi miatt kellett kényszerleszállást végrehajtania a pilótának.

SE AZ UTASOK, SE A GÉP NEM SÉRÜLT MEG

Kényszerleszállást kellett végrehajtania egy An-2 típusú mezőgazdasági repülőgépnek Szegeden vasárnap: a gép végül az újszegedi Sulyom út melletti szántásban ért földet. A gépen hatan utaztak, szerencsére senki nem sérült meg, ahogy a repülőgép is megúszta sérülések nélkül az esetet.

A PILÓTA KÖVETTE AZ ILYENKOR BEVETT PROTOKOLLT

Mint Báló Tamás elmondta, repülés közben a pilóta észlelte a gép teljesítményének csökkenését, s az ilyenkor alkalmazott protokoll szerint úgy kormányozta a gépet, hogy elhagyja vele a város légterét, s megfelelő leszállóhelyet keressen. Szerencsére ez meg is történt, a géppel sikeresen landolt az újszegedi Sulyom út melletti mezőgazdasági területen. Mint Báló Tamás hangsúlyozta, habár hatan utaztak a gépen, a repülés teljesen függetlenül zajlott az éppen véget érő Szegedi Repülőnapoktól.

MÉG VÁRJÁK A VIZSGÁLAT EREDMÉNYÉT

A Szegedi Repülőtér vezetője azt is elmondta, amíg nem zárul le a vizsgálat nem lehet pontosan meghatározni, mi vezetett a kényszerleszálláshoz. Ezt repülésbiztonsági szakértő bevonásával vizsgálják. Maga a vizsgálat még nem tudni mennyi időt vesz igénybe, kisebb probléma esetén gyorsan fény derülhet az okokra, komolyabb gond esetén akár fél évet is igénybe vehet. Mint Báló Tamás elárulta, az, hogy a gép hajtóműve járt a kényszerleszálláskor arra enged utalni, hogy kisebb probléma adódhatott, de biztosat csak a vizsgálat lezárultát követően tudnak mondani.

A kényszerleszállást végrehajtó gépről Olvasóinktól videót is kaptunk, amit az alábbiakban tudsz megnézni:

@szeged365

Így hajtott végre kényszerleszállást egy mezőgazdasági kisgép vasárnap Újszegeden – olvasói videó

♬ eredeti hang – Szeged365 – Szeged365

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb